Mirkóczkinak hiányzik Vona Gábor karizmája, és kitart a gyurcsányi szövetség mellett

 

Ma már Gyurcsány is szívesen áll a Jobbik zászlaja alatt, Fotó: PS/Horváth Péter Gyula

Élőben kérdezte (fel) az Index Mirkóczki Ádámot, a Jobbik egri polgármesterét. Ez a beszélgetés pár évvel ezelőtt vélhetően nem lett volna ilyen baráti, hiszen a mai beszélgetés során már csak egy szívélyes ölelés hiányzott a jó hangulathoz. Mirkóczki és Dull Szabolcs bájcseveje rendkívül érdekes részleteket tartalmazott, szóba került Eger új polgármesterének idegenforgalmi adóemelési tervezete, a Jobbik folyamatos színe változása, az ellenzéki összefogás jövőbeli szerepe, de még Vona Gáborról is beszéltek a felek az egy órás műsor alatt.

Mirkóczki elmondta, hogy nem jelent problémát az 50 forintos emelés az idegenforgalmi adó tekintetében, hiszen véleménye szerint, aki Egerbe utazik, úgysem ezt nézi. Izgalmas gondolat ez a “nép pártján” álló jobbikos polgármestertől, aki hozzátette azt is, hogy aki Egerbe érkezik egy hosszú hétvégére, az több tízezret költ, sőt akár százezres nagyságrendet is, ha nagy a család. Arra feltehetően nem gondolt a polgármester úr, hogy azért vannak vékonyabb pénztárcájú emberek is, akiket elvileg teljes mellszélességgel képvisel a pártja. Így Mirkóczki elmondása szerint a 450 forintról 500 forintra emelendő idegenforgalmi adó nem jelent majd problémát, hiszen más városok már korábban elérték ezt, vagy az ennél magasabb taksát is.

SZERELEM A JOBBIK ÉS A DK KÖZÖTT EGERBEN

Dull Szabolcs ezt követően az egri ellenzéki összefogásra terelte a szót, hiszen az ellenzék sikere Egerben is annak volt köszönhető, hogy a különböző ideológiájú és gondolkodású pártok a siker érdekében összeálltak a Fidesz ellen. Dull kíváncsi volt arra, hogy a Gyurcsány-féle DK és az MSZP hosszú távú partnere lesz-e a Jobbiknak és Mirkóczkinak. A polgármester teljesen egyértelműen kikötötte, hogy ez nem is kérdés, hiszen ez egy stabil szövetség helyi szinten és már 2018. január óta szerveződött. Azt is hozzátette, hogy ha nem lenne stabil az összefogás, már régen szétszalámizták volna. Jó tudni azért, hogy a Jobbik és Gyurcsányék ilyen nyíltan kedvelik egymást, ennek nyilvánvalóan semmi köze a hatalomvágyhoz és a konchoz. Érdekes, hogy bő egy évvel ezelőtt a PestiSrácok.hu kérdésére kizárta, hogy együtt indulnának az MSZP-vel, vagy akár Gyurcsányékkal.

Mirkóczki bizonyítékként azt mondta, hogy mindezt az emberek akarták és egyik párt sem szól le a budapesti pártközpontból, hogy mit kéne csinálni Egerben, minden helyben dől el. A Jobbik politikusa azt azért hozzátette, hogy az országgyűlési választásokon ez nyilván egészen más lesz, hiszen a pártideológia ott sokkal fontosabb. A 106 választókerületet azonban véleménye szerint fel kell osztani és egy-egy jelölt mögé kellene beállni az egyesült ellenzéknek, így Mirkóczki szerint teljesen mindegy, hogy milyen színekben indul az adott jelölt, lényeg, hogy a Fidesz ellen induljon.

GYURCSÁNYNÉ, MINT KÖZÖS MINISZTERELNÖK-JELÖLT?

Mirkóczki Ádám kitért a Fidesz országlására is, akik szerinte az “őrület gázpedálját” nyomják és elvesztették a fél országot az októberi önkormányzati választásokon. A búgó hangú Dull ekkor a közös miniszterelnök-jelölt lehetséges megoldásáról kérdezte az egri polgármestert, és kissé félős hangon, de Gyurcsányné Dobrev Klárát dobta be, hátha ráharap a jobbikos politikus. Ez talán még az alakváltó Mirkóczkinak is sok volt, mert kitérő választ adott a kérdésre, de megtudtuk, hogy párton kívül érkező, divatosan “független” jelöltről azért örömmel gondolkodna ő is. Izgalmas volt a kibújási taktikában, hogy úgy ítélte meg, Gyurcsányné támogatásához “mélyebb ismeretek” kellenének. Valóban, hiszen biztos nem elég mély az eddig megismert lajstrom, kezdve azzal, hogy a szemkilövető felesége, aki mindenhol saját országát támadja és nagyrészt az ötvenes évek kommunista demagógiáját és retorikáját használja.

HIÁNYZIK VONA GÁBOR KARIZMÁJA

A következő téma a Jobbik elnökválasztásának elhalasztása és a párt hitelessége volt, de Mirkóczkit nem lehetett kizökkenteni. Elmondta, hogy problémásnak tartja a halasztást, és kérdésre válaszolva beismerte, hogy hiányzik Vona Gábor karizmája, de már végleg szétváltak az útjaik, telefonon is régen beszélt vele, akkor is röviden. Az viszont izgalmas kérdés, hogy az emberek vajon miért fogadják el a Jobbik nagy változását, az ő retorikájukkal élve a néppártosodást, mi a biztosíték arra, hogy ez nem trükk. Dull egy olvasói kérdést felolvasva szembesítette Mirkóczkit azzal, hogy 2012-ben még börtönbe akarta küldeni a melegeket. A polgármester azonban elintézte a történetet annyival, hogy akkor még “rocksztárok” voltak, és ő tud bocsánatot kérni. A hitelességet azzal bizonyította az élő műsorban, hogy véleménye szerint akkor is kitartottak a néppárti politika mellett, amikor fogytak a szavazóik és “bevállalták az öncsonkítást”. Azt azért elfelejtette, hogy pont a hitelesség elvesztése miatt hagyták ott a szavazók a pártot és egy újabb irányváltással végleg kivégezték volna magukat, ám így is 5 százalék környékén van a népszerűségük, holott korábban 20 százalék fölött mérték őket.

Sokkal okosabbak tehát nem lettünk, a Jobbik és Mirkóczki kénytelen kitartani a megkezdett út mellett, innen már nem fordulhatnak vissza, azonban ez a út Gyurcsány karmai közé vezet, onnan pedig ép bőrrel nem szabadult ki még senki. Vélhetően a néppártosodó Jobbik sem ússza meg az eddigi sebekkel, akiknek a néppártisághoz már csak a szavazók hiányoznak.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: