Fukusima – Megkezdődött az elhasznált fűtőelemek kiemelése az erőműből

A katasztrófaelhárító egységek hozzáláttak az elhasznált fűtőelemek kiemeléséhez a tavaly márciusi földrengés és szökőár nyomán megrongálódott fukusimai atomerőmű 4-es reaktorában – jelentette be kedden a létesítményt üzemeltető TEPCO vállalat.

A Japánban található fukusimai atomerőműben a természeti csapás következtében három reaktorban is leolvadtak a fűtőelemek, az olvadt üzemanyag lefolyt, és átégette a reaktortartályt. Ez a leolvadás a 4-es reaktorban nem következett be, de az is megrongálódott az erőteljes hidrogénrobbanások következtében, amelyek gyakorlatilag megsemmisítették a blokk tetejét. A TEPCO munkatársai megpróbálják kiemelni a reaktor belső részéből a 764 darab fűtőelemet, és áthelyezni azokat a reaktorépület felső részén elhelyezkedő, elhasznált nukleáris fűtőanyagokat őrző tárolóba.

Csaknem 20 ezer ember halt meg

Tavaly március 11-én a Japánban eddig mért legnagyobb, a Richter-skála szerinti 9-es erősségű földrengés történt a tenger alatt a szigetország északkeleti partvidékének közelében, majd hatalmas hullámokkal tengeri szökőár árasztotta el a térséget. Közel 19 ezer ember meghalt vagy eltűnt, és óriási anyagi kár keletkezett.

Az elemi csapás nyomán súlyosan megrongálódott a fukusimai atomerőmű, több alkalommal is jelentős mennyiségű radioaktív szennyeződés jutott ki a levegőbe és a tengerbe. A létesítmény körzetéből mintegy 160 ezer embert telepítettek ki.

Fukusima után

A japán kormány összesen 4500 gyerek pajzsmirigyét vizsgáltatja meg az ország három különböző, Fukusimától távol lévő helyén annak megállapítására, hogy kapcsolatban van-e a tavalyi nukleáris balesettel az a nemrégiben született diagnózis, amely szerint az atomerőmű környékén élő gyerekek 36 százalékának megnagyobbodott a pajzsmirigye.

A fogyasztásra ajánlott maximális szintnél 380-szor nagyobb mennyiségű radioaktív céziumot tartalmazó halat fogtak ki Fukusima közelében augusztus 22-én. Augusztus 10-én megszüntette a belépési tilalmat az atomkatasztrófa sújtotta tartomány egyes részein a japán kormány.

Szélsőséges esetben akár 1300-zal többen halhatnak meg világszerte rákbetegségben a tavaly márciusi fukusimai atombaleset miatt – állapították meg amerikai tudósok számítógépes modellezéssel. Eredményük az első, amely megbecsüli a japán katasztrófa globális egészségügyi következményeit.

A katasztrófa után Japánban biztonsági okokból vagy karbantartás végett leállították az összes működő atomreaktort, összesen 50 áramtermelő létesítményt. Június elején két reaktort újraindítottak az energiahiánnyal küszködő szigetországban, ezek közül az egyikben üzemi baleset történt.

MTI, MNO

Hozzászólás