KANADA -Közel lehet Trudeau bukása

A kanadai kormány több tagjának lemondását eredményező óriási korrupciós botrány mélypontra juttatta a liberális miniszterelnök népszerűségét és tekintélyét

Komoly korrupciós ügyet akart elsimítani Kanada miniszterelnöke, akinek pártja a bíróságok összetételét is ideológiai alapon befolyásolta. Optimistán várhatják az őszi parlamenti választásokat az ellenzéki konzervatívok.

Közel lehet Trudeau bukása

Lehet, hogy hamarosan éppúgy integethet a hatalomnak a liberális kormányfő, mint teszi képünkön pártjának egy márciusi klímavédelmi rendezvényén
Fotó: AFP/NurPhoto-Arindam Shivaani

A történelem Justin Trudeau ellen van – állapította meg minapi cikké­ben a kanadai CBC azzal kapcsolatban, hogy liberális kormányának gyenge megítélése nem sok jóval kecsegtet a miniszterelnöknek az október 21-i parlamenti választásokra. Felidézték, a hivatalban lévő kormányfők hat hónappal a választások előtt jól szerepelnek. A második világháború vége óta – amióta vannak politikai közvélemény-kutatások Kanadában – a kormánypárt kilenc esetben szerepelt rosszul a felméréseken hat-nyolc hónappal a választások előtt. Két esetben kisebbségi kormányt kényszerültek alakítani, ötször vesztettek és csak kétszer szereztek újra többséget. Ezzel szemben tizennégy esetben vezetett a kormánypárt hasonló időtartammal a választások előtt, és ebből csak háromszor bukott el végül.

A 2015-ös választások óta Trudeau Liberális Pártjának (LPC) népszerűsége hullámzik, de összességé­ben lejtmenetben van, jelenleg 25 százalékon áll, míg a Konzervatív Párt (CPC) 38 százalékra számíthat. A szociáldemokrata Új Demokrata Párt (NDP) 18 százalékot szerezhet, a zöldek (GPC) pedig 11-et. A liberálisok ilyenkor általában 40 százalék körül szoktak állni, a mostani eredmény a valaha volt egyik legrosszabb. Az elmúlt hetekben a konzervatívok két tartományban is választást nyertek.

Trudeau hanyatló népszerűsége mögött többek között az elmúlt hónapokban kitört korrupciós botrány áll, amit Jody Wilson-Raybould volt igazságügyi miniszter robbantott ki. Azt állította, hogy a miniszterelnök és közvetlen tanácsadói nyomást gyakoroltak rá, hogy segítsen az SNC Lavalin Group építőipari cég ellen folyó korrupciós ügyet eltussolni. A céget azzal vádolják, hogy Líbiában kormánytisztviselőket lefizetve szerzett állami szerződéseket. Wilson-Raybould a kanadai parlament igazságügyi bizottsága előtt azt mondta, Trudeau-ék azt akarták, csak pénzbírsággal sújtsa a céget, és amikor ebbe nem ment bele, áthelyezték a veteránügyi tárca élére, majd távozott a kormányból. A botrány miatt azóta lemondott Jane Philpott költségvetési miniszter, Gerald Butts, Trudeau tanácsadója és Michael Wernick, a közigazgatás vezetője is. Mind azt állították, nem gyakoroltak nyomást Wilson-Raybouldra, csak „megvitatták” vele az ügyet. Trudeau és tanácsadója is azzal érvelt a miniszternek, hogy az SNC Lavalin rengeteg embernek ad munkát, egy pertől pedig akár tönkre is mehet.

Az elmúlt hetekben újabb botrányt robbantott a Globe and Mail napilap. Eszerint a miniszterelnök hivatala pártadatbázisok alapján liberális bírókat ültetett a szövetségi és tartományi bíróságokba. A „Liberalist” névre hallgató pártadatbázist a lap szerint az amerikai Demokrata Párt gyakorlatát követve hozták létre és töltötték fel adatokkal az elmúlt évtizedekben. A miniszterelnökség és az igazságügyi minisztérium is tagadta a vádakat, mondván csak szakmai szempontok döntenek. Ennek némileg ellentmond, hogy a liberálisok kormányzása alatt kinevezett 289 bíró kilencven százaléka adományozott a pártnak. A bírák kinevezésének nem teljesen átlátható rendszere lehetővé teszi, hogy a kormányok saját szimpatizánsaiknak kedvezzenek.

Ami a pártvezetőket illeti, Trudeau áll a legrosszabbul, őt ugyanis 39 százalékkal többen utasítják el, mint ahányan támogatják. Az NDP-vezető Jagmeet Singh és a konzervatív Andrew Scheer is mínuszban vannak, de csak 11, valamint 6 százalékkal. A zöldpárti Elizabeth May-t pedig 11 százalékkal többen támogatják, mint akik elutasítják.

Hatalmas fordulatot jelentene a konzervatívok választási győzelme

Rendkívül kiélezetté tette a liberálisok és a konzervatívok versenyét a kanadai mércével mérve óriási korrupciós botrány – nyilatkozta lapunknak Berzi Gergely, a XXI. Század Intézet külügyi vezetője.

Berzi Gergely, a XXI. Század Intézet külügyi vezetője

Berzi Gergely, a XXI. Század Intézet külügyi vezetője
Forrás: MH

– Fordulni látszik Kanadában a politikai hangulat?

– Egyértelmű változás következett be a kanadai politikában: a konzervatívok már tavaly beérték a liberálisokat, akik ráadásul a megosztott kanadai baloldalon részben ugyanazokért a szavazatokért versenyeznek, mint a zöld kispárt és a szociáldemokrata középpárt. Mivel Kanadában a brithez hasonló, többségi választási rendszer van érvényben, a konzervatívok a jelenlegi támogatottságukkal ma jó eséllyel többséget szereznének a törvényhozásban, vagyis kormányváltásra kerülne sor. Ez hatalmas politikai fordulatot jelentene az ország életében, Justin Trudeau vezetésével ugyanis a kanadai kormány a korlátok nélküli liberalizmus és progresszió karikatúrájává vált, a konzervatív Andrew Scheer azonban bevándorlásellenes, jobboldali politikát folytatna.

– Hogyan befolyásolja a kormányfő népszerűségét és tekintélyét az elmúlt hónapokban felszínre került korrupciós botrány? Mennyire súlyos az ügy?

– Ha közvetlenül a választások előtt jön elő az ügy, akkor Trudeau biztosan belebukott volna. Ez kanadai mércével mérve óriási botrány, amit a számok is igazolnak. Míg közvetlenül a botrány előtt szoros versenyben inkább a liberálisok tűntek erősebbnek a közvélemény-kutatásokban, addig az azóta eltelt három hónapban egyre nagyobb konzervatív vezetést mérnek. Most úgy tűnik, az ügy nem lesz képes kitartani a választásokig, hiszen még csaknem fél év hátravan, de az biztos, hogy rendkívül kiélezetté tette a versenyt.

– Az októberi választásokig Trudeau miként szerezheti vissza a választók elveszni látszó bizalmát?

– Nem lesz könnyű dolga, mert a botrány kifejezetten az ő személyéhez kapcsolódik, a népszerűsége azonnal két számjegyű esést mutatott. Trudeau védjegyévé vált a könnyes szemű erényfitogtatás és az erőltetett politikai korrektség, de egy ilyen ügy után nehéz lesz fenntartania ezt a képet. Újraválasztási esélyei nagyrészt a rivális baloldali pártokon múlnak, csak az ő gyenge szereplésük esetén lehet képes gyarapítani a liberálisok lemorzsolódó szavazótáborát.

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: