Washington szerint Kuba felforgató, ezért megtiltják az amerikaiaknak, hogy a szigetországba utazzanak

Az amerikai kormány a kubai utazásokra vonatkozó újabb korlátozásokat jelentett be kedden azzal az indokkal, hogy a szigetország felforgató szerepet játszik az amerikai kontinensen.

A pénzügyminisztérium közleménye szerint június 5-étől megtiltják az oktatási célú csoportos utazásokat, amelyek Kuba, a kubai nép és a kubai kultúra jobb megismerését szolgálták amerikaiak ezrei számára, valamint nem engedélyezik a pihenési célú látogatásokat és a magánrepülőgépek kubai leszállását. 

Az amerikaiaknak a saját kormányuk általában véve eddig is tiltotta a szigetországi turizmust, de 12 kategóriában kivételt tett a tilalom alól.Ugyancsak kivételt képeznek a kubai származású amerikai állampolgárok családi látogatásai, de a Trump-kormányzat csökkentette a Kubában élő családtagoknak küldhető pénzbeli támogatás mértékét is. A Kubába irányuló üdülőhajós utazások gyakorlatilag megszűntek azóta, hogy Washington áprilisban kilátásba helyezte az új szigorításokat.

Steven Mnuchin amerikai pénzügyminiszter a közleményben azt állította, hogy Havanna felforgató szerepet játszik a nyugati féltekén, menedéket nyújt az Egyesült Államok ellenfeleinek és olyan országokat támogat, mint Venezuela és Nicaragua, aláássa a törvényes rendet és elnyomja a demokratikus folyamatokat. A miniszter szerint az új korlátozások miatt kevesebb amerikai dollár jut a kubai fegyveres erőknek, a hírszerzésnek és a biztonsági szolgálatoknak. Kuba és az Egyesült Államok kapcsolataiban az Obama-kormányzat alatt, 2014-2016 között átmeneti enyhülés következett be, de Donald Trump hatalomra kerülése óta ismét romlott a két ország viszonya.

PS/MTI, fotó:MTI/EPA

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: