“A tájékozatlanság olyan elképesztő fokú, mintha a hallgató egy magyarul beszélő külföldi lenne”

Sajnos a nemzetállam ideával a kormány homokra építkezik, a Z generáció már egyáltalán nem lesz fogékony a nemzettudatra, a nemzeti érzésre és a sokat emlegetett hazaszeretetre – nyilatkozta Tózsa István a Budapesti Corvinus Egyetem és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára a Demokrata szerdai számában megjelen interjúban. Saját, egyetemi hallgatók körében végzett nemzeti identitás-kutatásaira alapozva elmondta, “a tájékozatlanság olyan elképesztő fokú, mintha a hallgató egy magyarul beszélő külföldi lenne”.

Tózsa István a Budapesti Corvinus Egyetem és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára a Demokrata szerdai számában megjelen interjúban arról beszél, 2014-ben indította el a hungarikumok és nemzeti örökségtervezés elnevezésű tantárgyat a Corvinus Egyetemen, amelynek során rendszeresen teszteli hallgatói nemzeti műveltségét. Mint hozzáteszi, a hallgatóinak alapvető, korábban elképzelhetetlen hiányosságaik vannak. Nem ismerik a tájegységeket, a hungarikumokat, a köztéri szobrokat, festményeket, műemléki épületeket.

Olyan mértékben hiányzik a magyarságukra vonatkozó kulturális ismeretük, mintha sosem jártak volna általános iskolába, mintha sosem tettek volna érettségit magyar irodalomból és törétnelemből, és mintha nem 420 pont felett kerültek volna be az egyetemre…

-fogalmaz, hozzátéve, “a tájékozatlanság olyan elképesztő fokú, mintha a hallgató egy magyarul beszélő külföldi lenne”. Az egyetemi tanár elmondta, a nemzeti identitásnak három szintje van, a kognitív identitás pedig azt jelenti, hogy mit tud az ember az adott nemzetről, amelynek a tagja, mennyire vonzódik a nemzetéhez. Vizsgálatai szerint az alapszakos hallgatók magyarságtudata 15-21 százalék, a mesterszakos kontrollcsoporté pedig 33. A tudásszint évről évre folyamatosan romlik. Kiemeli, ez a folyamat “komoly akadálya lehet a magyar állam tudatos nemzetállam-építési és -erősítési tervének”.

Miközben a kormány hangsúlyozza a nemzetállam fontosságát, a nemzetben való gondolkodást, e téren pont a jövő értelmiségének körében mutatkoznak riasztó jelek. A kormányellenes fiatalok esetén fennáll annak a veszélye, hogy a kormány által deklarált nemzeti ideát is elutasítják, ami azt eredményezheti, hogy nem lesz magyarságtudatuk

– hangsúlyozza.

A teljes interjú a Demokrata szerdai számában olvasható.

Fotó: uni-nke.hu

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: