Angyalföldön is vége a nagy összefogásnak

 

Szószegéssel vádolják a momentumos Kerpel-Fronius Gábort a XIII. kerületi szocialisták, erre hivatkozva külön jelöltet állítanak a márciusi időközi önkormányzati választásra

Egymásnak esett a Momentum Mozgalom és az MSZP a főváros XIII. kerületében. Időközben a Soros-hálózat védelmébe vette a VIII. kerületi polgármestert, aki közösségi oldalán tett közzé belső levelezéseket.

Időközi önkormányzati választás lesz március 1-jén Angyalföldön, miután az október 13-án képviselői mandátumot szerző momentumos Kerpel-Fronius Gábor lemondott tisztségéről főpolgármester-helyettesi megbízása miatt. Fekete-Győr Andrásék december elején mutatták be jelöltjüket, Polyák Krisztinát, csakhogy a kerületben hagyományosan erős szocialisták jelezték: nem tudják támogatni a politikust. Ezen a héten az MSZP is bemutatta képviselőjelöltjét, Vajó Viktóriát, így biztossá vált, hogy nem lesz közös ellenzéki induló a kerület 9-es körzetében.

A Momentum azzal indokolta Polyák jelöltségét, hogy azt tartják helyesnek, ha Kerpel-Fronius körzetében ismét a pártjuk adja az összefogás képviselőjét. A főpolgármester-helyettes lemondása kapcsán arról írt közösségi oldalán: habár a jelölés jogát először Tóth József és a kerületi szocialisták erős nyomása miatt átadta az MSZP-nek, döntését az országos elnökség később felülbírálta. A kerületi szocialisták viszont azért indították el Vajót, mert szerintük Kerpel-Fronius megszegte az ígéretét. Mint írták: a főpolgármester-helyettes október 13. előtt és utána is azt hangoztatta belső fórumokon, hogy öt évre vállalja képviselői megbízatását, nem fog beülni Karácsony Gergely mellé.

A Momentum és az MSZP közötti feszültség egyáltalán nem új keletű, a szivárványkoalíció máshol is igen hamar megrogyott. Megírtuk, Dankóné Hegedűs Jolán és Daróczi Károly budafoki független képviselők arra panaszkodtak: az önkormányzati választásokat megelőzően és azt követően is minden jel arra mutatott, hogy az ellenzéki összefogásból ki akarják szorítani korábbi pártjukat, az MSZP-t. Beszámoltunk arról, hogy más fővárosi kerületekben is – Újpesten, Kőbányán, Pestszentlőrincen – elkezdődött a szocialisták kiszorítása a szivárványkoalícióból.

Mindeközben a Soros-hálózathoz tartozó Helsinki Bizottság megvédte Pikó Andrást, aki az elmúlt hetekben több önkormányzati belső levelezést is nyilvánosságra hozott. M. Tóth Balázs ügyvéd azt mondta: problémás lenne, ha egy demokráciában ezek a levelezések magántitoknak és nem közügynek minősülnének. Péterfalvi Attila viszont úgy nyilatkozott lapunknak: aggályos, hogy a VIII. kerületi polgármester közzétette a levelezéseket, ezért a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság vizsgálatot indított az ügyben.

Fekete-Győrék a karácsonyfa alatt

Karácsonyi agitációra buzdított az ünnepek előtt a Momentum elnöke. Fekete-Győr András közösségi oldalára kitett videójában arra kérte támogatóit, hogy családjukhoz hazamenve a bizonytalan és a fideszes szavazóknál érjék el, hogy 2022-ben a Momentumra voksoljanak. A meggyőzéshez olyan témákat javasolt Fekete-Győr, mint például az elvándorlás. Arra kérte szimpatizánsait, az ajándékot a baloldalhoz köthető újságba csomagolják, a televíziók csatornakiosztását és az internetes kezdőlapot pedig változtassák meg a család tévéjén és számítógépén. A pártelnök kéréséről tudósító orgánumok közösségi oldalain a hozzászólók többsége élesen elítélte a kérést. Mint egyikük fogalmazott, vannak határok, amelyeket értelmes, a másikat tisztelő ember nem lép át.
(LMA)

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: