Színházigazgatók kegyes Karácsonya

HÍR TV

2019. december 10., kedd 14:48

 

Az elmúlt pár napban nagyot mentek balliberális kollégáim és a komplett haladó sajtó kultúra és kultúra finanszírozás témakőrben. Ezen írások legjavát gyűjtöttem alább össze.

 

A Fidesz-naná, mindig csak a Fidesz-, újfent- megint, mindig- tönkreteszi, felrobbantja, a földdel teszi egyenlővé, beszántja, sóval hinti be, jelöletlen sírba temeti, vagy hajítja, de inkább hányja a sajtószabadságot.

Izé.. a kultúrát.

Mert ezek ilyenek, mert ezek köpik az igazi kultúrát, ezek mucsaiak, ezek életükben nem jártak még színházban, csak focit néznek, ezek hátrafelé nyilazva kérik ki még a reggeli kávéjukat is, amit egy slukkra, egy szál pacal-pörköltszaftos bőgatyában húznak le.

Ezek mindig is ilyenek voltak, ezek a konzervatív jobboldaliak. Ezek a nemzetiek.

Nem tudnak ezek rendezni, koreografálni, írni, szavalni, műsort készíteni, énekelni, táncolni, levegőt venni. Nem tudnak ezek semmit, -lóf..szt sem, ahogy a nagy gondolkodó, a művelt Hadházy mondta- még késsel villával sem tudnak enni.

Ők a mucsa, mi pedig a kultúra.

Lehet választani.

Lehetett volna, de ez a sok fasiszta, ez a sok nacionalista, magyarkodó, Himnuszra-felálló, Nélküledet-éneklő mostanában mindig rosszul választ. Az utóbbi 10 évben.

Pedig mi vagyunk a művelt nyugat, a demokrácia, meg a kultúra. Minden mi vagyunk, nekünk jár minden, mert csak mi teremtünk, csak mi hozunk létre értéket.

Mi vagyunk a jók, ők pedig a rosszak. Mi szeretjük a menekülteket – olyan szó nincs is, hogy migráns – mi hiszünk a sokszínűségben, mi harcolunk a társadalmi nemekért és a melegek jogaiért, küzdünk a transzjogokért, a transzklotyókért, az itt dörömbölő klímaapokalipszis ellen is csak mi emeljük fel a szavunkat, hisz mi felelősen gondolkodunk, csak minket érdekel a bolygó, és mi olyan, de olyan jó emberek vagyunk, hogy napokig tudunk zokogni, ha meglátunk egy jegesmedvét, ami legalább két napja nem evett. És nem szégyelljük a könnyeinket. Mert mi a jegesmacikat is szeretjük.. Csak a magyarokat, Magyarországot, meg az ósdi, meghaladott magyar hagyományokat nem annyira kedveljük. A Halloweent imádjuk a Farsang viszont ósdi, magyarosch, gagyi.

Bezzeg ezek..

Ezek csak gyűlölködni tudnak. Meg magyarkodni. Pedig nincs is olyan, hogy magyar.

Mi csak valami kevert nép vagyunk, egy szociokulturális közegbe összezárt massza. Bezzeg a bátor szírek.. Ők egy valódi, és nagymúltú nép. Finomak az ételeik, értik és megbecsülik a művészetet, és a művészeket.

Csak ezek a középkorban ragadt, szerencsétlen tehetségtelenek képtelenek elismerni és felismerni a valódi művészetet.

Azt, amikor harminc értő demokrata előtt, egy igazi művész egy szobaszinházban maszturbál. Vagy lepisál egy képet, ami a felcsúti Maradonát, a PalotaPinochetet, a Viktátort ábrázolja.

Mert ez az igazi művészet. Ilyen nagyívű dolgokat hozunk létre, mi független alkotók.

Mi kultúrateremtők. Mi liberális demokraták. De ezek-ők- nem értik, mert nem érthetik. Sosem értették. Sosem értettek minket.

Azért akarják elvenni a támogatásunkat ezek a mucsai parasztok, mert mi intellektuálisan túl magasan vagyunk hozzájuk képest. Azért nem akarják tovább finanszírozni a működésünket, mert mi kimondjuk a nyilvánvalót, az igazságot, azt, hogy itt diktatúra van, és hogy itt el akarják hallgattatni az Univerzum legtehetségesebb művészeit. Minket, akik már rég világhírűek lehetnénk, ha nem erre a szarkupacra születtünk volna.

Ezért kell most az utcára vonulni, ezért kell most mindenkinek tiltakozni. Mert úgy hallottuk, olvastuk-megírta az Index-hogy mostantól a piacról kell meg megélnünk. Ami, mi más lenne, mint a hetvenes évek, mint diktatúra, mint maga a Kádár-rendszer.

Hisz ez a sok primitív fasiszta bunkó soha nem fog fizetni a művészetünkért – nem hát, hisz nem is értik – ezért az államnak, a kormánynak kötelessége gondoskodnia rólunk, arról, hogy továbbra is zavartalanul diktatúrázhassuk az államot, és az elnyomásunkról, meg a bunkó, a művészetünket megérteni képtelen, kulturálatlan magyarokról készíthessünk évente legkevesebb négy kiváló darabot. Ezt a Fidesznek muszáj kifizetni. Pont!

Az ellen is tiltakozni kell, hogy a politika beleszóljon a kultúrába, meg a színházi világba. Mármint a jobboldali, konzervatív politika.

Ha azonban a demokratikus ellenzék egyik legfontosabb balliberális szereplője, Karigeri értőn, és okosan meghallja, hogy Dörner egy tehetségtelen, Wass Albert könyveket forgató-olvasó jobboldali, és ezen információk birtokában nagyon helyesen úgy dönt, hogy a mocskos fasisztája legközelebb nem nyerheti meg a pályázatot, azzal nincs baj, mert vannak bizonyos helyzetek, amikor a politikának kötelessége beleszólni a kőszínházak életébe. Például, ha nem mi, igazi művészek, igazi kultúrlények, igazi demokraták igazgatunk minden színházat.

Az ilyen veszélyes szituációkat nyilvánvalóan korrigálni kell. Bán Teodórát is ki kell rúgni, mert róla is az a pletyka terjed, hogy nem gyűlöli eléggé Orbán Viktort. És a múltkor is csúnyákat mondott a melegekről. Legjobb lenne persze börtönbe csukni, de amíg nem teremtjük meg a törvényi feltételeit, annak, hogy az ilyen homofób fasiszták évekre rácsok mögé kerülhessenek, addig az is megteszi, ha az új főpolgármester úgy dobja ki őket a színházakból, mint macskát szarni.

Persze közéjük is lövethetne.

Apáti Bence

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: