Képviselője nincs, de elvárásai vannak az LMP-nek az Európai Bizottsággal szemben

 

fotó: Horváth Péter Gyula

Az LMP örömmel fogadta, hogy egy nő vezeti a továbbiakban az Európai Bizottságot, azonban azt nem tudják összeegyeztetni a saját demokráciafelfogásukkal, ahogy Ursula von der Leyen ebbe a tisztségbe került – jelentette ki csütörtöki sajtótájékoztatóján Kendernay János, a párt jelenlegi egyetlen társelnöke. Az LMP-nek a következő öt évben nem lesz képviselete az Európai Parlamentben, így csak annyi ráhatása lehet a politikai folyamatokra, amekkora az elsősorban a német és francia zöld pártok erősödése révén megerősödött Európai Zöld Pártra lesz. A véleményüket azonban így is fontosnak érezték elmondani az Európai Bizottság új elnökének megválasztása után, még az új Bizottság felállása előtt.

Az LMP társelnöke három területen támasztott elvárásokat az új EB elnöke és leendő tagjai felé. Szavai szerint minden szakterületen kiemelt figyelmet kell fordítani a klímapolitikai szempontok érvényesítésére. Ezenfelül a centrum és a félperiféria közötti különbségek csökkentését várja az LMP a Bizottságtól. Kendernay úgy fogalmazott, hogy ezek szétfeszítik az Európai Uniót, mert a centrumországok nagy multinacionális cégei visszaélnek az erőfölényükkel, folyamatosan elszívják az erőforrásokat, a munkaerőt és a tudást a félperifériáról, így Magyarországról is, miközben az általuk okozott károkat nem ellensúlyozzák. Harmadik fontos célként a kisebbségek védelmét nevezte meg Kendernay. Mint mondta, a kisebbségi közösségek értékeinek az európai közösség értékeinek is kell lenniük, azonban az Unió eddig ezeket nem nagyon tisztelte, nem vette figyelembe. Egyúttal az LMP nevében támogatásáról biztosította az EU-ban folyamatban lévő, kisebbségügyi polgári kezdeményezéseket, és elvárja az új Bizottságtól, hogy ezekre különös figyelmet fordítson.

NE LEGYENEK NAGYVÁLLALATOK LOBBISTÁI A BIZOTTSÁG TAGJAI!

A sajtótájékoztatón szintén résztvevő Ungár Péter szerint a jövőben nem szabad előfordulnia annak a korábbi gyakorlatnak, hogy az Európai Unió vezetői különböző multinacionális nagyvállalatok, trösztök érdekében lobbitevékenységet folytatnak, illetve ezekhez kötődnek. E célból lobbiellenes szabályozást sürgetett, valamint a Bizottságban vezető tisztséget betöltő személyek gazdasági kapcsolatainak nyilvánosságra hozását javasolta.

Egyúttal az eddig német védelmi miniszterként tevékenykedő, tehát biztonságpolitikai területről érkező Ursula von der Leyennel kapcsolatban reményét fejezte ki, hogy sem Oroszországnak, sem más hatalomnak, illetve semmilyen országnak nem engedi majd az európai energetikai és külpolitikai egység felbontását.

FÉL ÉVEN BELÜL TALÁLJÁK MEG DEMETER MÁRTA UTÓDJÁT

A PestiSrácok.hu arról kérdezte a politikusokat, hogy az Európai Bizottsággal kapcsolatban megnyilvánuló, azonban EP-képviselő nélkül maradt LMP milyen befolyással lehet az európai politikára. Kendernay János fontosnak nevezte, hogy a párt megszólaljon a fontos ügyekben, és kiemelte, hogy a magyar zöld pártnak van frakciója az Országgyűlésben, valamint élő és intenzív kapcsolata van az Európai Zöld Párttal. A társelnök a további kérdésünkre határozottan kijelentette, hogy semmiféle belső feszültséget nem eredményezett az LMP-ben, hogy ugyanő a német Zöldek EP-listájára is megpróbált felkerülni idén tavasszal. Arról is érdeklődtünk, hogy az Európai Bizottság női elnökének örülő pártnak mikor lesz a hagyománynak megfelelően női társelnöke is. Kendernay közölte, hogy az LMP kongresszusának hat hónap áll rendelkezésére megválasztani a párt női társelnökét, jelöltek még nincsenek, de megvannak az alkalmas személyek az LMP-n belül.

További kérdésre válaszolva Ungár Péter elmondta, pártja elkötelezett, hogy Budapest minden területén megvalósuljon az ellenzéki politikai együttműködés, ennek alapja pedig, hogy erkölcsileg vállalható, az LMP céljaival összeegyeztethető jelölteket nevezzenek meg. Aláhúzta, az ellenzéknek Ferencvárosban, „ahonnan a parkolási mutyi kiindult”, olyan jelöltet kell támogatnia, aki a parkolási maffia ellen harcol, nem pedig része annak. Az LMP ezért támogatja Baranyi Krisztina azon ellenzéki előválasztási feltételét, hogy ne kerülhessenek olyan jelöltek a kerület fontos pozícióiba, akik az ellenzék másik jelöltjéhez, Jancsó Andreához hasonlóan korábban nem utasították el a helyi parkolásról szóló beszámolókat.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: