Véget ért a Karácsony-féle stadion-stop: épülhet Budapesten stadion az atlétikai világbajnokságra (Cikkünk frissül!)

 

Karácsony Gergely főpolgármester és Baranyi Krisztina ferencvárosi polgármester hétfőn közös sajtótájékoztatón jelentették be, támogatják a Budapesten 2023-ban rendeződő atlétikai világbajnokságot. Támogatásukat azonban három feltételhez kötik, melyeknek teljesítése vélhetően nem jelent akadályt a kormány számára tekintve, hogy ezek közül a legfontosabb -az egészségügyre szánt pénzek emelése- korábbi nyilatkozatok szerint már szerepel a 2020-as költségvetési tervekben.

Karácsony Gergely hatásvadász bejelentést tett Baranyi Krisztina támogatásával hétfőn: a frissen megválasztott főpolgármester ugyanis elfogadta a kormány terveiben szereplő budapesti atlétikai stadion megépítését, ugyanakkor feltételeket is szabott, mellyel azt próbálja sugallni, van ereje szembeszállni a kormánnyal. Szüksége is van az “erődemonstrációra”, hiszen ezzel a döntéssel megszegte egyik fontos és egyébként értelmetlen kampányígéretét, nevezetesen, hogy az ő regnálása alatt teljes stadion-stop lesz Budapesten. Úgy tűnik bő egy hónapig tartott ez a karakánság.

Karácsony tehát megpróbált feltételeket szabni a kormánynak, ezzel demonstrálva politikai erejét, a valóság azonban az, hogy feltételei igazából inkább csak formaságok, és nem valódi követelések. Karácsony három pontja ugyanis a következő:

  • Az elkövetkezendő öt évben, az Egészséges Budapest Program keretében 50 milliárd forintos forrás jusson a kerületi önkormányzatoknak az egészségügyi alap- és szakellátás fejlesztésére.
  • Maradjon érvényben és teljesítse a kormány azt a megállapodását, amit még Tarlós Istvánnal írtak alá a közösségi közlekedés fejlesztéséről.
  • Mindezt pedig foglalja is nyilvános kormányhatározatba a kormány még az idén.

 

Vagyis csupa olyan tételek, melyeket a kormány már valamilyen formában megígért. Az egészségüggyel kapcsolatban már hónapok óta az a kormány kommunikációja, hogy 2020-ban rengeteg pénz áramlik az ágazatba, a budapesti szuperkórházak kivitelezése is megkezdődhet, vagyis várhatóan ezzel a ponttal Karácsony Gergely közbenjárása nélkül sem lenne probléma.

Ugyanígy porhintés, de annál érdekesebb a Tarlós István és a kormány között létrejött egyezség kérdése, melyet Karácsony ahol tudott támadott korábban, azt hangoztatva, hogy ezzel az alkuval (is) Orbán bábja lett Tarlós. Érdekes módon ez már nem számít, Karácsony hajlandó azt csinálni amit a kormány akar, ha főpolgármester úrnak szólítják közben.

Mindennek az írásba foglalása pedig csupán egy technikai kérdés, amit valószínűleg csak a követelések dagályosítása miatt vettek be a feltételek közé.

Ezeken kívül vannak még kiegészítő követelések, melyeknek kihagyása az írásba foglalási kérelem köréből jól mutatja Karácsony valódi súlyát. Ezek között találhatunk olyan “kidolgozott” városvezetési és jogi koncepciókat, mint a “zöld felületek növelése” (példaként tekintsék meg a zuglói klímaerdőről szóló természetfilmünket) vagy az “átlátható pénzköltés”, ami külön érdekes, hiszen a főpolgármester a kormányon próbálja számon kérni a fővárosi költekezések átláthatóságát, melyet azonban éppen neki kellene felügyelnie.

A feltételekből tehát jól látszik, hogy Karácsony valójában a világon semmit nem ért el, azon kívül, hogy elbukta a csatát a kormány ellen. Egyenlőre még ütésálló személyiségéről azonban rögtön lepattanni látszik ez a csapás is. A gyors irányváltásának köszönhetően pedig ő a baloldal hőse, amiért a mindig mérvadó HVG szerint “komoly árat” fizettet a városon zsarnokoskodó Orbánbasival és kormányával. A legcsodálatosabb pedig, hogy mindezért tennie se kellett, csak állni és hagyni, hogy mint minden kudarc, ez is leperegjen róla.

Forrás: HVG; Fotó:Horváth Péter Gyula/PS

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: