Ez már több a soknál: az ellenzéki bírók beszálltak az uniós kampányba

Fatalin Judit, a kormányt ekéző Országos Bírói Tanács soros elnöke, aki társaival együtt lemondatná Handó Tündét (Fotó: MTI/Mohai Balázs)

Handó Tündét azonnal rúgják ki! – csapott az asztalra tegnap a jórészt ellenzékiekből és nem hivatalos Soros-aktivistákból álló bírói csoportosulás, az Országos Bírói Tanács. Tette ezt a lehető legjobb időzítéssel: az uniós választási kampányban. Talán nem véletlen, hogy épp néhány napja járt náluk egy brüsszeli bürokrata-különítmény pofaviziten. Ne legyenek kétségeink: ez nem hadüzenet (azon már túl vagyunk), hanem nyílt ellenzéki támadás a magyar jogszolgáltatás, a bírósági vezetés és azon keresztül a kormány ellen. 

Az Országos Bírósági Hivatal elnökének, Handó Tündének a fölmentését kezdeményezte szerdai határozatában a bírák egyik „érdekegyeztető” csoportja, az Országos Bírói Tanács (OBT). Ugyanis nem tetszik nekik Handó kinevezési gyakorlata. Ezért hát azt követelik a parlamenttől, mondassák őt le, hívják vissza, kössenek a talpára útilaput. Bár, gondolom, azzal is megelégszenek, ha magától lemond.

Demokráciában minden döntéshozó munkáját – Handóét is – szabad bírálni, lehetőleg méltányosan. Így azt is, kiket nevez ki. Magam is megtettem ezthárom éve, amikor Handó Tünde maga mellé vette főosztályvezetőnek Cserni Jánost, aki arról híresült el, hogy 2006 őszén nyílt levélben állt ki Gyurcsány Ferenc mellett (noha a bíróknak tilos a pártpolitizálás), és aki ellen azért indult fegyelmi eljárás 2010-ben, mert az általa is alapított, balliberális Galamus portálon A mártír harca címmel gúnyolódó cikket írt a 2006 őszén rendőrök által összevert Révész Máriusz fideszes politikusról.

Ám épp Cserni kinevezése volt a bizonyíték arra, hogy Handó Tünde nem vitte be a pártpolitikát a bírósági hivatalba, még ha az ellenzék kezdettől fideszes férje miatt támadta-támadja őt. Máskülönben nem Csernit tette volna meg igazgatásszervezési főosztályvezetőnek.

OBT-S BOTRÁNYOK

Ugyanakkor az OBT ténykedése, bírálatai más lapra tartoznak. Ők – amióta tavaly januárban új garnitúrát neveztek ki a szervezet élére – egyvégtében szidják Handót és a kormányt. Méghozzá úgy, mint egy ellenzéki párt. Milyen érdekes: tavaly is éppen a választási kampányban érezték szükségét, hogy rárontsanak az OBH vezetőjére, és nemzetközi fórumokon kezdjék el szapulni a kormányt. Például a közigazgatási bíróságok felállítása miatt az Európai Igazságügyi Tanácsok Hálózatának (ENCJ) beavatkozását kérték, azt hazudva, hogy az Orbán-kormány egy pártbíróság felállítását tervezi. Ezzel beálltak az ellenzék és a Soros György pénzügyi infúziójára kötött „civilek” kórusába, akik kezdettől ágáltak a magyar igazságügyi hagyományokon nyugvó, független közigazgatási bírósági rendszer feltámasztása ellen. Jellemző: miközben azzal riogattak, hogy a közigazgatási bíróságokat majd fideszes bírókkal és közigazgatási szakemberekkel töltik fel, az elmúlt évek tapasztalata éppen azt mutatja, hogy a politikailag kényes ügyek tekintélyes részében a balliberális politikusok, pártok érdekében születnek ítéletek. (Ezekkel az anomáliákkal a PestiSrácok.hu is többször foglalkozott, például ebbenebben, vagy ebben a cikkben.)

Közben egymást érik az OBT körüli botrányok. Kiderült, hogy a szervezet minden bizonnyal törvénytelenül működik, hiszen a tagok egy része – az OBT ellenzéki elhajlása, botrányai miatt – lemondott, s így már nincs meg a jogszabályban előírt minimum-létszám. Ennek ellenére nem oszlatták föl magukat. Még akkor sem, amikor tavaly októberben előbb a bírók küldöttértekezlete, majd az ország főbírói is lemondásra szólították fel a teljesen hiteltelenné vált gittegyletet.

Ebből is látszik: az OBT csupán nevében bírói képviseleti szerv, valójában csak annak a néhány ellenzéki aktivistaként viselkedő bírónak a gyűjtőhelye, akik időzítetten és szervezetten támadják a kormányt és a teljes magyar jogszolgáltatást.

Ahogyan Répássy Árpád, a Miskolci Törvényszék elnöke a mai összbírói értekezleten megfogalmazta:  az OBT csak egy látszólag legitimnek tűnő bírói testület, hiszen tavaly októberben a bírói kar képviselői megvonták tőlük a bizalmat. „Egy kisebbség az, ami veszélyezteti, sőt ma már károsítja azokat az eredményeket, amiket az elmúlt években a bírák országosan elértek” – tette hozzá.

KIK IS ŐK?

Jelenleg tizenegy tagú az OBT, és a delikvensek nagy része már bekerült a híradásokba ilyen-olyan botrányok miatt.

  • Az OBT jelenlegi elnöke Fatalin Judit (vezető képünkön), akiről azt érdemes tudni, hogy 2011-ben ő szüntette meg a súlyos korrupciós bűncselekmények miatt később elítélt Hunvald György erzsébetvárosi polgármester előzetes letartóztatását. Ugyanakkor Fatalin volt az is, aki 2016-ban előzetesbe küldte a Gyurcsány-ellenes tüntetések vezéralakját, Budaházy Györgyöt.
  • Kulcsfontosságú tagja az OBT-nek Darák Péter. Az utóbbi évek egyik legdurvább bírósági jogtiprását éppen az általa vezetett Kúria követte el, amikor a levélszavazatok megsemmisítésével elvett egy mandátumot a Fidesztől. Az Alkotmánybíróság utóbb törvénytelennek minősítette a Kúria döntését. Darák egyébként azt szeretné, hogy a Fideszt egy képviselői helytől megfosztó három kúriai bíró (Kovács András, Rothermel Erika és Fekete Ildikó) is átejtőernyőzhessen az új közigazgatási bíróságra.
  • Szabó Sándor, az OBT korábbi soros elnöke vezeti a Szombathelyi Törvényszék büntetés-végrehajtási csoportját, amely tavaly júliusban Marian Cozma román kézilabdázó egyik gyilkosának feltételes szabadlábra helyezéséről döntött. Utóbb arra hivatkozott, hogy ő nyaralt a döntés idején.
  • Az OBT korábbi elnöke, jelenlegi tagja, Hilbert Edit ellen fegyelmi eljárás indulna, ám a tanácsban betöltött posztja mentességet nyújt neki – írta korábban a Magyar Idők. A Budapest Környéki Törvényszéket vezető bíróról egy belső vizsgálat során kiderült, hogy másodfokú bíróként több, mint egy évig hozzá sem nyúlt az aktáihoz.

 

Szabó Sándor, Hilbert Edit (korábbi OBT-elnökök) és Darák Péter, a Kúria elnöke a tanács alakuló ülésén a Kúria épületében 2018. január 30-án. (Fotó: MTI/Mohai Balázs)

  • Vadász Viktor OBT-tagnak kiemelkedő szerepe lehetett abban, hogy 2013-ban Soros lakájszervezete, az Amnesty International Magyarország „érzékenyítő” tréninget tarthatott az Igazságügyi Akadémián a diszkriminációról és a sztereotípiákról. Az akadémia vezetője ugyanis akkoriban éppen Vadász Viktor volt. Így a „politikai korrektség” és a multikulti agresszív „főpapjai” bírókat érzékenyíthettek, hogy megfelelő időben majd megfelelő (értsd: a Soros-szervezeteknek megfelelő) ítéleteket hozzanak. Vadász 2014 végén lemondott az igazgatói posztjáról, ám valószínű, hogy még ő készítette elő a 2015-ös „érzékenyítést” is.
  • Az OBT tagja az a Vasvári Csaba, aki korábban furcsa körülmények között fölmentette Dávid Ibolyát és Herényi Károlyt az UD Zrt.-s megfigyelési ügyben. Vasvári akkori szóbeli indoklásában az ügyészséget és a megvádolt politikusok „egyes riválisait” és a „velük együttműködőket” támadta. Vasvári azért is nagy kedvence a balliberálisoknak, mert beperelte az OBH-t, a Fővárosi Törvényszéket és a Fővárosi Ítélőtáblát, amiért nem nevezték őt ki táblabírónak. Ő volt az, aki két és fél év letöltendő börtönbüntetésre ítélte csoportosan, felfegyverkezve elkövetett hivatalos személy elleni erőszakért Dukán Dániel egyetemistát annak ellenére, hogy az ügyészség csak egy év felfüggesztettet kért rá garázdaságért.
  • Matusik Tamás OBT-tagról mindent elmond, hogy egy 2013-as dokumentum szerint a Soros-féle Helsinki Bizottság magyarországi büntetőjog-projektjének szakértője volt. Tehát Vadászhoz hasonlóan ő is az emberkereskedő-spekuláns érdekeit szolgálta, ám mostanra átvedlett „független” bírósági tisztviselővé. Vadászhoz hasonlóan ő is angol nyelvű Twitter-üzenetekben szidta a kormányt és az OBH-t a tavalyi választási kampányban. Hogy miért angol nyelven? Tán azért, hogy a nemzetközi közvélemény gyorsabban ráharapjon…

KAMPÁNYOLNAK

Szóval ez az az OBT, amely már a tavalyi választási kampányban is beleállt a kormányba. És most az uniós választási kampányban újra föltekerték a hangerőt a Handó Tünde lemondatását célzó indítványukkal. Hogy az időzítés nem véletlenszerű, az a Magyar Nemzet mai cikkéből is kiderül. Eszerint idén több, Brüsszel és az Európa Tanács mellett működő szervezet delegációja járt már az OBT-nél, legutóbb két hete az Európai Bírók Egyesületének vizsgálóbizottsága, amelyet a Magyar Bírók Egyesülete (Mabie) hívott meg. A Mabie idén csatlakozott a kormányt bíráló szervezetek sorához, s a múlt héten például azzal keltett feltűnést, hogy közzétett egy Kövér Lászlót bíráló nyilatkozatot. Az egyesület nemtetszését az váltotta ki, hogy a házelnök néhány napja azt mondta: a hatalmi ágak szétválasztása nem azt jelenti, hogy a bíróságoknak az állam ellenében kell működniük, a nemzeti szuverenitás védelme pedig a hatalmi ágak közös feladata.

Márpedig az OBT nem csak az állam ellenében működik, méghozzá törvénytelenül, hanem – a dilettáns ellenzéki pártok szerepét átvéve – gyakorlatilag ellenzéki tevékenységet végez. Valóban veszélyben van tehát a magyar bíróságok függetlensége: a minden határt átlépő ellenzéki bírók, az OBT ámokfutása miatt. 

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: