Félmilliárd forintnyi közpénzzel máig nem tud elszámolni a Momentum

Megnőtt Fekete-Győrék étvágya

Érdemi válaszok helyett továbbra is vádaskodással reagál a Momentum a NAV eljárására, Fekete-Győr András elnök (képünkön) a párt székhelyén tartott múlt heti házkutatás kapcsán a Népszavának „nyomasztásról és tesztelésről” beszélt.

Félmilliárd forintnyi közpénzzel máig nem tud elszámolni a Momentum

Fekete-Győr András
Fotó: MH/Papajcsik Péter

Megírtuk, az Állami Számvevőszék még tavaly, a 2018-as országgyűlési választás idején szerzett kampánytámogatások vizsgálata során kimutatta: az ellenzéki párt ötszázmillió forintnyi állami forrás törvényes felhasználását nem tudta igazolni. Ezért tettek feljelentést, az adóhatóság pedig költségvetési csalás megalapozott gyanúja miatt indított nyomozást. Közben a momentumosok saját szövetségeseikkel szemben is egye kritikusabbak, noha az önkormányzati választások előtt hangos szószólói voltak az ellenzéki összefogásnak.

Ehhez az azóta történtek tükrében akár anyagi érdekük is fűződhetett, legalábbis erre utalnak a sorra megszavazott fizetésemelések és pozícióosztások. Pesterzsébeten azonban már borult is az összefogás, de több kerületben, például Újpesten is veszélyben van a „demokráciaféltők” szövetsége, itt az újdonsült polgármester rég nem látott tisztogatásba kezdett. Mindaz, ami most Soproni Tamásék körül zajlik, kísértetiesen hasonlít a néhai SZDSZ és a szocialisták viszonyára. Fekete-Győr egyébként a Népszavának arra panaszkodott, hogy valós támogatottságukhoz képest még mindig alulreprezentáltak a képviselő-testületekben, majd felvetette, sok mindenben egyetértenek a párbeszédesekkel vagy az LMP-sekkel, „akkor miért vagyunk különböző pártokban”? De a Momentum szemet vetett az MSZP-t elhagyó Botka László szegedi polgármesterre, továbbá az LMP-t eláruló Szél Bernadettre és Hadházy Ákosra is.


 

Eltűnt a pénz a Momentumnál

Az Állami Számvevőszék a tavalyi országgyűlési választás kampánypénzeinek ellenőrzése során megállapította, hogy a Momentum Mozgalom mintegy 500 millió forint költségvetési támogatás törvényes felhasználását nem igazolta.

Eltűnt a pénz a Momentumnál

Félmilliárd forinttal nem tudnak elszámolni a Momentumnál
Fotó: MH/Papajcsik Péter

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Közép-magyarországi Bűnügyi Igazgatóságának Vizsgálati Osztályának nyomozói házkutatást tartottak a Momentum budapesti, Múzeum körúti székhelyén; a NAV ugyanis a több százmillió forintos költségvetési csalás megalapozott gyanúja miatt nyomoz.

A nyomozást tényét a NAV a sajtónak is megerősítette, így tehát megállapítható, hogy az az 500 millió forint valóban eltűnt a Momentumnál, a párt nem tud elszámolni az összeggel.

Hajnal Miklós, a Momentum elnökségi tagja szerdán az Indexnek nyilatkozva elmondta: a NAV nyomozói 1,5-2 órát tartózkodtak a párt székházában, a jelenlévőket mind igazoltatták, valamint az ellenzéki párt országgyűlési kampányköltéseinek elszámolását keresték, amelyet végül a Momentum könyvelőjétől vittek el pendrive-on – az ő irodájában szintén közel két órát voltak a nyomozók. Hajnal hozzátette: nyolc napjuk van panaszt tenni, jelenleg vizsgálják, hogy mennyire volt törvényes a NAV eljárása.

Az ÁSZ még januárban készített egy videót, amelyben elmagyarázták, mit kell tudni a Momentum ügyében.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: