Főpolgármester úr! Nyáron meleg lesz!

Már most ideje kinevezni egy kánikulaügyi biztost.

 

Közszolgálati kötelességemnek eleget téve jó előre közlöm, hogy július-augusztus hónapokban (de lehet, hogy már sokkal előbb) beköszönt a kánikula. Teszem ezt azért, hogy ne a hirtelen beálló meleget kelljen majd hibáztatni, amiért a nyakunkon van.

***

Okulva az adventi hó Karácsony-i fogadtatásán, már most valamiféle vészhelyzeti tervet kell kidolgozni arra nézvést, hogy mit tegyünk majd, amikor a kánikula hirtelen, meglepetésszerűen rátör a fővárosi magyarra. Mert a kánikula bizony az olyan. Hipp-hopp, december, január, aztán itt a nyár. Olyan rohamléptekkel jön, hogy valószínűleg időnk sem lesz teljes készültségben fogadni. Azonban néhány szemtelen egyszerű trükkel elejét lehet venni a közelgő katasztrófának.

***

 Már most ideje kinevezni egy kánikulaügyi biztost. Az egyszerűség kedvéért lehetne hatodik, rendkívüli megbízott főpolgármester-helyettes. Természetesen a klímavészhelyzetre való tekintettel nem helyettesi, hanem egyenesen főpolgármesteri fizetéssel. Így aztán nem kell majd szegénynek fusizni, másodállást vállalni, évente néhány hónapot Stájerországban feketemosogatni, hogy pénzénél legyen ő és a kis családja.

**

Egyes fővárosiak sérelmezik, miszerint a rakpart egyes szakaszain a lámpasorok fényes nappal is világítanak. Nos, a rakpart lámpáit továbbra is felkapcsolva kell hagyni délelőttönként, amolyan mementóként, hogy lám, ide vezet a mérhetetlen pazarlás. Hasonlatosan a katolikus templomokban található örökmécshez, mely a Szentlélek jelenlétét hivatott jelezni, ez a lámpasor nap, mint nap az orrunk alá dörgölheti, mekkora egy pusztító fenevadak vagyunk, s hogy a klímagebasz már az életünk részévé vált.

A parádés képet Szenvedi Zoltán kollégánk, barátunk és klímaharcostársunk készítette ma délelőtt a rakparton. A kép elkészüléséhez egyetlen fának sem kellett elpusztulnia.

**

A hómunkára jelentkezőkkel már most el kell kezdeni gyakoroltatni a vizespalackok osztogatását, még akkor is, ha ez a hóeltakarítás rovására megy. Mert egyrészt jobb ma egy pillanatnyi kellemetlenség, mint holnap egy szivaccsá főtt agyvelő, másrészt a havat lapátolók egyértelműen akadályozzák a forgalmat, s felesleges munkát végeznek, mert a hó így is, úgy is elolvad.

**

A dolog szakrális részéről sem szabad elfeledkezni. A hőhullám eljöveteléig Gyurcsány Ferenc hetente bérmálkozhatna a Kossuth téren, miközben párja és prófétája, Dobrev Klára az Európai Parlamentben folytatná a családi hagyományokat. (Mármint, hogy ősei is politikusok voltak, tisztelt Fővárosi Törvényszék, szóval nem arra a másik dologra gondoltam, amire sose gondolnék.)

***

Számos más elképzelés is van még a tarsolyban, ám ezek kidolgozására valóban időt és energiát kell szánni, hiszen az átgondoltság, a megfontoltság a teljes siker legfőbb záloga. A teljes siker pedig az egyetlen cél, amit ki kell tűznünk magunk elé. Elvégre ki akarna hólyagos, égési sebektől felpüffedt arcú pincérnőket a körúti legjobbkocsmákban, vagy múmiává aszalódott BKK-ellenőröket a négyeshatoson?

***

Amennyiben a felkészülés sikeres lesz, simán elérhetjük, hogy már október közepén kész legyen az akcióterv. Ami cseppet sincs későn, hiszen a klímakatasztrófának akár ez is a szlogenje lehetne:

Az október az új július!

() VBT ()

Képek: alon.hu, origo.hu, civilhetes,

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: