Az olimpiai pályázat egyik megálmodóját nyomná le a Momentum torkán Karácsony

 

Ha eddig elvtelennek és hataloméhesnek neveztük az ellenzéki összefogást, az legfeljebb naivitásunknak volt betudható, nem sejthettük, hogy az ideológiailag a baloldallal egzisztenciálisan szemben álló Jobbik befogadásánál is képes a horrorkoalíció durvábban szembeköpni választóit, na meg saját értékrendjét. Hogy a Budapestet eladósító Demszkyt és az országot megnyomorító Lamperthet tanácsadónak teszi meg, nem meglepő, veteránok segítségére lesz szüksége, hogy az államtól kapott milliárdokat eltüntesse és adóssághegyeket hagyjon maga után. Nincs itt semmi látnivaló, ezzel csak azokat sérti akik ellene, a rombolás ellen szavaztak. Az viszont már nettó árulás – talán nem túlzás így nevezni – fő szövetségesével, a NOlimpia néven alakult Momentummal szemben, hogy azt a Balogh Samut választotta kabinetfőnöknek, aki a 2024-es budapesti olimpiai pályázat egyik tervezője volt. Azé a pályázaté, melynek elgáncsolására létrejött Fekete-Győrék mozgalma, mely most hatalomra segítette Karácsonyt. Vajon Karácsony mozgatja a szálakat? Vagy valaki más akarja megalázni a Momentumot? Képesek Fekete-Győrék támogatni azt, aminek az ellenzésére létrejöttek, és támogatni Karácsonyt így is, elárulva önmagukat is a hatalomért? Ezek a következő önkormányzati ciklus nagy kérdései.

Szűkszavú tudósítás járta körbe a baloldali médiát a napokban Karácsony új jobbkezének kinevezéséről. Az Index például sejtelmesen annyiról számolt be, hogy

Várostervező szakember lesz Karácsony Gergely kabinetfőnöke,

a 24.hu pedig ennél is titokzatosabb volt, ők azt jelentették be, hogy

Kiderült, ki lesz Karácsony Gergely kabinetfőnöke.

Nem véletlenül fogalmaztak ilyen sejtelmesen a baloldal véleményvezérei, a korrekt cím ugyanis az lett volna, hogy

Szövetségeseit elárulva, az olimpiai pályázat egyik tervezőjét nevezte ki Karácsony kabinetfőnökének.

A két portál persze erről az aprócska tényről semmilyen formában sem számolt be, vélhetően ők maguk sem értették teljesen az abszurd szituációt. Balogh szakmai portfólióját egyébként itt olvashatják.

GUMIGERINC

Ugyanis a kinevezés nagy fokú ideológiai rugalmasságot (egyesek ezt elvtelenségnek neveznék) feltételez Karácsony részéről, hiszen az összefogás egy fontos tagja, a Momentum kifejezetten a Balogh által (is) tervezett olimpiai pályázat megvétózására jött létre, de maga Karácsony is hevesen tiltakozott projekt ellen. Hogy Balogh részéről mi kellett ahhoz, hogy az életében talán soha vissza nem térő lehetőséget elgáncsolók szövetségének megbecsült tagja legyen, azt nem részletezném, ezt mindenkinek – így neki is – magában kell letisztáznia.

Ugyanakkor a Momentum erkölcsi felelőssége az ügyben, több mint magánügy: közérdek. Nem lehet tudni, hogy tisztában voltak-e a momentumosok azzal, hogy Balogh kapja a pozíciót, a sajtóban ugyanis még pletyka szinten sem jelent meg a neve. Azonban a Népszava értesülései szerint a várostervező mérnök írta Karácsony programjának egy jelentős részét, vagyis már régebbről számítható a főpolgármester és a kabinetfőnök együttműködése.

Erről pedig már a Momentumnak is tudnia kellett. Ha pedig tudtak Karácsony terveiről, úgy kiállni mellette talán még aljasabb cselekedet volt, mint a szélsőjobbos és szélsőbalos ideológiák összefogásnak nevezett megerőszakolása. Balogh személyének ugyanis ugyanolyan vállalhatatlannak kellene lennie a Momentum szemében, mint amilyen vállalhatatlan Demszky Gábor városirányítási tanácsadónak, vagy Lamperth Mónika gazdasági tanácsadónak. És mégis mindhárom igaz: Demszky és Lamperth tanácsadók lesznek, Balogh pedig a részben Momentumos városvezetés kabinetfőnöke lesz.

MEGALKUVÁS ÉS ELVTELENSÉG

Ha tehát erről tudtak Fegyőrék, úgy elárulták választóikat is, és önmagukat is. Ha pedig nem tudtak, felmerül a kérdés, Karácsony tényleg ennyire érzéketlen és arrogáns, vagy esetleg valaki más irányítja a kinevezéseket a háttérből. Mondjuk a másik mérhető támogatottsággal rendelkező baloldali párt, amely félti domináns pozícióját a Momentumtól az ellenzéki oldalon.

Innen nézve a dolgot tehát úgy tűnik, az ellenzék egyre mélyebbre süllyed saját elvtelenségében, csak idő kérdése mikor eszmélnek rá erre a választók. Márpedig a Momentum eddig a percig sem adott hangot mélységes felháborodásának, egyelőre tehát úgy tűnik, ők is hajlandóak eladni magukat a régi baloldal bukott vezéreinek a hatalom apró morzsájáért.

Fotó:MTI/Kovács Tamás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: