Fejezzük már be!

 

Mostanra kimókoltuk, kidurciztuk, kiokoskodtuk magunkat. Mindegyikünk szépen megmondta a tutiságot, az Egyetemes Nagy Igazságot, amiért „elvesztettük Budapestet”. Csakhogy Budapest nem egy kulcstartó, vagy pipaszurkáló. Nem lehet csak úgy elveszteni. Nem is történt ilyen.

***

Megmondóemberek habzsidőzsije

Nem szeretem azt a szót, hogy megmondóember. Legfőképp azért nem, mert egyfajta koherens egészbe foglalja azokat, akiknek bármiféle véleményalkotó, véleményformáló erejük van. Márpedig bármennyire is furcsa (nem kéne, hogy az legyen), de egy politológus, egy szociológus, vagy egy szakirányú végzettséggel bíró személy véleménye nem ugyanannyit nyom a latban, mint mondjuk egy publicistáé, egy irodalmáré, vagy uram bocsá’ egy valóságshow szereplőjéé. Mert egy állítás helyességét korántsem az dönti el, hogy kinek mekkora a rajongói tábora, egyszóval mekkora az ismertsége.

S amíg a véleményalkotók egy csoportja erős ok-okozati alapokra helyezte annak magyarázatát, ami október 13-án történt, majd a következtetések alapján próbált valamiféle megoldási javaslattal előállni, a valódi, igazi, hamisítatlan megmondóemberek pillecukor súlyú szavaikkal a kormány tehetetlenségét, avíttasságát, a jobboldali sajtó puha tohonyaságát kezdték el hangoztatni. Dolgukat pedig olyannyira jól végezték, hogy szidalmakban, vádaskodásokban néha még az ellenzéki szókufárokon is túltettek.

Politikai csellengők

„Több dolgok vannak földön és égen, Horatio, mintsem bölcselmetek álmodni képes.” – mondja Shakespeare Hamlet által. S erről eszembe jut 2006 októbere, amikor fideszesként iszonyatosan megharagudtam Orbán Viktorra, amiért az ellenzék vezéreként nem állt az elégedetlen tömeg élére, és nem eszközölt ki kormányváltást. Pedig megtehette volna. Csakhogy jól tudta: ha ezt akkor megteszi, a Fidesz alig többel, mint egyszerű többséggel nyer. A kormánykoalícióra kényszerülő Orbán pedig pontosan négy évig lehetett volna miniszterelnök, hogy rögtön utána átadja helyét a baloldalnak. A politikai váltógazdaság rendszerváltás óta hízó molochja tehát tovább lett volna hizlalva.

Ezzel szemben Orbán a kivárásos taktikát alkalmazta. És hagyta elérni a választók akaratából azt a pontot, amikor már mindenki számára világossá vált, hogy a baloldal káoszkormányzást folytat. Nehéz négy év volt, de szükségszerű. Nehézségét az időközben hozzánk is begyűrűzött válság is csak tovább fokozta. De 2010-ért, s az azóta tartó felépülési időszakért azt kell mondanom, megérte. Még akkor is, ha akkoriban szép számmal távolodtak el a konzervatív pártoktól, hogy jobbszélen keressék  a megváltást. A tapasztalat azt mutatja, hogy ezeknek az elkódorgóknak a többsége azóta visszatalált a helyes útra.

A sakk nem pirospecsenye

Hogy miért történt minden úgy, ahogyan történt? Egész egyszerűen azért, mert a politika az sakkjátszma, nem pedig pirospecsenye. Utóbbinál elég, ha a pillanatnyi előny teljes váltást eredményez, míg az előbbi esetében négy, öt, vagy akár ennél is több lépéssel előre kell gondolkodni. Néha pedig szükség van arra a bizonyos vezéráldozatra is. Aki pedig a partvonalról szemléli a történéseket, s nem lát bele a teljes adminisztráció stratégiájába, az igen gyakran téves következtetéseket vonhat le, amely téves következtetések aztán teljesen tévútra viszik a gondolkodását. Hasonlatosan a nagymester mögött álló kibichez, aki minden egyes gyalogvesztéskor felhördül és fejcsóválásba kezd.

Még csak pár hét telt el, de az már most látható, hogy az ellenzék politikai játszótérnek használja Budapestet. Hozzá nem értő emberek kapnak újra komoly posztokat, minden alapot nélkülöző elgondolások nyernek teret, s olyan projektek leállítása kerül szóba, amelyek kulcsfontosságúak lennének a főváros fejlődése szempontjából. Ennek pedig borítékolhatóan nem lesz jó vége. Közérthetőbben fogalmazva:

Wass Albert nácizása, egy nemzetközi atlétikai verseny, valamint egy kulturális projekt leállítása, a dízel autók zónáztatása, a szobordöntések és újságmegszüntetések, a BKK értelmetlen reformja, a bürokraták számának ésszerűtlen növelése mind-mind olyan „apró” hiba már a legelején, amely hibák újabb, mind nagyobb hibák melegágyai lesznek.

***

Nekünk, „megmondóembereknek” pedig nem ártana kicsit elgondolkodnunk. Hogy tán nem is vagyunk annyira okosak, mint azt a közösségi oldalakon elhitetik velünk a rajongók. Hogy nem ártana néha kicsit kimozdulnunk a magunk elefántcsonttornyából, s felülemelkedve önnön sértettségeinken, egy hangyalábnyit nagyobb perspektívából szemlélni a történéseket. De legfőképpen annak a fontosságát nem ártana megérteni, hogy ezek az idők nem az egymásra mutogatás, az egymás torkának esés, hanem az egységbe tömörülés napjai.

 

Varga Bíró Tamás

() VBT ()


Varga-Bíró Tamás író, költő, műfordító, ének- és mesemondó reflexiójára,

Nini, egy megmondó ember panasza az egyszerű polgár véleményének közreadásáról. Méghogy a politika sakk játszma, ami két ember közt dől el?
Kis ostobám!
A politika focimeccs, és a közönségnek játsszák. Ha valaki nehéz helyzetbe manőverezi magát és az ellenfél vezet, hátrányból kell egyenlíteni, majd vezetést szerezni.

A felvezetéshez;
Ön szerint, “Budapest nem egy kulcstartó, vagy pipaszurkáló. Nem lehet csak úgy elveszteni. Nem is történt ilyen.”
Elfogadom. Budapestet, Miskolcot és a többit a jobb oldal elejtette , a bal oldal pedig felkapta.
Lehet, hogy kulcs helyett Eifel tornyot akaszt rá vagy pipa helyett hurkát szurkál, de a bal oldal kezében vannak, és azt tesznek velük amire LEHETŐSÉGET KAPNAK.

Miért csodálkozik, hogy egy szakirányú végzettséggel bíró személy véleménye nem nyom eleget a latban?
Ön sem az, és tudnia kell, a képzettség – ami lehet, elég gyakran, nem kielégítő – sohasem éri el a képesség színvonalát, azt jó esetben is csak követi.
Méghogy, a partvonalról szemlélve a történéseket, s nem lehet bele látni a teljes adminisztráció stratégiájába, az igen téves következtetés, mit esszéje végén Ön cáfol. A partvonalról nagyobb ám a látótér és ezt figyelmen kívül hagyva, a téves következtetések teljesen tévútra viszik a megmondó emberek gondolkodását.

A megmondó emberek szerint az októberi választás nagy győzelem, a kommentelők szerint – bármely oldalt képviselik – ez szerecsen mosdatás és az eredmény szerint bizony vereség.
Vereség akkor is, ha a nyertesek a közösség életén nem emelnek, hanem rontanak, és hibát hibára halmoznak, de akkor már nem csak a gladiátor, de a közösség veresége is.
Ez pedig nem a választók hibája, hanem a veszteseké, a lanistáké, akik alkalmatlan jelölteket program nélkül indítottak és még a kampányukat sem támogatták, nem védték meg őket nemtelen támadásoktól.

Írása egyetlen igaz mondata, hogy “Nekünk, „megmondóembereknek” pedig nem ártana kicsit elgondolkodnunk. ” De a következő már téves, nincsenek rajongóik, véleményük támogatása nem “rajongás”, annak elfogadása, minden esetben kiegészítésekkel,melyek talán elkerülték figyelmét.

Örülök, hogy szükségét látja a nagyobb perspektívának, ezzel belátta, hogy nem látja a fától az erdőt.
Javaslom álljon ki a partvonalra, ide mellénk a kommentelők közé, tán Ön is látni fogja a stratégiát tönkretevő, többlet költségekkel és terhekkel járó, operatív és taktikai hibákat.

Ha figyelt volna, tudná, nem kívánunk egymás torkának esést, súlyos és nyilvános következményeket. Önkéntes megtisztulást, a sorok rendezését, az alkalmatlanok visszalépését és új stratégia kidolgozását és annak megvalósítását segítő következetes taktikát kívánunk.
Keményen, az aljas, etikátlan, alkotmányos értékeket támadó cselekményekre lecsapó operatív tetteket várunk, azokat melyekkel egymást és a közvéleményt riogatják a liberális demokráciát képviselők, kik számára szokatlan és rémisztő lenne a magyar gyakorlatban, ha azok el is érnék őket.

Nyuszikám,
Kifejtené mire gondol szükséges vezéráldozatként, mit próbál sugalmazni? Csak nem azt, hogy a FIDESZ és azon belül Orbán Viktor szándékosan vesztette el, pardon ejtette ki kezéből Budapestet?
Csak azért, hogy legyen a kormánynak és FIDESZ-KNDP-nek egy kis belpolitikai kakasviadala?
a lila gőzzel teli elefántcsont toronyból ennyire kicsinek és hülyének látszunk?

Mit is ért megmondó emberen?
Miért is sorolja magát a megmondó emberek közé?

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: