Miféle tébolyodott világ ez?

2019. november 9. 21:54

PÁRKÁNYI ESZTER
Alapjogokért Központ
A közösségi média amoralitásáról.

„Nem akarok többé ezen a bolygón élni” – olvashatjuk a zokniszandálos képekről készült mémeken a rongyosra használt közhelyes sóhajtozást. Akarunk-e egy olyan világban élni, ahol művészi önkifejezésnek számít, amikor egy drag királynő tengernyi fröcsögő művér kíséretében kivág magából egy játékbabát és letépi a fejét? Ha a kedves olvasók már ezt a leírást is gyomorforgatónak találták, akkor magát a „performanszról” készült videót ne tekintsék meg. 

Ugyanis az „előadásnak” gúnyolt polgárpukkasztás még mindig elérhető két közösségi felületen, a YouTube-on és az Instagramon is.

Egyedül a Facebookra feltöltött videó lett eltávolítva (utólag nem megállapítható, hogy maga a „művész” vagy a platform tette-e meg), de ugyanez a felület önkényesen letörölte egy ír életvédő oldalnak az esettel kapcsolatos felháborodását kifejező posztját is. Hogy miért lehet továbbra is fent az Instagramon, a legtöbb fiatal által használt közösségi oldalon? Mert ezek szerint nem ütközik a „közösségi alapelveikbe” az abortusz, a gyermekgyilkosság, lefejezés, kannibalizmus, halál és csonkítás megjelenítése, mit több, propagálása. De vajon tényleg belefér? Ha egy abortuszellenes, életvédő szervezet készítene egy videót esetleg a valódi magzatelhajtás gyilkos mivoltáról, az mennyi ideig lenne elérhető? Ugyanaz lenne-e a reakciója a Pink News LMBT propagandaoldalnak, mely most örvendezik, mert „jól kiakadtak a keresztények, milyen szórakoztató”?

Az egész látvány sokkoló: egy nőnek öltözött-maszkírozott férfi régimódi női fehérneműben, kipreparált terhes hassal ül a bárpulton, Ke$ha Cannibal című számára tátog és vonaglik. Majd elkezdi késsel szurkálni a saját „pocakját”. Belenyúl, keze véres lesz, leönti magát egészen valósághű művérrel. Ezután kihúz „hasából” egy játékbabát, lenyalogatja róla a művért, végül letépi a fejét és pörgeti a levegőben. Mégis az egészben a legmegrendítőbb, hogy mindezt nemhogy tétlenül nézik, hanem még meg is tapsolják és fizetnek a „művésznek”. Nem volt ott egy jóérzésű normális ember sem, aki közbelépett volna. Hol vannak ilyenkor az emberi méltóságot féltő és számonkérő hangok? Hol vannak a politikai korrektség billentyűzettel felvértezett lovagjai? Ki gondol ilyenkor azokra a nőkre és az érzéseikre, akik elvesztették kisbabájukat, esetleg nem eshetnek teherbe?

Úgy gondolom, hogy nincs olyan jóérzésű ember, legyen az életvédő vagy abortuszpárti, aki ne ítélne el egy ilyen gusztustalan, nyíltan életellenes, emberi méltóságot sértő előadást. Akinek rendben van az erkölcsi iránytűje, az nem nézheti tétlenül még csak az imitációját sem egy gyermek meggyilkolásának, pláne nem egy olyan korban, amikor egyébként a kettős mérce jegyében sorra tiltanak le jobboldali tartalmakat és tartalomkészítőket a közösségi médiaplatformokon. Azokról pedig, akik minden újhullámos hóbortjukat a transznemű gyermekektől kezdve a gendersemlegességig az emberi méltóságból vezetik le, sokat elmond, hogy ezt az előadást nem tartják kifogásolhatónak.

Az Instagram ennek a baloldali szemléletmódnak a leképeződése: az abortusz PC, a húsfogyasztás nem az. Sorra tiltanak le ugyanis olyan képeket, amelyeken fogyasztásra szánt állatok vagy testrészeik szerepelnek, mert az bántja a szemüket és sértő a vegánokra nézve. Tavaly szeptemberben egy londoni étterem megkopasztott döglött libáról készült képét jelölték meg érzékeny tartalomként a platform cenzorai „állatcsonkítás” miatt. Elértünk tehát odáig, hogy az állatok jogai előrébb valók még a halálban is, mint a meg nem született gyermekeké.

Érezzük, hogy nincs rendben, tehát nem szabad csendben tűrnünk. Azoknak az emberi méltósága sérült, akik még nem tudják megvédeni magukat, nincs hangjuk. Igen, megsemmisítő, de igaz és jogos cinizmussal jegyezte meg évtizedekkel ezelőtt Ronald Reagan, hogy azoknak viszont, akik az abortusz pártján állnak, volt lehetőségük megszületni. Egykor talán, ha unokáink visszatekintenek mai korunkra, nem tudják majd felfogni: milyen őrület tombolhatott, mikor az emberek a születés előtt halálra ítélték a gyermekeiket.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: