Kormányinfó – Gulyás Gergely: egy rossz hírem van az ellenzéki önkormányzatoknak, Budapesten lesz az atlétikai világbajnokság

 

Szerdai ülésén a kormány is értékelte az atlétikai világbajnokság körül kialakult helyzetet, miután Csepel és Ferencváros ellenzéki vezetése számos ponton vitatja az esemény megrendezését, a kabinet az illetékes minisztereket utasította a helyzet kezelésére – jelentette be a csütörtöki Kormányinfón a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Egy rossz hírem van az érintett önkormányzatok számára: az atlétikai világbajnokságnak Budapest fog otthont adni – közölte Gulyás Gergely. A miniszter a részletekről kifejtette, hogy Magyarország kormányát nemzetközi szerződések kötik a megrendezés kapcsán, a kabinet ugyanakkor csak olyan elképzeléseket támogat, amelyek nem mennek szembe a választópolgárok akaratával. A Varga Juditot, és Dobrev Klárát, illetve felmenőiket érintő vitáról Gulyás Gergely azt mondta, senki nem tehet arról, hogy szülei mit követtek el, kikkel működtek együtt, ugyanakkor felhívta a figyelmet arra: nem lehet egyenlőségjelet tenni egy beszervezett, de egyébként becsületesen dolgozó ember, és egy kommunista tömeggyilkos közé. A Borkai-ügyről, Czeglédy Csaba körének a zsarolás ügyében való esetleges érintettségéről a miniszter azt mondta, egyelőre a kormány is csak a sajtóból értesült a fejleményekről, várják ugyanakkor, hogy a hatóságok teljes körű vizsgálatot folytassanak le a történtek tisztázására. Az Index újságíróit érintő, antiszemita plakátok ügyében Gulyás Gergely azt mondta, a kormány zéró toleranciát hirdetett a hasonló esetekkel szemben, egyúttal visszautasította, és álhírgyártásnak nevezte azt az újságírói felvetést, amely egy külföldi felmérésre hivatkozva azt állította, hogy a magyarok csaknem fele zsidógyűlölő lenne. Pénteken ül össze az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottsága, ezzel kapcsolatban Gulyás Gergely kérdésre elmondta, azon részt vesznek a szakszolgálatok is, és téma lehet az is, hogy Soros György szervezetei milyen mértékben és milyen módszerekkel dolgozhattak azért, hogy ne kerülhessen be magyar biztos az Európai Bizottságba. Gulyás Gergely a PestiSrácok.hu kérdésére elmondta, hogy az úzvölgyi katonatemető ügyében a magyar kormány mindent megtett már, amit a diplomácia eszközei megengednek, de a kabinet tapasztalatai szerint a román fél továbbra sem hajlandó kompromisszumokra az ügyben annak ellenére sem, hogy a tudományos adatok nem az ő verziójukat támasztják alá. A tárcavezető hozzátette: a magyar vezetés ugyanakkor érdekelt abban, hogy jövőre, Trianon századik évfordulójára valamilyen, legalább részben megnyugtató helyzet alakulhasson ki a sírkert ügyében. A minisztert megkérdeztük arról is, valódi kockázatként kezeli-e azt a kabinet, hogy az MSZP-s Korózs Lajos a napokban egy tévéinterjúban fenyegetőzött azzal, hogy bármilyen módszerekkel, bármilyen áron, de nyíltan fellázítják a népet a Fidesz ellen. Gulyás Gergely felvetésünkre úgy válaszolt: a kormány csak komoly dolgokkal foglalkozik.  

A kormány üdvözölte, hogy a vita eldőlt, Várhelyi Olivér az Európai Bizottság biztosa lett – hangsúlyozta Gulyás Gergely. A tárcavezető ismertette, hogy a kabinet értékelte az illegális migráció jelenlegi helyzetét, erősödését, mivel a déli határszakaszon az illetékesek több, ásott alagutat fedeztek fel, amelyeken vélhetőleg bevándorlókat csempésztek Magyarországra. A miniszter az atlétikai világbajnokság részleteiről kifejtette, hogy Magyarország kormányát nemzetközi szerződések kötik a megrendezés kapcsán, a kabinet ugyanakkor csak olyan elképzeléseket támogat, amelyek nem mennek szembe a választópolgárok akaratával. A Varga Juditot, és Dobrev Klárát, illetve felmenőiket érintő vitáról Gulyás Gergely azt mondta, senki nem tehet arról, hogy szülei mit követtek el, kikkel működtek együtt, ugyanakkor felhívta a figyelmet arra: nem lehet egyenlőségjelet tenni egy beszervezett, de egyébként becsületesen dolgozó ember, és egy kommunista tömeggyilkos közé.

A kórházak adósságának átvállalásáról szóló ellenzéki javaslatról Gulyás azt mondta, hogy a kormány azután vállalhat részt a helyzet rendezésében, ha megvizsgálták az adósságok felhalmozódásának körülményeit, mivel egy-egy intézményvezető személyes felelőssége is felvetődhet a témában.  A tartozások követelőinek ügyéről, a kifizetésekről ezután dönthet a kabinet. A Borkai-ügyről, Czeglédy Csaba körének a zsarolás ügyében való esetleges érintettségéről a miniszter azt mondta, egyelőre a kormány is csak a sajtóból értesült a fejleményekről, várják ugyanakkor, hogy a hatóságok teljes körű vizsgálatot folytassanak le a történtek tisztázására.

Gulyás Gergely reagált Dobrev Klára kijelentésére, amely szerint ha észreveszik, hogy Várhelyi Olivér a „a Fidesz parancsait hajtja végre”, akkor azonnal kezdeményezik a visszahívását. A miniszter szerint Dobrev bizonyára tisztában van azzal, hogy erre sem a brüsszeli ellenzéknek, sem a magyar politikai vezetésnek nincs lehetősége. Kérdésre Gulyás Gergely óvatosan kezelné Karácsony Gergely szerdai tévéinterjúját, amelyben az atlétikai világbajnokság megrendezésének vitájában a főpolgármester kijelentette, hogy a főváros a megegyezés reményében ötvenmilliárd forintot vállal cserébe egészségügyi fejlesztésekre, mert a miniszter szerint Karácsony szavai és tettei eddig nem voltak összhangban egymással.

Ugyancsak kérdésre válaszolva a tárcavezető elmondta, a gyógyszerek támogatása nem szigorodik, de a társadalmi igazságosságnak felel meg az a jogszabálymódosítás, amely csak azoknak teszi lehetővé a kedvezményes lehetőségeket, akiknek rendszeres és elégséges a TB-befizetésük. Gulyás Gergely a távozó kormánypárti polgármesterek végkielégítései, szabadságmegváltása ügyében emlékeztetett: ugyan számos esetben valóban milliós összegekről van szó, ami elenyészik azokhoz a pénzekhez képest, amelyeket a baloldali kormányzat kegyeltjei vettek ki a kasszából, amikor 2010-ben a választók akaratából távozni kényszerültek. 

Az Index újságíróit érintő, antiszemita plakátok ügyében Gulyás Gergely azt mondta, a kormány zéró toleranciát hirdetett a hasonló esetekkel szemben, egyúttal visszautasította, és álhírgyártásnak nevezte azt az újságírói felvetést, amely egy külföldi felmérésre hivatkozva azt állította, hogy a magyarok csaknem fele zsidógyűlölő lenne. A tárcavezető arra is felhívta a figyelmet, hogy Tarlós István főpolgármestersége idején egyetlen hasonló eset sem volt Budapesten.

Pénteken ül össze az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottsága, ezzel kapcsolatban Gulyás Gergely kérdésre elmondta, azon részt vesznek a szakszolgálatok is, és téma lehet az is, hogy Soros György szervezetei milyen mértékben és milyen módszerekkel dolgozhattak azért, hogy ne kerülhessen be magyar biztos az Európai Bizottságba. A Mátrai Erőművet érintő szennyezésről a miniszter azt mondta, a jelenlegi adatok szerint megfelelő és kielégítő az a protokoll, amelyet a Katasztrófavédelem követ, amennyiben pedig további vészhelyzet alakulna ki, a szakemberek arra is fel vannak készülve. A fővárosi út, illetve dugódíjról a miniszter közölte, eddig számos alkalommal sikerült elhalasztani a Demszky-korszakban vállaltakat, ugyanakkor felhívta a figyelmet, hogy a kormánynak nincs ráhatása a bevezetésre. Az új városvezetés jelenleg azon az állásponton van, hogy bevezetik – tette hozzá.

Gulyás Gergely a PestiSrácok.hu kérdésére elmondta, hogy az úzvölgyi katonatemető ügyében a magyar kormány mindent megtett már, amit a diplomácia eszközei megengednek, de a kabinet tapasztalatai szerint a román fél továbbra sem hajlandó kompromisszumokra az ügyben annak ellenére sem, hogy a tudományos adatok nem az ő verziójukat támasztják alá. A tárcavezető hozzátette: a magyar vezetés ugyanakkor érdekelt abban, hogy jövőre, Trianon századik évfordulójára valamilyen, legalább részben megnyugtató helyzet alakulhasson ki a sírkert ügyében.

A minisztert megkérdeztük arról is, valódi kockázatként kezeli-e azt a kabinet, hogy az MSZP-s Korózs Lajos a napokban egy tévéinterjúban fenyegetőzött azzal, hogy bármilyen módszerekkel, bármilyen áron, de nyíltan fellázítják a népet a Fidesz ellen. Gulyás Gergely felvetésünkre úgy válaszolt: a kormány csak komoly dolgokkal foglalkozik.  

 

Fotó: Horváth Péter Gyula/PestiSrácok.hu

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: