Kövér László: verbális hidegháború zajlik Magyarország ellen

Az Országgyűlés elnöke szerint verbális hidegháború zajlik Magyarország ellen. Erről Kövér László a HírTV Magyarország élőben című vasárnap esti, felvételről sugárzott műsorában beszélt, megjegyezve azt is, hogy Brüsszel nem diktálhat úgy, mint korábban Moszkva.

Az Országgyűlés elnöke úgy fogalmazott: ha valaki “tőlünk nyugatabbra” komolyan veszi a demokráciát, akkor most már abba kellene hagyni a verbális hidegháborút, az ugyanis szerinte a Nyugatról alkotott eddigi pozitív kép lerombolásához vezet Magyarországon. Kövér László felidézte a magyar származású amerikai politológus, Charles Gati 2010 és 2014 közötti kijelentéseit, miszerint Orbán Viktor kormányát mindenképpen el kell távolítani az ország éléről.

90541_koverlaszlo

Utalva a politológus Clinton-adminisztrációval ápolt kapcsolatára, azt mondta: úgy tűnik, hogy amit egyfajta informális fenyegetésként megfogalmazott, azt most az amerikai külügyminisztérium hivatalos vagy félhivatalos politikájává teszi.

 

Kiemelte: semmilyen olyan hibát nem követtek el, amely okot és erkölcsi alapot adna arra, ami Magyarországgal szemben zajlik. A kormányzás nem hibátlan, de Magyarországot folyamatosan 2010 óta nemcsak igaztalan vádak, hanem felháborító rágalmak érik. Ez abból a baloldali megközelítésből fakad, miszerint ha nem a baloldal – amely készségesen kiszolgálta 1990 óta a külföldi érdekeket – van hatalmon, akkor nincs is demokrácia – fejtette ki a házelnök.

Az Ökotárs Alapítványra vonatkozó kérdésre kijelentette: világossá kell tenni, Magyarországon mindenkire vonatkoznak a törvények, azokra is, akik idegen érdekeket képviselnek, olyan idegen eredetű pénzből, amelyet a magyar társadalomnak szántak. Olyan nincs, hogy valaki “kvázi politikai ügynökséget” működtet az unió keresztül folyó pénzekből – jelentette ki. Kitért arra is: nem gondolja, hogy a korrupciót tekintve Magyarország kitüntetetten rossz helyzetben lenne a térségben, illetve Európában.

Egy korábbi, vele készült interjúra reagálva rögzítette: Brüsszel nem viselkedhet úgy, mint Moszkva; 58 éve “világosan tudtára adtuk a világnak, hogy a magyarok nem tűrik el, és nem vagyunk hajlandók elviselni, hogy mások mondják meg, hogyan kellene élnünk”. “Nincs valamiféle morális fölénye senkinek sem Nyugat-Európában, hogy elmagyarázhassa nekünk, hogy hogyan kell demokrataként viselkedni. Mi elég sokat tettünk Európa szabadságáért, elég nagy árat fizettünk azokért a valóban európai értékekért, amelyekre szeretnénk a jövőnket alapozni, és ezért senkitől a kioktatást nem vagyunk hajlandók ezentúl elviselni, legalábbis én azt gondolom, hogy így kellene viselkednünk” – fogalmazott Kövér László.

Megjegyezte, Magyarországnak nagyon kevés barátja van, példaként a lengyeleket említetve, és ennek okát a politika természetében látja. Magyarországnak nincsenek állandó barátai és szövetségesei, vannak szövetségesei, akikre igyekszik tisztelettel tekinteni, és kötelességeinek megfelelni, “de elsősorban érdekeink vannak, és ehhez keresünk partnereket” – mondta az Országgyűlés elnöke.

MTI

Egy hozzászólás to “”

  1. Pusztai Károy Says:

    Tisztelt Kövér Úr!
    Az érdekeket hozza szóba. Nos, az érdekérvényesítésben a történelemben számos módszer kitalálódott már. / Két dolog örök: A kurválkodás és a hírszerzés/Az érdekek érvényesítése érdekellentétek sorozatán keresztül történik. A mai bonyolult világban a nemzet érdekeinek érvényesítésében a nemzetbiztonsági tudat és nemzetbiztonsági gondolkodásmód elengedhetetlen. Csak érzelemből és felháborodásból nem lehet, se szövetségi, se ellenérdekű, se egyéb kapcsolatotokat fenntartani. Ráadásul, ha nemzetbiztonsági tudat hiánya van a politikai döntéshozóknál, akkor a nemzetük kitettsége a szemük előtt történik és nem a nemzet erősödése, hanem az ellenérdekeltségűek érdekei válnak meghatározóvá. Főleg, ha nemzetük, a nagyhatalmak játszótervé válik egy olyan fronton, amire felkészültségük hiányában még csak nem is láthatnak. Magyarországnak egyébként nemigen volt nemzetbiztonsági tudattal megáldott vezetője a történelem során. Amikor volt akkor működött is a dolog. Épp ideje lenne a védelem politikáról áttérni a biztonságpolitikára, annak is a csúcsára, a nemzetbiztonsági biztonság politikára. Nem ítélkezni, hanem értékelni. Ez csak egy kívülálló tanácsa. Köszönöm a türelmet.
    pkaroly


Hozzászólás