Az Apró-Dobrev klán a kormányfõ hátterében

Bayer Zsolt

A családtörténet az õskommunista idõkig nyúlik vissza 

A Szemlõhegyi úti Apró-villa “névadója” az 1913-ban született a kommunista, Apró Antal volt. A villa 1995 óta Gyurcsány Ferenc családjának otthona, itt él anyósa, Apró Piroska is. Itt lakott haláláig Apró Antal, valamint Peter Dobrev, Apró Piroska férje, akit 2003-ban bekövetkezett halála után Szófiában temettek el. 

Apró Antal szobafestõként kezdte pályafutását, majd 1944-ben lakhatásért cserébe, már gyümölcsszüretelõ munkásként tengette életét dr. Lovassy Stürmer Aurél érdi barackosában. Az árvaházban nevelkedett Aprónak a szállásadó fõorvos segítsége 1949-ben már kevésnek bizonyult. Jótevõje gyümölcstermését õ maga akarta értékesíteni a piacon, amit õstermelõi bizonyítvány hiányában azonban nem tehetett meg. Megoldásként feljelentette jótevõjét, akit 4080 forintra megbüntettek. Lovassy fõorvos ennek ellenére kifizetette a bírságot. 

Apró mégis beperelte õt, s az ügyben Jahner-Bakos Mihály mondott ítéletet, aki késõbb hírhedt vérbíró lett. Özvegye ma is az Apró-villa egyik lakásában él, 102 négyzetméteren. Apró Antal lánya, Piroska ugyancsak a villa 220 négyzetméteres lakásában tengeti életét.

Apró Piroska 1974-tõl 1984-ig a Külkereskedelmi Minisztériumban, majd a szófiai kereskedelmi kirendeltségen tanácsosi beosztásban dolgozott. Itt ismerte meg férjét, Zahariev Olga fiát, Peter Dobrevet, a magyar Kereskedelmi Bank késõbbi igazgatóját.

Apró Piroska 1990-ig a Külügyminisztérium kereskedelmi miniszterhelyettesi tisztségét töltötte be, majd 1994-ig a Videoton gyár vezérigazgató- helyettese volt. 1995-tõl a Hungexpo Rt., a Magyar Export-Import Bank és a Magyar Exporthitel-Biztosító Rt. igazgatótanácsi elnöke, 1997-tõl pedig a Génius Gold Magyar-Svájci Szolgáltató Rt., az Aviva Életbiztosító Rt. és a Talentum Tanácsadó Rt. igazgatósági tagja.

1996. január 10-én a Gyurcsány tulajdonában álló Altus Rt. Apró Piroskának köszönhetõen tudta megszerezni a magyar alumíniumipar egyik legnagyobb vállalata, a Magyaróvári Timföld és Mûkorund Kft. többségi tulajdonjogát.

Az ÁPV vezénylete alatt lezajlott privatizáció során az ALTUS-GPS konzorcium mindösszesen 705 millió forintot fizetett ki a több mint egymilliárd forintos alaptõkével, csaknem kétmilliárd forintos saját tõkével rendelkezõ cégért. Ezt is hitelbõl: az Apró Piroska által vezetett Magyar Hitelbanktól 700 millió forint hitelt kapott.

Míg a vej cége vásárolt, addig Piroska sem volt tétlen. 1991-ben testvérével, ifj. Apró Antallal és elsõ unokatestvérével, Vajda József dandártábornokkal (aki az 1994-ben az NBH második emberévé avanzsált) megalapította az SKomplex Nemzetközi Biztonságvédelmi Kft.-t. A 17,2 millió forint törzstõkéjû céget “személyek és áruk biztonsága, bûncselekmények és terrortámadások leküzdése” céljából hozták létre. A cégbírósági iratok ellenben arra utalnak, hogy a vállalat leginkább információcserére szakosodott.

Az alapítók között megtaláljuk még a magyar titkosszolgálat volt elnökét, Nagy Lajos ezredest; Gyurcsány Ferenc ifjúkori barátját, Hargitai Györgyöt és négy izraeli társaság Holland-Antillákon bejegyzett vállalatát. A végelszámolás alatt álló cég többi tulajdonosai a pesti éjszakából jól ismert nagyvállalkozók voltak, akik külföldi adóparadicsomokban forgatták jövedelmüket.

Apró Piroska 2002-ben, a köztulajdonban lévõ Budapest Airport Rt. elnökeként is bõkezûnek mutatkozott. A ferihegyi repülõtér tõszomszédságában 20 hektár földért képes lett volna 4,7 milliárd forintot kifizettetni az állami céggel, holott ugyanott pár hónappal azelõtt egy vevõ 240 hektárért csak 160 millió forintot fizetett. Piroska szándékát megneszelte a sajtó, ki is teregette, így az Apróüzlet meghiúsult.

Apró Piroska Klára nevû lánya, Medgyessy Péternek köszönhetõen ekkoriban az 1500-1600 milliárd forintnyi uniós pénzt kezelõ Nemzeti Fejlesztési Terv és EU-támogatások Hivatalának az elnökhelyettese volt. Pozíciójáról csak 2003-ban mondott le, amikor férjét sportminiszterré nevezték ki.

Like ·  ·  · 17 minutes ago 

***

 

Az Apró-Gyurcsány-Dobrev villa titkai

Létrehozva: 2005. szeptember 25., 16:44 | Utoljára frissítve: 2005. szeptember 28., 15:37

Több kérdésre is választ vár a Fidesz Gyurcsány Ferenctől a Szemlőhegy utcában lévő Apró-Gyurcsány-Dobrev villa hasznosításával kapcsolatban, hiszen a jelenlegi adatok alapján alapos a gyanú az adócsalásra a villa hasznosítása kapcsán – mondta Szijjártó Péter vasárnapi rendkívüli sajtótájékoztatóján.

kapcsolódó

Tartozik

Közpénz az élményuszodában: saját cégétől lízingel luxusjavakat Gyurcsány

Összefoglaló jelentés az Apró-Gyurcsány érdekkör privatizációból, állami megrendelésekből, illetve állami hitelekből történő meggazdagodásának titkairól elnevezésű vizsgálóbizottság 2005. szeptember 21-ig végzett munkájáról

Saját kft.-vel béreltette Gyurcsány a lakásukat

Meddig érnek a Gyurcsány-polip csápjai?

 A miniszterelnökkel szemben az elmúlt héten az adócsalás gyanúja merült fel. Gyurcsány Ferenc a sajtóban megjelent tényközléseket mind a mai napig nem cáfolta, mindeddig nem perelt és a szóvivője tájékoztatása szerint a jövőben sem kíván pert indítani. Pedig az adócsalás gyanúja, amely a magyar miniszterelnökkel szemben az elmúlt héten megfogalmazódott egy súlyos gyanú. Egy önmagát bátornak nevező miniszterelnöknek választ kell adnia – mondta vasárnapi rendkívüli sajtótájékoztatóján Szijjártó Péter.

A parlament által létrehozott Apró-Gyurcsány vizsgálóbizottságnak meglátásom szerint az a feladata, hogy kiderítse az igazságot, felderítse a tényeket, és beszerezze azokat a miniszterelnöki válaszokat, amik elengedhetetlenül szükségesek ebben a kérdéskörben – mutatott rá a politikus, aki az ügyben szakértők segítségét kérte.

Szijjártó Péter a sajtótájékoztatón

“Apró” trükk: fiktív tevékenységre hozták létre a céget?

Szijjártó Péter elmondta: a Fittelina Ingatlanbefektetési és Hasznosító Kft-nek tulajdonosa volt Dobrev Klára és Gyurcsány Ferenc, majd később szállt be az Altus Rt, amelybe mára beleolvadt ez a cég.

– A Szemlőhegy utca 42. szám alatti villán kívül más ingatlant adott-e bérbe, vagy hasznosított-e a Kft.? – kérdezte Szijjártó Péter. Ennek a kft-nek a tevékenysége az ingatlanhasznosítás, ez a cég kapta meg a Szemlőhegy utca 42. szám alatti ingatlanban Dobrev Klára tulajdonát képező lakás hasznosítási jogát – tette hozzá a képviselő.

A sajtó állítása szerint, ha nem végzett üzletszerűen ingatlanhasznosítási, ingatlanforgalmazási tevékenységet a cég, akkor a szakértők megállapítása szerint alaposan feltételezhető, hogy nem valós üzleti tevékenységre létrehozott, fiktíven működő cégről van szó – jelentette ki a politikus.

Színlelt a bérleti szerződés is?

– Volt-e valós bérlője Gyurcsányék lakására, uszodájára a Fittelina Kft-nek 1995-2002 között – kérdezte a politikus, majd hozzátette: a sajtó állítása szerint a Gyurcsány-birodalom egyik cégének sem volt a cégbíróságon bejelentett székhelye vagy telephelye a villa, így üzleti tevékenységükhöz jogszerűen nem vehették bérbe azt. Ha mégis létezik ilyen bérleti szerződés, akkor feltételezhető, hogy színlelt a szerződés. Amennyiben nem volt valós bérlője Dobrev Klára lakásának, úgy a kizárólagos hasznosításra vonatkozó megállapodás színlelt hasznosítási szerződés. A Polgári törvénykönyv szerint az ilyen szerződés semmisnek tekintendő.
A miniszterelnök feladata, hogy ezekre a kérdésekre választ adjon, ez alapján a szakértői véleményeknek a figyelembevételével lehet eldönteni, hogy mi is a helyzet – hívta fel a figyelmet Szijjártó Péter.

A színlelt szerződés adójogi következményekkel jár

Az elvégzett beruházások után évente értékcsökkenést lehet leírni, ami költségként jelentkezik, a költség pedig, adóalapot csökkent. Ezzel a társasági adó befizetési kötelezettséget lehet csökkenteni. Ugyanakkor a beruházás után jogszerűtlen áfa-visszaigénylés esetén a visszatéríthető áfa is, mint adókövetkezmény jelenik meg. Amennyiben a beruházás-fejlesztés nem üzleti tevékenység érdekében történik és egy cég mégis visszaigényli az áfát, akkor természetesen ez is egy adójogi következményként jelentkezik – mondta Szijjártó Péter.
A színlelt szerződésnek adójogi következménye az is, hogy a hasznosítási jog megszűnését követően – az ingatlan értéknövekedése miatt – a tulajdonosnak szja-t és egészségügyi hozzájárulást is kell fizetnie. Ha ez nem történt meg, akkor e kötelezettség mellett a késedelmi kamatok és a mulasztási bírság is növeli az összeget – fogalmazott a politikus.
A Fidesz több kérdésben is választ vár Gyurcsány Ferenctől a Szemlőhegy utcában lévő Apró-Gyurcsány-Dobrev villa hasznosításával kapcsolatban, hiszen a jelenlegi adatok alapján alapos a gyanú az adócsalásra a villa hasznosítása kapcsán – jelentette ki Szijjártó Péter.
A parlamenti Apró-Gyurcsány bizottság fideszes elnöke ezért a bizottságban kezdeményezni fogja annak tisztázását, hogy történt-e adócsalás. Az sem kizárt – tette hozzá -, hogy feljelentést tesznek ebben az ügyben.

fideszfrakcio.hu

Hozzászólás