Kocsis Máté Tordai Bencének: “Önnel a parlamenti vita olyan, mint galambokkal sakkozni, aki rászáll a táblára, leveri az összes bábút és azt hiszi, nyert” (Videóval)

 

A szerdai plenáris ülésen az országgyűlési törvény módosítása kerül ma a T. Ház elé, az ellenzéki képviselők már a vita megkezdésekor bemutatták, miért is van erre szükség. A Demokratikus Koalíció jeles képviselői most sem bírták ki, hogy ne kiabáljanak közbe Kocsis Máté felszólalásába, a gyurcsányista kórushoz természetesen a Párbeszédes Szabó Tímea is csatlakozott. Jakab Péter felszólalását követően fogta magát, majd beült Orbán Viktor székébe és hosszú percekig nem volt hajlandó onnan felállni – bár láthatóan nagyon boldoggá tette az ott töltött néhány perc. A kormánypárti felszólalók hiába próbálták megértetni az ellenzéki képviselőkkel a módosítás lényegét, Tóth Bertalan és Arató Gergely is azt hangoztatta, hogy a Fidesz retteg és fél tőlük, azért akarja őket elhallgattatni. Szabó Tímea még tőle is szokatlan módon használt vérlázító jelzőt Trócsányi Lászlóra, akit nemes egyszerűséggel trógernak nevezett.
Cikkünket folyamatosan frissítjük!

Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője expozéjában hangsúlyozta: az országgyűlés tekintélyéről van szó, majd az ellenzéki képviselőknek azt mondta:

“Példátlan 1990 óta az, amit önök produkálnak”

Varju Lászlóék vihogását pedig azzal kommentálta:“akkor is elmondom, ha önök erre nem kíváncsiak”. A politikus szerint az országgyűlés működésének fizikai megakadályozása miatt indokolt a törvény szigorítása. Hozzátette:

Nincsenek új szabályok, szigorítás van. A szankciókat olyan fokra kell emelni, aminek visszatartó ereje van”

Kocsis Máté a parlamentben az elmúlt időszakban történt példátlan durvaságokkal indokolta az országgyűlési törvény módosítását, megengedhetetlennek nevezve az ellenzék vadabb képviselői által tanúsított magatartást. Megemlítette a tavaly december 12-i ülésnapot – amikor ellenzéki képviselők megakadályozták, hogy a levezető elnök elfoglalja helyét a pulpituson, majd a továbbiakban is zavarták az ülést –, valamint Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő két héttel ezelőtti viselkedését, amikor trágár szavakat tartalmazó táblát emelt fel az ülésteremben. Kocsis Máté ismertette az európai szabályozásokat, amelyekből világosan kiderül: Európa más parlamenti házszabálya sem engedné meg azt, amit például Hadházy Ákos tett néhány hete a magyar országgyűlésben. 

Nincsenek illúzióim, hogy megértsék, miről is beszélek

– folytatta a frakcióvezető. Hozzátéve: azok az ellenzéki nyilatkozatok, amelyeket az elmúlt napokban lehetett olvasni, leginkább hazugságokat tartalmaztak, mert

bármennyire is jól hangzik a sajtóban, mégsem szűkül a felszólalási lehetőségük. 

A Fidesz frakcióvezetője hangsúlyozta:

az Országgyűlésnek meg kell adni a kellő tiszteletet, a parlamentben az ocsmány beszédnek, rendbontásnak nincs helye.

Hozzátette:

Nincs helye annak, hogy képviselőként bárki bárhová csak úgy berontson. Az, ami más embernek sem megengedett, arra Önök se formáljanak jogot.

“A Ház szabályainak megsértése a választók akaratát sértik meg. Annak betartása pedig nem kívánságműsor, hanem kötelezettség” – fogalmazott Kocsis Máté, akinek felszólalásának végét nem igazán lehetett érteni már az ellenzéki képviselők által keltett hangzavar miatt. Tordai Bencét megszólítva pedig úgy fogalmazott:

Önnel a parlamenti vita olyan, mint galambokkal sakkozni, aki rászáll a táblára, leveri az összes bábút a tábláról és azt hiszi, nyert”

Hende Csaba fideszes politikus felszólalásában kiemelte: az országgyűlési törvény módosítása a parlament normális működését biztosítja.

Egyensúly van a szabályozásban

– mondja Hende, hozzátéve, hogy az Alkotmánybíróság kimondta, hogy az állam alkotmányos működését veszi célba az a magatartás, amit az ellenzék 2018. decemberében bemutattak. A politikus kiemelte: a javaslat az ülés zavartalan lebonyolítása és a parlamenti munka tekintélyének megőrzése miatt született.

Halász János felszólalásában a Velencei Bizottság jelentését idézte, ami láthatóan most annyira nem fogta meg az ellenzéki képviselőket, mint egyéb esetekben. A Fidesz frakció szóvivője is megpróbálta elmagyarázni az ellenzéknek, hogy a módosítás a parlamenti munka zavartalan lefolytatása érdekében született, nem pedig támadás ellenük. Arra kérte őket, hogy segítsenek normalizálni a helyzetet, és próbálják meg értelmezni, hogy mi a diktatúra, mert az nem az, ami a magyar országgyűlésben történik. Végül felkérte őket arra, hogy:

Dolgozzanak, tisztességesen, normálisan, méltóan a képviselői esküjükhöz

JAKAB PÉTER SZERINT “KÖVÉR LÁSZLÓ VALÓJÁBAN KÖVÉR ELVTÁRS”, ORBÁN VIKTOR PEDIG “LÓKUPEC”

Jakab Péter felszólalását nehéz értelmezni a témával kapcsolatban, mert a Fidesz rettegéséről és a Borkai-ügyről kezdett monológba, majd hirtelen váltással a bűnözés került terítékre. Különböző sértéseit a Házelnök nem hagyta szó nélkül, Kövér Lászlót kommunistának, Orbán Viktort közönséges lókupecnek és Őfelségének nevezve. Időközben pedig beült Orbán Viktor székébe és nem hajlandó onnan felállni.

BOTRÁNYOSAN VISELKEDIK AZ ELLENZÉK, FONTOS LENNE A MÉLTÓSÁG MEGŐRZÉSÉRE

Vejkey Imre (KDNP) felszólalásában utalt arra, hogy Jakab Péter performansza és felszólalása ismét egy újabb bizonyítéka annak, hogy szükséges a jogszabály szigorítására.

Úgy fogalmazott:

a nemzeti minimum az, hogy az Országgyűlésnek meg kell adni a kellő tiszteletet, sajnos Önök ezt nem tartják meg. Ki kell mondani, hogy nincs helye az obszcén beszédnek, sem a verbális, sem a fizikai erőszaknak. Valódi szankciókra van szükség, az eddigiek nem váltották be a hozzá fűzött reményeket. Nem az ellenzék elhallgattatása a cél, hanem a vita normális mederbe való visszaterelése a lényeg. 

Kiemelte:

Továbbra is botrányosan viselkedik az ellenzék 

A politikus kitért arra is, hogy zökkenőmentes működés a méltóság fenntartása mellett igenis elengedhetetlen. Mindezek alapján kérte, hogy támogassák a javaslat elfogadását.

A SZOCIALISTÁK SZERINT A JAVASLAT A FIDESZ BOSSZÚJA

Tóth Bertalan, MSZP-s képviselő szerint szimbolikus a törvénymódosítás beterjesztése, hiszen 2018-ban is ezen a napon – november 20-án – terjesztették be az általa rabszolgatörvénynek aposztrofált munka törvénykönyvének módosító javaslatát. Kiemelte: ő büszke arra a decemberi akcióhoz, amit a kormánypárt kritizál. Hozzátette: véleménye szerint a Fidesz bosszút akar állni az ellenzéken azért, mert az októberi választásokon ilyen remek eredményt értek el az összefogással, valamint azt sem tudják lenyelni, hogy milyen nagyszerű felszólalásaik vannak a parlamentben. Kissé furán hangzott egy szocialista képviselőtől, de közölte, elege van a lopásokból és a korrupcióból. 

Elég volt a fideszes kiskirályokból, a narancslovagokból és a Borkaikból

Hozzátette: a kormánypárti többségnek mindig igaza van, az ellenzéknek pedig az a kötelessége, hogy felhívja a visszásságokra a figyelmet. A szokásos ellenzéki mantrák közül példaként a szabad sajtót említette és a jogállamiság helyzetét. Szerinte el akarják őket hallgattatni, csakúgy, ahogy a rabszolgatörvénynél akarták. A parlamenti viták késő estig való tartása ellen is felemelte a szavát, továbbá közölte, hogy a viták nem személyeskedőek, így nincs is szükség a törvény módosítására. Hozzátette: ez a viselkedés  – mármint ahogyan ők viselkednek – évszázados hagyományokon nyugszik, így nem kell csorbítani az alkotmányos jogaikat.

ARATÓ GERGELY ÚGY VÉLI, HOGY AZ ÁRT AZ ORSZÁGGYŰLÉS TEKINTÉLYÉNEK, HA TÖRVÉNYJAVASLATOKRÓL KELL TÁRGYALNIUK

Arató Gergely is felszólalt a szerdai plenáris ülésen, a tőle megszokott vehemenciával kezdett bele expozéjába az országgyűlési törvény módosításával kapcsolatban, majd egyre inkább belehergelte magát abba, hogy megfosztják őket a hozzászólási lehetőségtől. A mintegy 24 perces felszólalásában félelemtől reszkető fideszes képviselőkről is beszélt, ennél a résznél Kunhalmi Ágnes lelkes bólogatásba kezdett, így az ellenzéki logikai csavar szerint mégiscsak a kormánypártnak van félnivalója, nem nekik, bár ennek kifejtésére később mégiscsak hosszú perceket szánt. Arató szerint az is problémás, hogy ennyi törvényjavaslatot kell tárgyalniuk, ráadásul “lehetetlen időpontokban”. Azt is sérelmezte, hogy Hadházy képviselő “felségsértése” 330 ezer forintot ért, míg a miniszterelnök segítségére sietett fideszes politikusok csak ötvenezres bírságot kaptak, ami Arató szerint vérlázító. Az említett Hadházy Ákos mindeközben a karzatról figyelte a felszólalást.

Arató Gergely valamiért különösen fontosnak érezte azt is, hogy Kocsis Máté nevét sorozatosan ismételgesse, mindenféle szövegkörnyezetben.

Kocsis Máté nekünk nem a főnökünk, nekünk nem az a feladatunk, hogy kedvesen bólogassunk, nem ezért választottak bennünket! Nem az önök dolga, hogy mi mikor kiabálunk vagy mikor nem. Ne korlátozzák a szólásszabadságunkat!

Értelmezése szerint egyébként azért fontos a Fidesznek a módosítás, mert megijedtek, sőt, rettegnek.

Legyen teljesen világos: önök megijedtek. Nem kérnek a választók abból, amit önök művelnek. Önök félnek és megpróbálnak félelemben tartani bennünket. Tudják mi árt az országgyűlés tekintélyének? Az, hogy ennyi törvényjavaslatot tárgyalunk egy hét alatt! Ne a házszabállyal foglalkozzanak, hanem magukkal!

Arató Gergely szerint az is megalázó, hogy éjszakákba nyúlóan kell törvénymódosításról tárgyalniuk, és persze “Kocsis Máté….”

SZABÓ TÍMEA: BENNÜNKET NEM LEHET MEGFÉLEMLÍTENI, MAJD ÖSSZEDOBJUK EGYMÁSNAK A BÜNTETÉST

Ez már az ötödik-hatodik lépés október 13-i választásokat követően, példaként említette a Házelnök újságírói munkára vonatkozó rendeletének módosítását. Arra is kitért, hogy új választási törvényre készül a kormánypárt, szerinte félnek a Fidesz és a KDNP képviselői.

A Fidesz közleményt adott ki Szabó Tímea szavaira reagálva, ebben azt írták: nincs tervben a választási törvény módosítása. Indoklásuk szerint a választási törvény bevált. A kormánypárti képviselőcsoport tehát nem tervezi a választási törvény módosítását.

Szabó Tímea azt mondta:

2022-re készülnek, mert tudják, hogy el fogják kergetni a kormánypártokat, ha ez fenyegetés, akkor bátran vállalom. Igen, el fogjuk önöket kergetni.

Kiemelte, hogy őket nem lehet megfélemlíteni, mert egymásnak össze fogják dobni a büntetést. Ha kell, akkor majd a választók segítségére is számítanak. Szabó Tímeától szokatlan módon még a Bibliából is idézett, igaz, csak Hende Csaba felszólalásából kiragadott igeverset mondott el újra és értelmezett sajátságos módon.

Önök nem szavazták meg a tróger Trócsányi László biztosjelöltségét!

-mondta Szabó Tímea. (Az általa használt jelző különösen sértő, hiszen Trócsányi László nem csupán elismert jogtudós, de volt igazságügyi miniszterként közjogi méltóságnak tekinthető.)

Szabó Tímea a miniszterelnök családját sem kímélte: felszólalásában Orbán Ráhelről is beszélt. Ezután Kövér Lászlót kezdte ekézni és úgy tűnik, Kocsis Máté nevét egyfajta újabb ellenzéki mantraként vetik be.  A Fidesz frakcióvezetőjének nevének ismételgetése a Párbeszéd üdvöskéjének számító Szabó Tímea számára is különösen jó érzés lehet: felszólalásában visszatérő elemként folyamatosan “Kocsismátézott” egy sort.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: