Vám-emelés Trump válasza a bevándorlásra

MEXIKÓ ELLENLÉPÉSEI ÉRZÉKENYEN ÉRINTENÉK AZ AMERIKAI MEZŐGAZDASÁGOT ÉS IPART

Donald Trump amerikai elnöknek már annyira elege van a Dél-Amerikából érkező illegális bevándorlókból, hogy folyamatos vámemeléssel fenyegette meg Mexikót, mivel szerinte az USA déli szomszédja tehet a megállíthatatlan menekültáradatról. A bejelentés szerint az összes Mexikóból érkező árucikk vámtarifjának emelése 5 százalékkal kezdődik meg június 10-én, s további havi 5 százalékkal nő, amíg 25 százalékon nem állandósul, illetve amíg Mexikó gátat nem vet a bevándorlásnak.

„Mexikó hallgatólagos együttműködése, amellyel lehetővé teszi ezt a tömeges behatolást, vészhelyzetet okoz, és rendkívüli fenyegetést jelent az Egyesült Államok nemzetbiztonságára és gazdaságára nézve” – idézi a távirati iroda Trump nyilatkozatát, amely szerint „Mexikónak nagyon szigorú bevándorlási törvényei vannak, és könnyedén megfékezhetné az illegális bevándorlók áradatát”. Az amerikai elnök üzenete megrémítette a befektetőket, akik attól tartanak, hogy a mélyülő kereskedelmi ellentétek romboló hatást gyakorolhatnak a globális gazdaságra. A hír hatására esni kezdett a mexikói peso, az ázsiai részvények és az amerikai határidős ügyletek árfolyama, de rossz napjuk volt a japán autógyártóknak is, amelyek Mexikóban összeszerelt járműveiket az Egyesült Államokban értékesítik – írja a Reuters.

Az amerikai elnök döntése meglepetésszerűen érte mexikói kollégáját, Andrés Manuel López Obradort és kormányát, mivel Mexikóvárosban éppen megkezdték az Egyesült Államokkal és Kanadával kötött új kereskedelmi megállapodás ratifikációs folyamatát. A washingtoni intézkedés annál is kínosabb, mert az Amerikával való kereskedéstől erősen függő Mexikó északi szomszédjának legnagyobb kereskedelmi partnerévé lépett elő az Egyesült Államok és Kína között egyre inkább tomboló vámháború eredményeként. Nem beszélve arról, hogy Amerika az intézkedéssel új frontot nyit: adott esetben Mexikó sem marad adós a válaszlépésekkel, amelyek Trump hazai hátországát, a mezőgazdaságot és az ipart sújtanák. Statisztikai adatok szerint 2018-ban az Egyesült Államok 346,5 milliárd dollár értékű árut importált Mexikóból.

López Obrador válaszlevelében mindenesetre téveszmének nevezte az „Amerika az első” jelmondattal fémjelzett politikát, s azzal vádolta az amerikai elnököt, hogy gettót csinál az Egyesült Államokból, ahol megbélyegzik a bevándorlókat és rosszul bánnak velük.

– Elnök úr, társadalmi problémákat nem lehet adóval és kényszerítéssel megoldani! – írta, s jelezte, hogy egyidejűleg Washingtonba küldte külügyminiszterét, Marcelo Ebrardot. López Obrador mindazonáltal egyelőre nem helyezett kilátásba megtorlást; mint mondta, kerülni akarja a konfliktust. A kétoldalú kapcsolatok megromlásának elkerülése érdekében – különösen mióta Washington a határ lezárásával fenyegetett – a mexikói kormány drasztikusan szigorította a migránsok vonulásának ellenőrzését, s bevándorlók ezreit fordította vissza. Eközben azonban nem mulasztotta el felszólítani az Egyesült Államokat, hogy segélyekkel támogassa a migrációs okok megszüntetésére tett erőfeszítéseket. A vámemelés bejelentése előtt az amerikai elnök arról írt, hogy a Mexikóval közös határ amerikai oldalán, a texasi El Pasónál a hatóságok 1036 illegális határátlépőt tartóztattak fel, akik az eddigi legnagyobb ilyen csoportot alkotják.

 

Hozzászólás