BUDAPEST – Drámai küzdelem, hősies helytállás: így emelték ki a Hableány roncsait (PS-videóval és galériával!)

Hajnaltól kezdődően délutánig tartó hihetetlen erőfeszítések árán sikeresen kiemelte a Clark Ádám úszódaru a Hableány roncsait. A hajó, ami május 29-én süllyedt el, fedélzetén 33 koreai állampolgárral és a két fős magyar legénységgel kedden délután fél kettő előtt pár perccel került az elszállítására kirendelt uszályra. A szakértők kénytelenek voltak több ponton is megszakítani a kiemelési folyamatot. Az első ilyen alkalommal megrázó jelenetsornak lehettünk szemtanúi, mikor a búvárok a még félig a vízben lévő hajótestből négy holttestet emeltek ki. Mind a sajtó, mind pedig a mentésen dolgozók döbbent csendben figyelték végig, ahogy a végtelenül elszánt magyar búvárok megkérdőjelezhetetlen szakértelemmel kiemelték az áldozatokat a roncsból. Jasenszky Nándor, a Terror Elhárítási Központ társadalmi kapcsolatokért felelős osztályának vezetője elmondta, mind a mentésben résztvevő szakembereknek, mind pedig az áldozatok és az életveszélyben forgó búvárok hozzátartozóinak folyamatos lelki segélyt és támaszt biztosít a TEK. A Hableány kiemelése egyébként terv szerint haladt, csupán egyszer kellett korrigálni az előzetes elképzeléseket mikor kiderült, a hajó jobb oldalán is keletkezett egy súlyos sérülés, így félővé vált, hogy nem lehet szerkezeti sérülés nélkül tovább emelni a roncsot. Ennek kizárása érdekében egy ötödik emelő hevedert is át kellett húzni a hajótest alatt. A roncs kiemelése után jól láthatóvá váltak a Hablány vesztét okozó sérülések nyomai, ezek a hajótesten lévő, most láthatóvá vált roncsolódások megidézik a végzetes május 29-i éjszakát.

Már hajnalban megkezdődtek a Hableány sétahajó roncsainak kiemelése, ami május 29-én este süllyedt el a Margit híd közelében, miután összeütközött a Viking Sigyn szállodahajóval. A fedélzeten 35-en utaztak, 33 dél-koreai állampolgár és a kéttagú magyar személyzet, mindössze hét embert sikerült kimenteni.

A BÚVÁROKAT IS MEGVISELTE A HOLTTESTEK FELSZÍNRE HOZATALA

Az előzetesen hatórásra prognosztizált kiemelési művelet fél hétkor kezdődött meg. Az szakértők aggodalmai ellenére a hajótest sikeresen elszakadt a mederfenéktől, hét órakor pedig felbukkant a kapitányi híd teteje, amelyben egy holttestet is találtak, feltehetőleg a hajó kapitányáét. Miután a holttestet a félig vízben álló hajóról a búvárok eltávolították, további 3 áldozatra bukkantak a hajó belsejében, őket szintén azonnal kihozták, az emelés ezalatt szünetelt. Az áldozatok felszínre hozatala közben a jelenlévők lélegzetvisszafojtva figyelték a fejleményeket, a mentést végző búvárokat láthatóan megviselte a holttestek kiemelése. Jasenszky Nándor, a Terror Elhárítási Központ társadalmi kapcsolatokért felelős osztályának vezetője ugyanakkor kifejtette portálunknak, a mentésben résztvevő búvárok mind a lehető legprofibbak, kiképzésük során felkészültek a hasonló helyzetekre, illetve folyamatos lelki és mentális tréninget kapnak.

A TEK GONDOSKODIK AZ ÁLDOZATOK HOZZÁTARTOZÓIRÓL IS

Jasenszky portálunknak elmondta, azoknak a hozzátartozóknak, akik Magyarországon tartózkodnak, kialakítottak egy helyiséget a TEK Margitszigeten lévő ideiglenes műveleti központjában, ahol folyamatosan követhetik az eseményeket, illetve pszichológiai segítséget is nyújtanak az arra rászorulóknak. Az osztályvezető továbbá azt is elárulta, hogy az áldozatok hozzátartozói mellett a búvárok családjainak is folyamatosan támogatást nyújtanak, hiszen ez az időszak számukra is megterhelő.

NEM VOLT EGYSZERŰ KIEMELNI A HAJÓT

Ahogy a Hableány egyes részei fokozatosan felszínre kerültek, nyilvánvalóvá vált, hogy a hajótest nagyon súlyos sérüléseket szenvedett, még a kapitányi híd teteje is megrongálódott. Az igazán súlyos roncsolódások ugyanakkor csak azután váltak láthatóvá, hogy a hajótestet a vízvonalig kiemelték. Ekkor a szakértők megszakították az emelési folyamatot, ugyanis felfedeztek egy súlyos sérülést a hajó jobboldalán is. Minthogy így fennállt a lehetősége annak, hogy a hajótest ketté törik, a szakemberek úgy döntöttek, hogy átvezetnek egy ötödik emelő hevedert is a hajó tatja alatt.

Miután a gyors újratervezésnek köszönhetően sikeresen átvezették a hajótest alatt az ötödik kábelt is, az emelés folytatódott, majd ismét megállt, mivel a fedélközbe beáramlott víz eltávolításához két nagy teljesítményű szivattyú több órás munkája kellett.

ISMÉT EMBER KERÜLT A VÍZBE

vízbe zuhant egy tanácsadóként a kiemelésen dolgozó férfi, mikor megpróbált átmászni a pontonra egy gumicsónakból, de megcsúszott alatta a létra. Egy pillanatra el is merült a vízben, de mentőmellénye azonnal a felszínre dobta. Jól mutatja a folyó sodrásának erősségét, hogy a vélhetően komoly tapasztalattal rendelkező, mentőmellényben úszó férfi kiemelése is komoly erőfeszítést igényelt a gyorsan reagáló TEK-esek részéről.

SIKER KORONÁZTA AZ ERŐFESZÍTÉSEKET

Végül nem sokkal délután fél 2 előtt sikeresen ráemelte a Hableány maradványait a Clark Ádám úszódaru a roncs elszállítására kirendelt uszályra. A hajót ezután elszállották a csepeli szabadkikötőben az elmúlt napokban külön a célra kialakított bázisra, ahol bűnügyi helyszínként fogják majd vizsgálni a tragikus sorsú járművet.

Fotók: Horváth Péter Gyula/PS

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: