Brókerek, akik átverték a világot

Százötven év börtön a történelem hírhedt piramisjátéka kiagyalójának – Bernard L. Madoff lelkén 65 milliárd dollár ellopása szárad

Mi a közös a Quaestor-botrányban, Tarsoly Csabában és a világ legnagyobb szélhámos brókereiben? Piramisjátékszerűen szedték el ügyfeleik pénzét, fedezet nélkül, az átlagosnál messze nagyobb hasznot ígérve. Szintén közös bennük, hogy alighanem ügyvédjeik tanácsára maguk vallották be bűnüket, ám ez sem segített: van, aki százötven évnyi börtönt kapott, 65 milliárd dollár szárad a lelkén. A dominók 2008-ban kezdtek dőlni, amikor kitört a pénzügyi válság.

lead madoff

Az „üzletember”, a Nasdaq – New York-i technológiai értéktőzsde – volt elnöke

 

A legnagyobb csalónak százötven év börtön járt, 2009 óta tölti büntetését Bernard Madoff. Az „üzletember”, a Nasdaq – New York-i technológiai értéktőzsde – volt elnöke, a Bernard L. Madoff Investment Securities alapítója és vezetője a történelem legnagyobb piramisjátékának kiagyalója volt. A botrány 2008 végén robbant ki. Az elmaradt hozamokkal együtt 65 milliárd dolláros kárt okozott ügyfeleknek. A hozamot nem a befektetéseiken elért nyereségből fizette ki, hanem az új befektetők számláit csapolta meg.

 

 

A legtöbb pénzt, 7,3 milliárd dollárt a Fairfield Greenwich Group veszítette el, de a Pioneertől kezdve a BNP Paribasig több tucat cég szerepelt a károsultak listáján, amely 163 oldalt tett ki a vádiratban. A csalássorozat a hetvenes évekig nyúlt vissza. A felügyeleti szervek nem találták nyomát annak, hogy akár egy részvényt is vettek volna az átvert ügyfelek. Pedig évente többször is kaptak elszámolást, hogy milyen részvényekkel, mekkora nyereséggel kereskedtek. A piramisjáték központja a befektetéssel és befektetési tanácsadással foglalkozó üzletág volt, ez teljesen elkülönült a brókertevékenységet végző Madoff Investment Securitiestől. Eleinte még ömlött a pénz Madoff magánvállalkozásába, leginkább az üzletember kapcsolatainak köszönhetően. A nyolcvanas években nem is volt különösebb probléma, a tőzsdék szárnyalása és az újabb befektetők miatt mindenkinek ki tudta fizetni az ígért nyereséget. Ha nincs a 2008-as pénzügyi válság, akkor a csalássorozatra valószínűleg még évekig nem derül fény. A befektetők azonban egymás után döntöttek úgy, hogy ki akarják venni a pénzüket, és egyre kevesebb új befektető maradt, akiknek a pénzéből ki tudta volna fizetni a régi ügyfeleket. A kártyavár összeomlott, amikor ügyfelei hétmilliárd dollárt követeltek tőle, amit már nem tudott kifizetni. Korábban elemzők találgatták, a vélemények ma is megoszlanak, mi a titka annak, hogy Madoff két számjegyű hozamokat tudott felmutatni, állandóan változó gazdasági környezetben. A kártérítések ma is tartanak az elhúzódó pereskedések miatt. Enyhítésnek a büntetésben az sem számított, hogy Madoff a csalást maga vallotta be.

Az amerikai tőzsdefelügyelet nem sokkal a Madoff-botrány után újabb, ötvenmillió dolláros brókerbotrányt leplezett le. Egy Philadelphia környéki pénzalap menedzsere, Joseph Forte is becsapta ügyfeleit: ő is a korábbi befektetőket mindig az újabbak pénzéből fizette ki. Forte azt hazudta, hogy kötvénybefektetésekben, valamint különböző deviza- és határidős ügyletekben forgatja meg a pénzt. Jelentős hozamokról tett hamis jelentéseket a befektetőknek, miközben folyamatos veszteségei voltak: dollármilliókat vont ki magánhasználatra, és az új befektetésekből fizette ki a korábbi ügyfeleket. Mint kiderült, az 53 éves Forte 1995 óta működtette Ponzi-sémáját, nyolcvan ügyfele volt. Legtöbb ügyfelét 2000 és 2002 között, a tőzsde hanyatló időszakában szerezte azzal, hogy különlegesen magas kamatot ígért. Cége 1995 és 2008 között évi 37,96 százalékos hozamot számolt el úgy, hogy 1998 és 2008 között 3,3 millió dolláros nettó vesztesége volt. Forte nem jegyeztette be cégét a tőzsdefelügyeletnél, csalását nem a hatóságok leplezték le, hanem Madoffhoz hasonlóan saját maga vallotta be.

A fehérgallérosoknak rossz korszaka volt ez az időszak, szintén 2009-ben vették őrizetbe Nicholas Cosmót, az Agape World vezetőjét, akit négyszázmillió dolláros pénzügyi csalással gyanúsítottak. Cosmo egyszer már megjárta a börtönt befektetési csalások miatt, 1999-ben 21 hónap szabadságvesztésre ítélték. A csaló bróker egyébként ezzel az üzletével kispályásnak számít, az elv a többiekéhez száz százalékban hasonló.

A floridai alapkezelő, Arthur Nadel háromszázötvenmillió dollárt lopott el, hasonló módszerekkel. Amikor ez kiderült, hirtelen eltűnt, de az FBI megtalálta. Nadel a New York University Law Schoolon végzett, ingatlanközvetítéssel foglalkozott a hatvanas évek óta. Cégét 1999-ben alapította az akkor még ismeretlen, számítógép által generált kereskedelmi és befektetési programokkal, amelyeket Bernard Madoff is használt olyan nevek alatt, mint Walhalla, Viking, Victory és Scoop Real Estate.

Hasonlóképpen gyanús az indianai befektetési tanácsadó Marcus Schrenker esete, aki szintén ebben az időben „tűnt el”, majd magán repülőgépével balesetet színlelve saját halálát próbálta eljátszani a floridai Gadsden megyében, de túlélte és szintén rács mögé került.

–  Bódy Géza – 2015.04.07.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: