Teljes jogú tagja a Fidesz a Néppárt frakciójának

A Fidesz teljes jogú tagja az Európai Néppárt (EPP) újjáalakuló parlamenti frakciójának, sőt, a kimagasló választási sikernek köszönhetően kifejezetten fajsúlyos a nagyobbik kormánypárt EP delegációja, nyilatkozta Szájer József a Magyar Nemzetnek, így cáfolva az ellenzéki sajtóban felröppenő híreszteléseket, miszerint a magyar kormánypárt képviselői ezentúl nem tölthetnek be vezető tisztségeket a néppárt parlamenti frakciójában.

Kedden a Népszava arról számolt be, hogy „az Európai Parlamentben lefokozzák a fideszeseket”, és az Európai Néppárt (EPP) frakciója ugyanazokat a szabályokat alkalmazza a Fideszre, mint a pártcsalád. Pedro López de Pablo szóvivőre hivatkozva azt is írták, hogy a nagyobbik magyar kormánypárt delegáltjai ezentúl nem tölthetnek be vezető pozíciót a néppárt a választások után újjáalakuló parlamenti frakciójában.

Később Pedro López de Pablo szóvivő Twitter mikroblogján cáfolta ezeket az értesüléseket, a frakció belső szabályzata nem egyezik meg a pártcsalád szabályaival, így a magyar delegáció tagjai bármelyik pozíciót megpályázhatják. Esteban González Pons, az EPP-frakció egyik alelnöke pedig tegnap hamisnak nevezte azt az állítást, miszerint a Fidesz politikusai ne bírnának teljes jogú tagsággal az EPP parlamenti csoportjában.

A Fidesz nincs felfüggesztve a frakcióban. Ezt a szabályzat sem teszi lehetővé

-közölte.

A Népszava az általa terjesztett álhírt azzal látta alátámaszthatónak, hogy Szájer József nem pályázott újra a frakció alelnöki posztjára. Ezzel szemben Szájer megerősítette: a Fidesz továbbra is teljes jogú tagja a frakciónak, és semmilyen döntés nem született ennek ellenében. Mint mondta, ő maga 15 évig töltött be vezető szerepet a néppárt elnökségében, és már tavaly novemberben jelezte, szeretne háttérbe vonulni. Ezért sem pályázott újra a frakció-alelnöki tisztére.

A Fidesz márciusban egyoldalúan függesztette fel jogainak gyakorlását az Európai Néppártban. A sajtó egy része már akkor kifogásolta, hogy Szájer maradt frakcióalelnök, a szintén fideszes Járóka Lívia pedig a parlamenti alelnöki tisztségét őrizhette meg. A néppárt már akkor úgy érvelt: a frakció nem azonos a pártcsaláddal, a frakcióban senki sem kezdeményezett semmilyen döntést a fideszes képviselők tagságáról.

Forrás: Magyar Nemzet; Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs

 

Hozzászólás