Ellenzéki pótcselekvés

 

 

Meg kell hagyni, van önbizalma Fekete-Győr Andrásnak, a Momentum elnökének, amikor dirigálni próbál az ellenzéki oldalon, és kinyilatkoztatja, hogy két listára van szüksége az egyesített barna-vörös hadaknak. Nem kisebb potentáttal megy imigyen szembe, mint magával Gyurcsány Ferenc baloldali főhadúrral, aki meg azon az állásponton van, hogy egyetlen közös lista alá-mögé kell beállnia minden ellenzéki erőnek már most, hogy 2022-ben elűzzék az Orbán-kormányt. Valóságos gigászi párbaj kezd kibontakozni a szemünk előtt a politikai héroszok közt az ellenzéki fővezéri posztért.

DKRCS20191012010.jpg

Nem megzavarandó a küzdő felek civódását, azért óhatatlanul felmerül az avatatlan szemlélődőben, hogy a fent említett önbizalom-túlcsordulásos Momentum-elnök ugyan milyen eredmények alapján írná elő minden ellenzéki pártnak az MSZP-től, LMP-től, Jobbiktól a Párbeszédig, a DK-ig, hogyan cihelődjenek neki a távoli messzeségbe vesző országgyűlési választásoknak?

Nevezett még azt a vélekedést is megreszkírozta, hogy szerinte a 2022-es voksolás több pártnak a végét fogja jelenteni. Jelen pillanatban még az a helyzet, hogy az úgynevezett ellenzéki összefogásból az egyedüli párt, amelyik nincs benn a parlamentben, éppen a Momentum. Talán előbb tessék bekerülni a T. Házba, és aztán felvenni a több számmal nagyobb mellényt, a két európai parlamenti mandátum ugyanis a hazai vizeken semmire nem jogosít fel. Még akkor sem, ha a bejutott két hölgy gyűlölködési és magyarságfúrási teljesítménye Gyurcsánynééval vetekszik az EP-ben.

A Momentum olyan, mint az a ketrecharcos, aki még el sem indult a versenyen, már győztesnek hirdeti magát. Egyre világosabbá válik az úrhatnám főnökösködéseit látva, miért Fegyőr a beceneve a pártelnöknek.

Persze nehogy úgy tűnjön, hogy a DK-t meg a többi ellenzéki pártot védjük a csúnya internacionalista nihilpártiaktól. Ők sem jobbak a Deákné vásznánál, és különben is: mindenki a saját szerencsétlenségének a kovácsa. Szanyi Tibor látlelete azonban az összes ellenzéki formációra érvényes lehet. Az MSZP-t elhagyó politikus szerint ugyanis volt pártjának főként az tette be a kaput, hogy összeállt a szélsőjobbal. Ez minden balliberális pártra igaz lehet. És érvényes a Jobbikra is, amely a szélsőballal adta össze magát.

Az identitásvesztést, a pálfordulás helyett a saulfordulást a választók csak egy-egy protestszavazás erejéig díjazzák.

Válaszra vár persze a kérdés, vajon mi az oka, hogy már így év elején a viszály magvát kellett elhintenie előbb a 2006-os nemzetveretőnek, Gyurcsánynak, majd a gyerekesen rálicitálni akaró Fegyőrnek. A megoldáshoz nem kell annyi politológiai éleslátás sem, mint amennyijük az ellenzéki führereknek együttesen van.

Félnek, hogy a választásokig hátralévő jóval több mint két esztendőben szétesik az átabotában összetákolt ellenzéki lufikoalíció. Emiatt tematizálni akarják a politikai életet, hogy ne a kormánypártok hazai és nemzetközi sikereiről, az országban zajló építkezésről, az emberek gyarapodásáról legyen szó, hanem róluk.

Hogy kitarthat-e ez a nyivászta, pótcselekvéses témafelvetés annyi ideig? Nem tűnik reálisnak. Mint ahogy már most látni: nem ússzák meg komoly konfliktusok, lékek nélkül az önkormányzati egy hajóban evezést. Pusztán az érdekek közössége még sehol sem eredményezett jó kormányzást, ha nem párosul tehetséggel, tudással a feneketlen becsvágy.

Ha ehhez hozzávesszük, hogy nem klasszikus pártokról, hanem politikai aktivisták által uralt ügynökalakulatokról van szó, amelyeket külföldről irányítanak, nem várható más az ellenzéktől, mint a kormány és a jobboldal elleni (osztály)harc fokozása, ami közben a forradalom gyermekei egymást is igyekeznek felfalni.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: