Törzses Mahónia: nagy az arca az indexes újságíróknak!

Törzses Mahónia, az ismeretlen fasiszta szociológus elemezte orgánumunk számára az önkormányzati választások után kialakult helyzetet. Reakciója a Karácsony Gergely levegővételéről és kifújásairól írt hosszabb lélegzetű indexes cikk apropóján fogalmazódott meg. Szerzőnk autodidakta szociológus, egyetlen baloldali és liberális szerző szaktárgyú írását sem olvasta el soha, csak az Indexből tájékozódik az ideológiai harc állásáról. Függetlensége fenntartása érdekében jelenleg is illegalitásban él. Pánikbeteg, ezért nem vesz levegőt a mondatok között beszéd közben.

(Élőbeszéd átirata.)

Kedves Mahónia! Milyen az életérzése most, hogy végre Karácsony Gergely szabad és zöld Budapestjén bujkálhat?

Ahogy arról értesültünk, hogy Karigeri levegőt vesz és kifúj, én rögtön elkezdtem fuldokolni. Az Index tényfeltáró írása, véleményem szerint, egy felvezetője lehet annak a cikksorozatnak, amely valószínűleg Karigeri pukizásával fog folytatódni, hiszen a „Budapest-szabadságharcos” és a klíma komplex viszonyrendszerének feltáró elemzéséből ez a fontos részlet nem hiányozhat. A hősábrázoláshoz a modernkor divatos, szivárványos (barnában túlhúzott) elemeit a fiatal liberálisok (lásd: Fekete-Győr András is végbelezik a Facebookon) nyilván nem nélkülözhetik, ezért próbálunk most erőt venni magunkon itt a jobb sarokban (a hivatkozott írás épp lesajnálta a jobb oldali újságírókat, hogy nem tartjuk a lépést velük feltáró újságírásban), és tovább gondolni a nagy ívre érdemes írást és témajavaslattal szolgálni.

 

Nyilván Karigeri nem a mi hősünk, ezért a személyi kultusz megteremtéséhez hozzájáruló ötletemről ezennel lemondok az indexes újság javára. Észrevettem, hogy Karigeri a középpontból (áthallás) hatósugarát szereti kiterjeszteni – most már egyértelműen a politikai hatósugarára gondolok – minél nagyobb területekre, hiszen Budapest levegője sem áll meg a városhatáron, így ezt nem is várhatjuk el tőle. Ezért is indokolt, hogy méltán foglalkozzanak személyével is, a megválasztott szabad levegő első számú vezetőjével.

De mire föl is olyan nagy az arca az indexes újságíróknak? Folytassuk ezt a témát Karigeri auráján kívül is?

Lassan lehet összegezni a helyi önkormányzati választásokat követően a bal-liberális győztesekkel felállt képviselő-testületek döntéseinek eddigi eredményeit. Kezdjük Budapesttel, a fővárosi közgyűléssel. Kiket is láthattunk az alakuló ülésen és kiket választottak a legfontosabb pozíciókba? Most elbizonytalanodtam. Lehet, hogy már csak a hosszú távú memóriám a régi vagy létezik az időkapu, de mintha mszmpéseket és szdszeseket láttam volna nyüzsögni a térben (a lista ijesztő, inkább nem írjuk le – szerk.). Ezek sosem mennek nyugdíjba? Összezavarodtam. De én csak egy jobboldali ember vagyok, majd az indexesek biztos kisegítenek, mit is láttam. Mintha az apák és fiúk elevenednének meg újra, de hol vannak a fiúk? Csak apákat látni és néhány anyát. Hahó indexesek, tényleg ezt akartátok? Ez a 21. századi megújulás, amire nem gondoltunk (el kell ismerni jól megvicceltek vele) vagy visszamentünk az időben és ha a változást abszolút értékben mérjük akkor a visszafelé volt az előre? De ezt majd a fiatal liberális gondolkodók és a legyőzhetetlen oknyomozó újságírók elmagyarázzák nekünk.

Milyen lehetséges okok között választhatunk?

A fiatalokat csak kicsit engedték közel bármihez is, illetve a maradék koncból dobtak nekik. Nyilván a magyarázatot az alábbiakból kell kiválasztani:

  1. Nem kellett volna fújolni a hazai nagytőke létrehozására a nemzetközi nagytőkével szemben, ezért büntiből nem válhatnak hazai nagytőkéssé.
  2. A DK és az MSZP úgy gondolta, hogy a fiataloknak elég lesz Dzsordzsi bácsi segítsége, rájuk már nincs szükség.
  3. Előbb a tanulás és utána a munka, mert előbb el kell végezni a hogyan szedjünk ki fejenként évente 100 milliót kerületünkből kurzust (CEU képzési javaslat, akik részt vettek a kampányban is), aztán jöhet a beérett gyümölcs. Tekintettel arra, hogy a Momentumnak gondot okoz, hogy az ÁSZ-nak számlákkal kell igazolni a támogatás felhasználását, jogos az idősebb, tapasztaltabb képviselőtársak aggodalma (akik tudják, hogy néz ki egy számla, sőt külön munkacsoportjuk volt a számlák gyártására, vagy legalább képesek voltak az irodájukat felgyújtani) és a fiatalabbak féken tartása.

De lépjünk túl Budapesten (hiszen a pozíciók jól megérdemelt elosztása, a főpolgármester-helyettesek és polgármester-helyettesek számának növelése, juttatásaik jelentős emelése, bizottsági helyek hagyományt felrúgó elosztása a pártok között, külön összegzést érdemel majd) és tegyünk egy gyors kitekintést a tágabb térbe. Mi a véleménye a Budapesten kívüli folyamatokról?

Észre kell vennünk, hogy történelmi lehetőség előtt áll az ország többi része. Karigeri, a kommunista elődöktől és utódoktól tanulva, ehhez méltóan nagy politikusként tetszelegve, gyakorlatilag kinyilatkozta egymaga egyedül, hogy merjünk kicsik lenni, mármint Budapest, mert ő nagy politikus szeretne maradni.

Nem kell neki semmi kormányzati nagy beruházás, így végre lehetősége van a vidéki városoknak egy extra fejlődési lehetőségre, amelyet azonnal felismerve több város már jelentkezett is mindenre, ami kapható, vb-rendezéstől kezdve az innováció házán keresztül egészen a felállítható szobrokig. Trianon óta leküzdhetetlen probléma, hogy nem maradtak az országnak jelentős decentrumai, elég nagy és pezsgő vidéki fellegvárai. A meglévő vidéki nagyvárosok térben, fejlettségben, infrastruktúrában elmaradottabbak, így ezek gyors és drasztikus fejlesztése nagy adomány lehet Karigeritől. Ez mindenkinek jót tesz. A be nem épített területeken levegő marad Budapesten, míg az ország többi része fejlődhet. Elismerem, ez nagy, sőt történelmi felismerés és óriási tett Karigeri részéről. Ez jót tenne az egész országnak, végre jobban használhatnánk országunkat. Karigeri meg akár címlapjára is kerülhetne a 21. századi Magyarország történelem tankönyvének, háttérben a …. izé, mivel is?

Köszönjük a beszélgetést.

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: