Greta Thunberg klímasztrájkjához egy komplett lobbihálózat csatlakozott a háttérben

Greta Thunberg és a klímakatasztrófa nyomában – talán ezzel a címmel jelenhetne meg egy hollywoodi szuperprodukció a kamaszlányról, aki egymaga próbált megálljt parancsolni a Föld elpusztításának. Ehhez azonban segítői is akadtak, bár ők nem, vagy csak alig észrevehetően vannak jelen a gigantikus világmegváltásban, azaz a bolygó megmentésében vívott küzdelemben. Pedig nem árt tudni, hogy kik is mozgatják a háttérből a szálakat, és közel sem biztos, hogy Greta Thunberg tudatában van annak, hogy kik és mire használják fel őt.

Az amerikai közvélemény számára most kezd világossá válni, ki is valójában Greta Thunberg. A klímavédő aktivistával kapcsolatban az elmúlt napokban több ezren csipogtak a Twitteren és tudatták a nagyvilággal – ami Magyarországon számunkra már májusban világossá vált –, hogy a kamaszlány mögött olyan támogatók állnak, mint például Soros György. Izgalmas ez a támogatási metódus attól az embertől, aki néhány évvel ezelőtt még azzal került a Guardian címlapjára, hogy a Soros Fund Management (SFM) több, mint egymillió részvényt vásárolt a világ legnagyobb magánkézben lévő szénbánya-vállalatában a Peabody Energy-ben (2,25 millió dollár) és ötszázezret (188 000 dollár) az Arch Coal-ban. Közben pedig ő maga is elismerte, hogy a szén a klímavédelem halálos ellensége. A jótékony filantróp – miközben jelentős befolyást szerzett a szénvállalatokban – a klímavédelemről sem feledkezett meg, legalábbis látványosan támogatta azokat a szervezeteket, amelyek felvállalták a környezettudatosságot és a Föld megmentéséért fáradoztak. Ilyen többek között Greta Thunberg mentorának “One Foundation” elnevezésű alapítványa is.

Asperger-szindrómám van, ami azt jelenti, hogy néha egy kicsit más vagyok, mint az átlag. De a jelenlegi körülményeket tekintve másnak lenni szupererőt jelent. #aspiepower

– írta Thunberg a Twitteren azokra a kommentekre reagálva, melyben őt kritizálták. A posztban felidézi: a rendszeres klímatüntetések elkezdése előtt

nem volt energiám, nem voltak barátaim, és nem beszéltem senkivel. Csak ültem otthon az étkezési zavarommal.

Az viszont nem világos, hogy az otthonülő, étkezési zavaros kislány mikor szedte össze bátorságát annyira, hogy a Föld klímaválságára akarja felhívni a világsajtó figyelmét.

MINT A MESÉBEN

Kevés svéd kamasznak adatik meg, ami Greta Thunbergnek: találkozott a pápával, beszélt az Egyesült Nemzetek Szervezete előtt, sőt, még Nobel-békedíjra is jelölték. Az egykori magányos, 15 éves lányra akkor figyeltek fel világszerte, amikor a nemzetközi mainstream média elkezdett beszámolni a 15 napos iskolai sztrájkjáról. A kamaszlányt Arnold Schwarzenegger is meghívta egy bécsi éghajlati találkozóra. A mesébe illő sikertörténetnek azonban közel sincs vége: “a kicsi lányka” áthajózta az óceánt, hogy kiköthessen Amerikában, és Greta egy évet halaszt idén az iskolában, hogy körbeutazza a kontinenst. Teszi mindezt azért, hogy előremozdítsa a kampányát az éghajlatváltozás elleni hatékonyabb fellépés érdekében. Jelen lesz az ENSZ szeptember 23-i éghajlati csúcstalálkozóján és a decemberi chilei COP25 éghajlati konferencián is, de felszólalt már az Európai Parlamentben és részt vett a francia nemzetgyűlés egyik vitáján is. Persze kérdésként felmerülhet bennünk, hogy vajon mekkora esély van arra, hogy egy magányos tini akciójából világméretű szerveződés alakuljon, tüntetésekkel, politikai pártok befolyásolására alkalmas platformok segítségével? Vajon Greta Thunberg érti-e, miről is van szó valójában?

A BOLYGÓ MEGMENTŐJE EGY KAMASZLÁNY

Az egész 2018-ban kezdődött, amikor Greta egyedül kezdte az iskolai sztrájkot, majd a svéd parlament előtt állva, különféle táblákkal próbált meg maga mellé állítani aktivistákat. A svéd mainstream média gyorsan felvette a magányos lányka küldetését, és több cikket írt róla. Ekkor Greta 15 éves volt, és annyit lehetett róla tudni, hogy a híres operaénekes és a balliberális aktivista, Marlena Ernman lánya, aki a háttérben segítette a lányát az indulásban. Thunberg azonban hamarosan megkapta saját trénerét is – egy ismert német klímaaktivistát, Luisa-Marie Neubauert.

Luisa-Marie Neubauer 1996. április 21-én született Hamburgban. A Göttingeni Egyetem földrajz szakos hallgatója, a németországi “Friday for future” iskolai sztrájk egyik fő szervezője. Ezen kívül részt vett az “A jövő nemzedékek jogainak alapítványában” és a német “The Hunger Project” NGO-ban. A G7-csúcstalálkozóval párhuzamosan megrendezett Y7 világifjúsági találkozóra 2018-ban őt delegálja hazája.

Az aktivistáról hamar kiderült, hogy annak a “ONE” szervezetnek a tagja, amelyet Bono, Bill és Melissa Gates, valamint George Soros finanszíroz. Persze a német mainstream média továbbra is kétségbeesetten próbálta meggyőzni az ország polgárait arról, hogy Greta Thunberg önállóan kezdte az iskolai sztrájkot, és hogy egész kampánya mindenféle pénzügyi érdektől mentes, hiszen számára ez egy “becsületbeli ügy”. A küldetéstudathoz azonban egy komplett lobbihálózat csatlakozott a háttérben.

ERŐS HÁTTÉRTÁMOGATÁS ÉS “BUKSISIMI” A KICSI LÁNYNAK

Talán az sem a véletlen műve csupán, hogy Greta Thunberg az egykori amerikai alelnökkel, Al Gore-ral is találkozott, akinek politikusi karrierjét Soros egyengette, nyilván Open Society-pénzből. Óriási botrány kerekedett, amikor kiderült, hogy George Soros Nyílt Társadalom Alapítványa 10 millió dollárt fizetett évente Al Gore környezetvédő csoportjának, hogy az kamuadatokkal bombázza a nyilvánosságot az ember által okozott globális felmelegedésnek a bolygónkra gyakorolt hatásait illetően.

Izgalmas adalék, hogy Bill Clinton egykori alelnöke, Al Gore Climate Reality Projectjében képezték ki a Gretát felfedező Ingmar Rentzhogot, aki 2017-ben indította el a We Don’t Have Time (Nincs Több Időnk) nevű mozgalmát. Úgy tette ismertté a diáklányt – aki 2018. augusztus 20-án a svéd parlament lépcsőjén klímasztrájkolt –, hogy megosztotta fotóját saját Facebook-oldalán. Aznap délután a Dagens Nyheter című svéd napilap már közölte is a tüntetés történetét, s ezzel Greta egycsapásra ismert lett. Pikáns, hogy ennek a mozgalomnak a kamaszlány is tanácsadója volt. A szervezet békés célja amúgy az volt, hogy a nagyvállalatokat felelősségre vonja, és cselekvésre kényszerítse a döntéshozókat klímaügyekben. A békés demonstrációk persze nem mindig maradtak meg a táblával vonulgatás szintjén: a G7-találkozó helyszínén több új autót is megrongáltak, vagyis vertek szét a klímavédelem – és Greta – elkötelezett hívei.

SPONTÁN NEM BESZÉLHET A KLÍMAKATASZTRÓFÁRÓL

Causeur online magazinban megjelent egy cikk J’ai tenté d’interviewer Greta Thunberg – Les plus fervents défenseurs du “climat” ne connaissent rien au “climat”  (Megpróbáltam interjút készíteni Greta Thunberggel: a “klímavédők” nem tudnak semmit a “klímáról”), ebben Marc Reisinger bemutatja, hogyan találkozott Gretával az utcán Stockholmban, az egyik klímatüntetés során: “Hallottam, hogy azt mondod a hallgatóknak, hogy tanulmányozzák az éghajlatot. Interjúzni szeretnék veled ebben a témában, ha egyetértesz.” Meglepetésére azonban Greta láthatóan zavarba jött, majd – mintegy jelzésként – levette a gyapjúsapkáját, ezután pedig szinte azonnal megjelent egy középkorú nő, elhúzva Gretát, mondván, hogy más dolga van. Mindezt egy feketébe öltözött testőr segítségével, aki a helyszínt figyelte. A találkozóról videó is készült:

Természetesen nem állítjuk, hogy Greta nem tud beszélni a klímaváltozásról, de ez a jelenet mindenképpen elgondolkodtató. Az apokaliptikus beszédekre is képes kamaszlányról már több alkalommal kiderült: bort iszik és vizet prédikál. A környezettudatos, egyszerű diáklány vonaton készült ebédelős fotója legalábbis többeknél kiverte a biztosítékot.

A klímavédelem élharcosának kikiáltott tinédzser valószínűleg nem is tudja, hogy éppen nem a világot menti meg a pusztulástól, hanem egy bizonyos üzleti érdekek mentén szerveződött csoport marionettbábuja lehet.

Fotó: Facebook, montázs

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: