Gesztust, államtitkár úr? Ezeknek?!

Történt a hétvégén, hogy Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára jófej akart lenni az Indexnél és higgadt publicisztikában ott magyarázta el: miért nem “diktátortörvény” a kormány felhatalmazása  a rendkívüli vészhelyzetben. Nem kellett volna. Orbán Balázst másnap ugyanis ló után kötve vonszolta végig a főutcán a rémhírgyár vezető szerkesztője, közben egy sarkantyúsat belerúgva a konzervatív-jobboldali médiába is. Most arról lesz szó, hogy miért nem érdemes etetni a szörnyeteget.

Valószínűleg nem csak mi érezzük magunkat kellemetlenül az Index mindenütt szembejövő geil és hamis önhájpolását olvasva, miszerint “adj pénzt”, mert “nincs másik!”. Valószínűleg nem csak nekünk émelyeg a gyomrunk, amikor azt látjuk, hogy az Index ezúttal a koronavírus elleni újságírásra tarhál az olvasóktól. Nyilván többletfeladatot jelent emailen kérdéseket küldözgetni az Operatív Törzsnek….

Szóval nincsen másik? Ezt a visszataszítóan beképzelt blődséget vágja oda Orbán Balázsnak az ellencikk szerzője, Miklósi Gábor TASZ- és mindendíjas független-haladó szerkesztő. Külön vicces, hogy Miklósi szerint nem Orbán Balázs tett gesztust feléjük, hanem Őnincsmásiksága tett gesztust Orbán Balázsnak. Ezt a címet biggyesztette ugyanis a kioktatás elé: “Tettünk a kormánynak egy gesztust, meglátjuk, mi lesz.” Miklósi a tenyérbemászó cím alatt így ír:

Felmerül egy kérdés. A kormánynak számtalan fórum áll a rendelkezésére, hogy megmagyarázza, mit miért tesz. Ott az évi százmilliárd forintból működő közmédia. Ott vannak az állami hirdetésekből kitartott KESMA-orgánumok. MÉGIS AZT KÉRTÉK, HOGY AZ INDEXRE ÍRHASSÁK MEG.

Kekeckedhettünk volna, hogy ha most, veszélyhelyzet idején hirtelen megszületett a felismerés, hogy a kulcsfontosságú törvényjavaslatukat az Index olvasóinak akarják megmagyarázni, akkor a kormány tagjai máskor is szóba állhatnának a független lapok újságíróival. Rávehetnék az olvasóinkat semmibe vevő minisztériumokat, hogy válaszoljanak a kérdéseinkre. Vagy akár csak biztosíthatnának használható adásjelet az operatív törzs zárt ajtók mögött megrendezett sajtótájékoztatóihoz.

A sérelmek sorát hosszan lehetne sorolni, de felesleges. Ma semmi sem fontosabb, mint hogy a nyilvánosság a számára hiteles orgánumokban megbízható információhoz jusson. NEM TUDJUK, MILYEN FELISMERÉSRE VÁR MÉG A KORMÁNY, HOGY LEGALÁBB EGY EKKORA KÖZEGÉSZSÉGÜGYI VÁLSÁG IDEJÉN PARTNERNEK TEKINTSE A SAJTÓT, ÉS EGYÜTTMŰKÖDJÖN VELE. Azt nem várjuk, hogy leállítsák a kormánymédiában a független sajtó ellen indított hazug uszítást: éppen elég erős jel az ottani döntéshozóknak, hogy a kormány már a törvényjavaslatát se náluk próbálja megmagyarázni.

Viszont az együttműködés a kormány és a független sajtó között csak kétoldalú lehet; az nem fog működni, hogy az Indexet üzenőfalnak használják, de továbbra se tekintsék partnernek.

Hűha! Nyilván megérte házhoz menni a leiskolázásásért. Csakhogy amíg a kormányoldalon is vannak, akik elhiszik: nincs másik és szeretgetni kell az Indexet, amely járvány kezdete óta arcátlan módon hergeli az embereket, megingatja az éjt nappallá téve küzdő szakemberekbe vetett bizalmat, bevallottan “folyosói pletykák alapján” meghamisítja a karanténtörő, széket dobáló irániak történetét, hazudik a WHO ajánlásairól, vírustesztek, védőfelszerelések hiányáról delirál, vagy mint tegnap: öblösen diktátorozza Orbánt, miközben ugyanazért a rendeleti kormányzásért piros tenyérrel tapsikolja körbe az amúgy is szenvedélyesen imádott Karácsony Gergelyt, nos addig az olvasók már kezdik meggyűlölni és kiismerni a szörnyeteget!

Szerintük, azaz a magyar választópolgárok és internethasználók szerint ugyanis van másik, van hitelesebb. Hogy ezt az állítást megértsük, érdemes analizálni az emberek viselkedését a közösségi médiában. Az elemzők közül mi a LyzR analitikájára fizettünk elő, ebben a 19 legnépszerűbb közéleti portál, azaz a PestiSrácok.hu, az Origo.hu, a 888.hu, a MagyarNemzet.hu, a HírTV.hu – Mandiner.hu, a HVG.hu, a Mérce.hu, az Index.hu, az Atv.hu, a 444.hu, az Alfahir.hu, a Magyar Narancs Online, a MagyarHírlap.hu, a MagyarHang.org, a Hirado.hu, a Népszava.hu, 24hu és kíváncsiságból az MSZP-s álhírportál, azaz az EzaLényeg.hu cikkeinek facebookos interakcióit elemeztetjük (a Blogstart sem akartuk kihagyni, de őket sajnos csak blogonként tudja kezelni a rendszer.)

Az analízisből az derül ki: elolvadóban van az Index, a 24.hu, a 444.hu és a HVG korábbi nagy fölénye, a krízishelyzetben az olvasók egyre inkább a jobboldali, konzervatív médiában és nem a pánikkeltőkben bíznak. Az elmúlt hét analízise szerint például az első ötven legtöbbet osztott és lájkolt cikk majdnem mindegyike a járványról szól, s a PestiSrácok.hu ott áll a 8., a 13. és a 21. helyen. A napi jelentésekben is rendszeresen verjük az Index cikkeit. És ott vannak az első ötvenben az Origo, a 888 és a Magyar Nemzet írásai is.

Azt is meg kell jegyezni, hogy ez a bizalom annak ellenére alakult ki a jobber média iránt, hogy a Facebook törvények felett álló cenzorai folyamatosan sanyargatnak bennünket és laptársainkat, pillanatnyilag is a teljes PS Facebook-oldal likvidálásával fenyegetnek bennünket, Aristo egy három évvel ezelőtti (!), amúgy teljesen hibátlan publicisztikája miatt.

Azt is megírtuk korábban, hogy a Facebook egy írországi munkatársa leleplezte előttünk magát, amikor levelében kikotyogta, hogy van “csókos és sittes” státusz és algoritmus az egyes szerkesztőségek számára, függetlenül attól, hogy betartják-e Magyarország médiára, átláthatóságra és szólásszabadságra vonatkozó törvényeit, illetve a Facebook hivatalos hitelesítési előírásait. Zárójel bezárva.

Ezekből a grafikonokból látható, hogy bár az Index-HVG-24.hu a nagyobb népszerűség érdekében tonnaszámra gyártja a bulvárhíreket, előnyük egyre inkább olvadozik:

Vicces egyébként, hogy a 2018-as orsszággyűlési választás hajrájában pont az Index vont le optimista következtetéseket a LyzR szolgáltatás grafikonjaiból. Akkor így nézett ki a rangsor:

A lényeg tehát, hogy van másik! A kormány persze nagyon is helyesen teszi, ha a mindenkit aggasztó és rendkívüli intézkedéseket kívánó járványhelyzetben odafigyel az ellenzéki szavazókra is. Azt is jól gondolják, hogy szükséges ott lenni, szükséges válaszolni az ellenzéki sajtónak. De ezeket a fogatlan oroszlánokat, beképzelt majmokat fölösleges komolyan venni.

A vezető képen Miklósi Gábor éppen gesztust tesz – Forrás: TASZ

SZÓLJON HOZZÁ!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: