A Momentum kampánya ex-SZDSZ módira épül

 

HÍR TV
Vizitdíj, ápolási díj, kórházi széf, tandíj és a mindent elsöprő népszavazás. Meglehet az SZDSZ utódja. A Momentum kampánya ex-SZDSZ módira épül: oktatás és egészségügy. Műsorunkban felidézzük az elődöket és megmutatjuk az utódokat. Műsorvezető: Apáti Bence.

Emlékeznek, melyik párt hajtott annak idején az oktatási és egészségügyi tárcára? A Szabad Demokraták Szövetsége. A Momentum lenne az utódpárt?

Múltidézés a Főhősben: milyen is volt a liberális egészségpolitika? Mi más is kellett a kórházakba, mint a biztonsági széf, ami nem volt volt egy sikertörténet. Viszont sokba került. Ettől már csak az volt szebb, amikor megjelentek a vizitdíj automaták. Pedig Gyurcsány nagyon tagadta a 2006-os kampányban a gyógyszerfelírási díjat.

Nem csitultak az indulatok, a betegek és az orvosok egyaránt bírálták az egészségügyi szaktárcát. Vizitdíj és a napidíj mellett jött egy újabb kiváló SZDSZ-es ötlet, a biztosítási reform. Az SZDSZ nagyon ott volt, kórházi ágyak szűntek, bezárták az OPNI-t , az iskolákkal is bajuk volt és kormánykoalíció bevezette a tandíjat, vagyis a fejlesztési hozzájárulást, amit röviden csak FER néven emlegettek.

Ekkor már végleg elege lett mindenkinek.

Vizitdíj, ápolási díj, tandíj.

A Fidesz népszavazási kezdeményezései csak nagy erők árán, hosszas huza-vona után engedték át. Az ország csak 2008. március 9-én dönthette el, hogy akar-e vizitdíjat, tandíjat és a privatizált egészségügyet. Az SZDSZ magénak érezte a témát, nyomták is a kampányt ezerrel. Gyurcsányék se hagyták annyiban, a szocik is kampányoltak.

Apáti Bence emlékeztetett, hiába járták az országot szadeszék és szociék, a népszavazás országrengető győzelmet hozott. A voksolók elsöprő többsége elutasította a gyurcsányi megoldásokat. A Fidesz szerint az állampolgárok ítéletet mondtak a kormányról, Gyurcsány szerint pedig azok, akik mellette álltak ki, megértették az idők szavát. Hiába, mindenre volt magyarázat.

Pindroch Tamás szakértő, a Figyelő főmunkatársa úgy reflektált:

Nagyjából semmit nem tudnának kezdeni, ami a választók számára eredményt hozna. Láttuk, hogy az SZDSZ mit csinált, két pökhendi minisztert tettek a tárca élére, akik lekezelően bántak nem csak az újságírókkal és a médiával, de a választókkal is. Nem érdekelte őket a betegek visszajelzése, hogy ez így nem jó. A szociális népszavazáson bebizonyította a Fidesz és a választók-Ez nagyon fontos-, hogy nem kérnek se a kórházi napidíjból, se a gyógyszer felírási díjból. A Momentumnak ezek a dolgok a programjában benne szerepelnek, bár ezt így nyíltan nem mondják ki. Fizetős egészségügyet szeretnének, mivel a kapitalista oldalról nézik ezeket a dolgokat. Az európai liberálisok üzleti szemmel nézik az egészségügyet, a Momentum sem más.

Hiszünk-e abban, hogy a Momentum más lenne, ha hatalomra kerülne? Sejtésünk van, az utódok többnyire apáik nyomdokaiba lépnek.

Pindroch Tamás: Kétség kívül vannak egyezések. Liberális frakcióba ül be a Momentum mindkét képviselője, az SZDSZ is ennek a frakciónak volt a tagja. Ezen kívül a megszólalásokban, viszony rendszerekben, viselkedésben nagyon sok a hasonlóság az SZDSZ és a Momentum között. A holdudvar szinte ugyanaz, liberális írok, liberális közéleti személyiségek. Rombolni szeretnek, nem építeni. Az emberek politikai emlékezete nagyon szűkös, ezért is kell elmondani, mik történtek ebben az országban a Gyurcsány-korszak idején, illetve a Demszky-korszakban a fővárosban. Csak pusztítást végzett az SZDSZ és nem várhatunk mást az utódjuktól, a Momentumtól sem.

A teljes tartalom IDE kattintva érhető el.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: