Kitiltotta Kövér László a Parlamentből Tordai hecctársait, a decemberi balhéhuszárokat pedig 41 millióra büntette

A Párbeszéd-frakció három munkatársát kitiltották a Parlamentből – értesült az Index. Az érintettek hétfőn a helyszínen szembesültek azzal, hogy nem érvényes a kártyájuk a Képviselői Irodaházba és az Országházba sem. A kitiltásnak köze lehet Tordai Bence képviselő kritikán aluli március 15-i videójához, amelyen az ünnepélyes zászlófelvonás előtt odalépett Áder Jánoshoz és Kövér Lászlóhoz, majd kigúnyolta őket. Ugyancsak ma  derült ki, hogy Kövér László házelnök kezdeményezésére összesen 41 millió forintot vonnak le azoknak az ellenzéki képviselőknek a fizetéséből, akik december 12-én a magyar demokrácia elmúlt harminc éves történetében nem látott balhét produkáltak a Parlamentben, meghiúsítva a törvényhozás munkáját. 

Várható volt, hogy nem marad következmények nélkül Tordai Bence március 15-i videós akciója. A Párbeszéd parlamenti képviselője az ünnep reggelén tett ki a Facebook-oldalára egy videót arról, hogy a Parlamentben odalépett Áder János államfőhöz és Kövér László házelnökhöz az ünnepélyes zászlófelvonás kezdete előtt és a 48-as forradalom jelszavaival provokálta őket, miközben ő egy flanelinget viselt az ünnepen és még kokárdával sem tisztelte meg a hősök emlékét. Kövértől és Ádertől azt kérdezte, mit gondolnak a szabadság, egyenlőség, testvériség fogalmáról.

A videó láthatóan az Országháznak egy olyan részén készült (a Kossuth tér felé nyíló kapunál), ahol nem lehet házelnöki engedély nélkül forgatni.

 

Pénteken egy másik videó is kikerült Tordai honlapjára, amelyen képviselőtársával, Kocsis-Cake Olivióval egy molinót lógatnak ki az Országház Duna felőli erkélyére (itt sem lehet kamerázni előzetes engedély nélkül a házelnöki rendelkezés szerint). A Párbeszéd három kitiltott, kamerázásban feltehetően segédkező munkatársáról a párt sajtóosztálya annyit mondott, várják a tiltás hivatalos indoklását. A kitiltásokról a házelnök hivatalának áll jogában dönteni.

41 MILLIÓS FIZETÉSMEGVONÁS A DECEMBERI RANDALÍROZÁSÉRT

Az Országgyűlés egyébként harminchat ellenzéki országgyűlési képviselő tiszteletdíját csökkentette, amiért a rendszerváltás óta nem látott provokációt és rendbontást hajtottak végre a tavaly december 12-i plenáris ülésen, elviekben az általuk rabszolgatörvénynek keresztelt túlóratörvény ellen tiltakozva. Elfoglalták a pulpitust, az állatkert majomházából ismert alakzatokban ugráltak a padsorok és páholyok között, lefogták a kormánypárti képviselők (köztük Orbán Viktor) szavazógombjait, ordibáltak is velük és meghiúsították a demokratikus jogállam legfontosabb intézményének a működését.

 

Ellenzéki obstrukció december 12-én. Fotó: MTI

A büntetések összesen több mint 41 millió forintot tesznek ki. Csökkentették, illetve megvonták a fizetését négy jobbikos, tizenkét MSZP-s, hét DK-s, hat LMP-s, öt párbeszédes és két független képviselőnek. Teljes fizetésmegvonást azért kaptak MSZP-s, DK-s, párbeszédes és független képviselők, mert elállták az elnöki emelvényt, sípoltak, szirénáztak, táblákat tartottak fel. Büntetést kapott: Arató Gergely (DK), Bangóné Borbély Ildikó (MSZP), Bősz Anett (független), Burány Sándor (Párbeszéd), Gréczy Zsolt (DK), Gurmai Zita (MSZP), Hajdu László (DK), Harangozó Tamás (MSZP), Hiszékeny Dezső (MSZP), Keresztes László Lóránt (LMP), Kocsis-Cake Olivio (Párbeszéd), Korózs Lajos (MSZP), Kunhalmi Ágnes (MSZP), László Imre (DK), Mellár Tamás (Párbeszéd), Molnár Gyula (MSZP), Molnár Zsolt (MSZP), Oláh Lajos (DK), Szabó Sándor (MSZP), Szabó Tímea (Párbeszéd), Szél Bernadett (független), Tóbiás József (MSZP), Tordai Bence (Párbeszéd), Tóth Bertalan (MSZP), Vadai Ágnes (DK), Varga László (MSZP) és Varju László (DK).

A legmagasabb összegű elvonás – több mint 1,7 millió forint – két frakcióvezetőt, Szabó Tímeát és Tóth Bertalant sújtja. A jobbikos képviselők közül Jakab Péterre szabták ki a legnagyobb büntetést. Az ellenzéki politikus azért nem kapja meg 1,2 millió forintos havi fizetését, mert elfoglalta az ülésteremben a miniszterelnök helyét, ott kezével letakarta a szavazógombokat, így Orbán Viktor nem tudott szavazni a szakképzési törvény módosításáról.

 

Ellenzéki képviselők elállják a házelnöki pulpitusra vezető lépcsőt az Országgyűlés plenáris ülésének kezdete előtt a december 12-i ülés előtt. Elöl Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetője, Kunhalmi Ágnes MSZP-s képviselő, Szabó Tímea, a Párbeszéd képviselője, Bangóné Borbély Ildikó szocialista képviselő és Tordai Bence, a Párbeszéd képviselője. MTI Fotó: Máthé Zoltán

Jakab Péter ezt követően az ülést vezető elnökkel egy időben, az ülésterem közepén állva egy kihangosított mikrofonba beszélt és igyekezett a zárószavazást megzavarni. A többi jobbikos képviselőnek, Ander Balázsnak, Rig Lajosnak és Stummer Jánosnak azért csökkentették egyharmadával a havi javadalmazását, mert egy molinót tartott. Az LMP-s Csárdi Antal, Demeter Márta, Hohn Krisztina, Schmuck Erzsébet és Ungár Péter fizetése is csökken ugyancsak egyharmaddal, mert az ülés kezdetén „a rabszolgamunka” elleni tiltakozásul papírcédulákat szórt le a karzatról a padsorok közé.

Forrás: Index, MTI; Fotó: Tordai Bence Facebook oldala

 

Egy hozzászólás to “Kitiltotta Kövér László a Parlamentből Tordai hecctársait, a decemberi balhéhuszárokat pedig 41 millióra büntette”


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: