Orbán Viktor: Meddig él vissza a Jobbik az emberek türelmével?

 

MAGYARORSZÁGNAK EGYETLEN FORINT BÜNTETÉST SEM KELL FIZETNIE AZ UNIÓ FELÉ
Nem kímélték a kormányfőt az azonnali kérdések órájában az ellenzéki képviselők, akik azonban lyukra futottak számonkéréseikkel. Orbán Viktor igyekezett megnyugtatni a T. Ház tagjait, hazánknak egyetlen fillér büntetést sem kell fizetnie az uniónak, és a kormány a jövőben is együttműködésre törekszik az önkormányzatokkal. A Jobbiknak azt üzente, látott már hozzájuk hasonló pártot, ők elveiket feladva álltak össze Gyurcsányékkal, és ma alulról szagolják az ibolyát – utalt az SZDSZ-re. A régi kormánytagokat visszahozó MSZP-nek azt javasolta, söprögessenek a saját házuk előtt. A DK-s Gréczy Zsoltnak azt mondta, ha valódi büntetést akarnak pedzegetni, fizessék be a 4-es metró ügyében kiszabott uniós bírságot.
safe_image.jpg

Jakab Péter (Jobbik) ma sem kímélte hangját az Országgyűlésben, az azonnali kérdések órájában. A frakcióvezető Orbán Viktor miniszterelnökhöz fordulva azzal kezdte felszólalását, hogy számon kérte a kormányfőt, több hét lazsálás után betalált végre a munkahelyére. – Azt hoztam önnek, amitől a legjobban fél, a nép hangját. Én leszek a nép hangja – hangoztatta Jakab, aki nyugdíjasokról, minimálbérből élőkről, magánnyugdíjpénztárakról beszélt. – Mikor fog elnézést kérni ezektől az emberektől? – tette fel a kérdést.

Válaszában a kormányfő úgy fogalmazott: a mi szakmánknak van egy előnyös tulajdonsága, az emberek időnként szavaznak, és kiderül ki mennyit ér? Önök 2010-ben 20, 2019 -ben 6 százalékot kaptak. Ennek az oka a kérdéseiben keresendő – mondta a kormányfő, felidézve a Jobbik korábbi nyilatkozatait Gyurcsány Ferencről. – Önök mondták, „Gyurcsánynál lejjebb csak a pokol van”, „Gyurcsány 2006-os tevékenysége büntetőjogi kategória”. – Ezek után önök osztozkodnak vele, és közösséget vállalnak vele? Meddig él vissza a Jobbik a emberek türelmével? – tette fel a kérdést Orbán Viktor.

Jakab viszontválaszában továbbra is a nép hangjára hivatkozva beszélt, majd arról szónokolt, a képviselők kizárása nem megoldás, az országot szolgálni kell. – Mikor vált azzá a szörnyeteggé, aki ellen küzdött? – kérdezte a jobbikos.

A kormányfő a minimálbér, valamint a szakmunkás minimálbér emelkedésének felidézésével közölte: mi nem csak hangoskodunk, letettünk valamit az asztalra. Az ellenzék olyan rendbontást agressziót hozott be az Országgyűlés épületébe, ami egy munkahelyen sem engedhető meg – fogalmazott Orbán Viktor, aki szerint a Jobbikot csak a hatalom és pénz érdekli, de ennek ára van. – Láttam már olyan pártot, mint önök, radikálisan antikommunista volt, aztán összeállt Gyurcsány Ferenccel és az MSZP-vel, és ma alulról szagolja az ibolyát.

Harangozó Tamás (MSZP), üzenve Jakabnak, azzal kezdte, hozzá valóban a nép, az egyszerű választópolgárok juttatták el a kérdéseiket. Ezzel együtt ugyanazokat a kérdéseket tett fel, mint jobbikos képviselőtársa. – Kisvasút, stadion, várba költözés után jut végre oktatásra és egészségügyre? – Kérdezte.

– Az önkormányzati választások eredménye szerint a szocialisták hat megyében a közgyűlésbe sem jutottak be, ennyit a nép hangjáról – válaszolt a miniszterelnök, jelezve, az ellenzék arra használta a megkapott bizalmat, hogy megemelte saját fizetését az önkormányzatokban. A Gyurcsány-korszak embereit visszahozták, köztük az 56-os forradalmárokat nácinak nevező Havas Szófiát, és a büntetőügyben elítélt Czeglédyt bízzák meg. – Söprögessenek a saját házuk előtt, uraim! – javasolta a kormányfő.

A balliberális sajtó által felkapott uniós „büntetésről” faggatta a miniszterelnököt Gréczy Zsolt (DK). Mint fogalmazott: újabb bizonyíték a lopásra az, hogy a fejlesztési közbeszerzési rendszerben a regionális alapokért felelős biztos hiányosságokat tárt fel, a bírság 5-700 milliárd forint. – Ilyen gyalázatra még nem volt példa az unióban – mondta Gréczy.

Viszontválaszában Orbán Viktor közölte: arra tényre, hogy az ön mondandójából egyetlen állítás sem igaz, 2 magyarázat van. – Vagy nem akar igazat mondani, és ezt tudja, vagy nem ismeri a tényeket. Egyetlen forint büntetést sem, kell fizetni hazánknak, ezek a tények.

Minderre a DK-s politikus azt válaszolta: vagy a kormányfő vagy Johannes Hahn nem mond igazat. – Kérje rajta számon. Mert a büntetést szabálytalan közbeszerzések miatt szabták ki – állította. Orbán Viktor közölte: a korrekció nem büntetés, mindössze technikai elszámolásról van szó. – Ha valódi büntetésről beszélünk, ott a 4-es metró beruházás miatt kiszabott büntetés. Esetleg fizessék be önök – javasolta.

A kormány és az önkormányzatok együttműködését kérte számon Szabó Tímea, a Párbeszéd politikusa, amikor arról kérdezte a miniszterelnököt, miért nyújtja be sorra azokat a javaslatokat, melyek szerint mégis meg akarja fojtani a városokat? Iparűzési adót hozat példaként, mint szabad felhasználású bevételt, ami a jövőben csak közlekedésre használhatnak fel a városok. Z Mi a célja ezeknek az intézkedéseknek? – kérdezte.

– A valóság nem érdekli önöket, diktatúrásdit játszanak – fogalmazott Orbán Viktor, aki közölte: nincs ilyen beadvány a ház előtt. – A javaslatban szerepel, hogy az első helyen, vagyis ha marad pénz a közlekedés fejlesztése után, bármire fel lehet használni – mondta. Arra kérdésre, hogy miért nyújtották be egyáltalán, Orbán azt mondta: az indoklás a beadvány szövege mögött található. – A tömegközlekedés a legfontosabb kérdés Budapesten, ezt Karácsony Gergely is elismerte. Az indítvány ezt támogatja – tette hozzá.

Álhíreket terjeszt a Népszava

A kormány nem tárgyal semmilyen kórházi előterjesztést – szögezte le napirend előtt Rétvári Bence. – Ez álhír, a kormány nem zár be kórházakat, hanem kórházak építésével foglalkozik. Szuperkórházat építenénk, de a DK-s polgármester azt mondja: arra nincs szükség – fogalmazott az Emmi parlamenti államtitkára. Lukács László György (Jobbik) által felvázolt drámai egészségügyi helyzetre reagálva Rétvári azt is elmondta: míg a orvosexportőrként ténykedő képviselő azt állítja, a kormány bezárja az intézményeket, az igazság az, hogy a balliberális kormány alatt zárták bea svábhegyi gyermekkórházat, míg a jobboldali kormány a Heim Pál kórházat fejlesztette. – Az önök szövetségesei ideje alatt bezárt az OPNI, a Szabolcs utcai kórház. A jelenlegi kormány 91 kórházat újított fel. Bezárták a Schöpf-merei kórházat, míg ma Bethesda gyermekkórházban több milliárd forintból új szárny épül – sorolta az államtitkár. Hozzátette: a jövő évi költségvetésben 770 milliárddal több jut egészségügyre, mint 2010-ben. – Önök egyik emelést sem szavazták meg – emlékeztetett Rétvári Bence.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: