„Senki nem tudja, hogy meleg vagyok” Botrányos kiállítás a Nemzetiben

Számtalan kritika érte már a Nemzeti Színház új vezetését a darabokban felvonultatott trágár, obszcén és pornográf „művészi ábrázolás” egyre gyakoribb alkalmazása miatt. Ezúttal egy meleg férfi hányattatásairól szóló színműhöz társítottak olyan kiállítást, amely azt sugallja, hogy Jézus apostolai homoszexuális közösséget alkottak. Lapunk Alföldi Róbert igazgatót is felkereste.

Alföldi Róbert

Vadászjelenetek Alsó-Bajorországból – ez a címe a Nemzeti Színház egyik újonnan bemutatott darabjának. Martin Sperr drámája – Alföldi Róbert rendezésében – azonban nem a vadászatról szól, pontosabban nem szó szerinti értelemben. A történet egy bajor kisfaluban játszódik, az események középpontjában pedig egy Abram nevű férfi áll, akiről elterjed, hogy homoszexuális. A szinopszis szerint: „a falu engesztelhetetlen gyűlölettel reagál az elfogadott normáktól való eltérésre”, és „hajtóvadászatot” indítanak a férfi ellen. A mű célja „az előítéletekkel és idegengyűlölettel terhelt emberi kapcsolatok” bemutatása. Az Abramot alakító Stohl András egy interjúban így magyarázza a darabot: „nem a meleg-létről szól, hanem arról, ahogy az emberek viselkednek egymással”. Hozzátette azt is, hogy a darab szabadszájúsága miatt „borzasztó volt elolvasni a szöveget”, és emiatt, illetve a téma miatt „biztos lesz, aki kikéri magának”.

Mária, Jézus és a csipkefelirat

Nem tévedett. Bár a felháborodás oka nem önmagában a darab, hanem a színház előterében megnyitott, hozzá kapcsolt kiállítás volt. A sajátos installáció a következő: egy szárnyas oltár benn egy kereszttel, amelyre Mária és a gyermek Jézus van felfestve, mellette kettő, illetve a folyosókon további tíz színes, csipkével borított táblakép, amelyen csipkebetűkkel áll a következő felirat: „Nobody knows, that i am gay”, vagyis: Senki sem tudja, hogy meleg vagyok.

Tovább a cikkhez:

ATV – „Senki nem tudja, hogy meleg vagyok” Botrányos kiállítás a Nemzetiben

A kiállítás honlapja innen érhető el.

atv.hu / Sebestyén István

Hozzászólás