Példátlan az ellenzék bosszúpolitikája

GYURCSÁNYÉK CÉLJA HAZÁNK MOZGÁSTERÉNEK SZŰKÍTÉSE
Régóta fennálló konszenzust borítottak fel ellenzéki pártok, amelyek minden eszközzel akadályoznák, hogy a Fidesz–KDNP képviselői bármilyen tisztséget betöltsenek az Európai Parlamentben. A lapunk által megkérdezett szakértők szerint még nem volt precedens arra, hogy saját hazájuk jelöltjeinek megszavazása ellen kampányoljanak európai parlamenti képviselők.

Évtizedes hagyományt rúgott fel az ellenzék azzal, hogy a kormánypárti európai parlamenti (EP) képviselők pozíciószerzésének bojkottját hirdették meg. Bár a konszenzus szerint az EP-s tisztségeket a különböző pártok az ott megszerzett mandátumaik arányában osztják el, több ellenzéki politikus ezt figyelmen kívül hagyva bosszúpolitikát hirdetett meg. – Mi, ahol érjük, akadályozni fogjuk önöket, a legutolsó kis pozíciószerzésüknek is keresztbe fogunk feküdni, magukra ugyanaz vár a következő öt évben az EP-ben, amit maguk tettek az elmúlt kilenc évben az ellenzéki választókkal – hangoztatta Vadai Ágnes (DK) a parlamentben a múlt héten a napirend előtti felszólalások alatt.

A Momentum is közölte, hogy – részben a saját képviselői hatására – az EP liberális frakciója ellenzi, hogy a törvényhozó testület szakbizottságainak vezetésébe a Fidesz vagy a jobboldali lengyel kormánypárt politikusai kerüljenek.

– Precedens nélküli az EU eddigi történetében az, amit a magyarországi balliberális képviselők tettek az elmúlt napokban. Arra ugyanis még sosem volt példa, hogy az EP-ben a saját hazájuk jelöltjeinek megszavazása ellen kampányoljanak európai parlamenti képviselők. Eddig csupán olyan történt, hogy egyes képviselők pártpolitikai okokból nem szavazták meg a más pártokból érkező jelölteket, de az most először fordult elő, hogy a pártcsaládjuk egészét akarják meggyőzni arról, hogy egységesen lépjenek fel a saját országukból érkező jelöltek megválasztásával szemben – jelentette ki lapunknak Deák Dániel elemző.

Szavai szerint ezzel az MSZP, a DK és a Momentum EP-képviselői szintet léptek, még elődeiknél is hangsúlyosabban a nemzeti érdekkel szemben politizálnak, felrúgták a nemzeti minimumot. – Ennek nyomán az elkövetkezendő öt évben még az eddigieknél is erősebb és gátlástalanabb támadásokra, áskálódásra kell felkészülni a részükről.

Ám az ilyen politikusokat a választópolgárok túlnyomó többsége elítéli, s részben az ehhez hasonló cselekedeteknek köszönhető, hogy ezeknek a pártoknak a támogatottsága évek óta stagnál vagy csökken – mutatott rá Deák Dániel.

– Bangóné Borbély Ildikó patkányozós kijelentésekor sokan azt hitték, hogy az ellenzéknek sikerült olyan alacsonyra tennie a politikai és morális lécet Magyarországon, amit már senki sem tud alulmúlni. A DK és politikusai azonban elszántak e téren: közvetve a magyar nemzeti érdekkel, közvetlenül pedig 1,8 millió Fidesz–KDNP-szavazóval mennek szembe akkor, amikor szándékosan, politikai haszonszerzés céljából próbálják meg ellehetetleníteni korábban már bizonyított, szakavatott jobboldali politikusok tisztviselői helyének megszerzését az Európai Parlamentben – értékelt a Magyar Nemzetnek Tóth Erik, a Nézőpont Intézet elemzője.

Rámutatott: a DK és Vadai kinyilvánított célja nem kevesebb, mint Magyarországnak kisebb mozgásteret biztosítani a főbb európai politikai intézményekben. – A korábban a képviselők között meglévő megállapodásokat felrúgva igyekeznek a saját, lényegesen kisebb táboruk számára témát szolgáltatni, miközben elvtelen módon mennek szembe a korábban számukra is hasznot hozó politikai logikával.

Az ellenzéki önsorsrontás folytatódik, minden politikai akciójukban feldereng Gyurcsány Ferenc nemzeti gondolkodást háttérbe szorító politikájának képe – húzta alá a politológus.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: