Kovács Béla kémpere és a Jobbik színeváltozásai – Vona azután lett oroszbarát, hogy a Béla kiruccant vele Moszkvába a Gazpromhoz

Eleinte nem nézték jó szemmel a Jobbikban a párthoz a kiváló orosz kapcsolataival bekopogó Kovács Bélát, aztán az oroszellenes alakulat felfedezte a keleti nyitást, miután Kovács kiruccant egyet Moszkvába Vona Gáborral – derült ki az EP-képviselő ellen kémkedés, csalás és egyéb bűncselekmények miatt indított büntetőper csütörtöki tárgyalásán. Elhunyt nevelőapja korábbi tanúvallomása szerint Kovács Béla tanulmányait a szovjet titkosszolgálatok koordinálták Moszkvában, miközben feleségét a KGB alkalmazta. 

Tanúk meghallgatásával folytatódott csütörtökön az Európai Unió intézményei elleni kémkedéssel, valamint költségvetési csalással, hamis magánokirat felhasználásával vádolt Kovács Béla európai parlamenti képviselő, volt jobbikos politikus elleni büntetőper a Budapest Környéki Törvényszéken. Kovács – ahogy az eddigi tárgyalások többségén – ezúttal sem jelent meg a bíróságon, ugyancsak távol maradt a tanúként idézett felesége, akit a védelem szerint idegösszeomlással kezelnek Moszkvában.

A költségvetési csalás vádja azon alapul, hogy a nyomozás adatai szerint az EP-képviselő fiktív módon alkalmazott fiatalokat egy gyakornoki pályázat segítségével, ezzel megkárosította az uniós büdzsét. Az első tanú az egyik érintett gyakornokkal állt munkakapcsolatban, amely nem érintette a vádpontok egyikét sem, a férfi pedig nem is ismerte személyesen Kovács Bélát, így vallomása érezhetően semmit nem lendített az ügy bizonyításán.

A BÉLA ELVITTE MAGÁVAL MOSZKVÁBA VONÁT, AKI AZTÁN AZ OROSZOK MELLETT A PALESZTINOKAT IS MEGKEDVELTE

Meghallgatta a bíróság Nagy Ervint is, aki akkoriban volt a Jobbik választmányi elnöke, amikor Kovács feltűnt a párt környezetében. A tanú beszámolója szerint az első találkozón – amelyen Szabó Gábor pártigazgató is részt vett – Kovács Béla nem keltett szimpátiát a Jobbik vezetésében, mivel kiváló oroszországi kapcsolatairól beszélt, a Jobbik pedig a történtek idején még oroszellenes, nemzeti radikális társaságként definiálta magát.

Nagy Ervin elmondta, hogy később enyhült a viszony, mivel Kovács már inkább a lengyel kapcsolataiban rejlő lehetőségekkel kereste meg őket, amiben már láttak potenciált. Kovács Bélával nemsokára már a későbbi elnök, Vona Gábor tartotta a kapcsolatot, Kovács pedig ki is utaztatta Moszkvába Vonát és annak feleségét. Az EP-képviselő erre a per kezdetén úgy emlékezett, hogy Vona Gábort a Gazprom felső vezetésének mutatta be, és a találkozó rendkívül jól sikerült.

Nagy Ervin a csütörtöki tárgyaláson arról is beszélt, hogy Kovács Béla – akit korábban többen is fura, nagyzoló figurának láttak a pártban, egyebek mellett azért, mert méregdrága luxuskabrióval járt a megbeszéléseikre – anyagilag is támogatni kezdte a Jobbikot, és lassan átvette a 2006 körül létrejött külügyi kabinet vezetését.

Nagy Ervin beszámolója szerint a Jobbik a korábbi oroszellenes retorikájából annak idején alakult ki a keleti nyitás gondolata, amikor Kovács Moszkvába vitte Vonát, akinek ekkortól kezdődött a szimpátiája a palesztinokkal és az iszlámmal is. Nagy Ervin és több társa 2008-ban hagyta el a Jobbikot, a tanú azt ezt követő időszakról már nem tudta megmondani, hogy akkor Kovácsnak mekkora befolyása lehetett a pártban.

A tanú kérdésekre válaszolva azt mondta, nem volt tudomása arról, hogy Kovács Béla kémkedett volna közös munkájuk időszakában, a gyakornokok említett ügyéről pedig csak később, a sajtóból értesült.

A NEVELŐAPA SZERINT KOVÁCS BÉLA FELESÉGÉT A KGB ALKALMAZTA

A csütörtöki tárgyaláson Kovács Béla kalandregénybe illő életének újabb epizódjaira derült fény, amikor Holdampf Gusztáv bíró ismertette a vádlott immár elhunyt nevelőapjának a nyomozáskor tett tanúvallomását.

A férfi korábban feleségével együtt fogadta örökbe a kisgyermek Kovácsot, majd a házaspár a külügy alkalmazottaiként került Japánba, ahová magukkal vitték a fiút is. Kovács Béla ott járt iskolába, és ott ismerte meg később orosz feleségét is.

Kovács később a Szovjetunióban kezdte meg felsőfokú tanulmányait, majd egy nap leningrádi tartózkodás után szóltak neki, hogy Moszkvában folytathatja. A nevelőapa szerint fia felesége ezekben az időkben kapcsolatban volt az akkor még a KGB alkalmazásában hírszerzőként dolgozó Vlagyimir Putyinnal. Az EP-képviselő a per kezdetén tagadta portálunk kérdésére, hogy „személyesen ismerné Vologyát”.

A nevelőapa számára is érthetetlen részletekként számolt be a nyomozóknak olyan esetekről, hogy fia kérésére Magyarországon szétszerelt autók alkatrészeit kellett poggyásznak álcázva vonaton Moszkvába csempészni, majd onnan vissza Budapestre, illetve egyszer sebtében kellett autóval Monte Carlóba utazniuk, hogy ott egy bankban pénz helyezzenek el.

A vádirat kémkedésre vonatkozó részében is olyan bizonyítékokat sorol fel az ügyészség, amelyek arra utalnak, hogy Kovács Béla az orosz szakszolgálatoknak adott át bizalmas adatokat az EU-t, illetve Magyarországot érintő bizalmas politikai kérdésekről, valamint egyebek mellett olyan energetikai adatokról, amelyeket a közvélemény nem ismerhet meg.

A PestiSrácok.hu rövid interjúban kérdezte meg a bíróságon tett tanúvallomása után Nagy Ervint. Az író, újságíró megerősítette, hogy bár jelen volt, amikor Kovács Béla megjelent a Jobbik környezetében, de kapcsolatuk nem mélyült el, így neki nem is volt tudomása arról, hogy a későbbi EP-képviselő olyan komoly függőségi viszonyban volt a szovjet, majd az orosz titkosszolgálatokkal, ahogy azt a vádirat részletezi. A tanú furcsa alaknak tartotta a folyamatosan a befolyásával hencegő Kovácsot, aki olyan benyomást keltett benne, hogy a külsőségeknek él. Nagy Ervin elmondta, hogy őt egy alkalommal hallgatta ki a nyomozás idején a katonai ügyészség, és furcsának találja, hogy vallomását ugyan aláíratták vele, de abból nem kapott egyetlen példányt sem. Az író hozzátette: azt is rendhagyó hozzáállásnak tartja, hogy bár szabályosan átvette a csütörtöki tárgyalásra – az első bírósági vallomástételére szóló idézést -, napokkal ezelőtt mégis rendőrök jelentek meg a lakásánál, hogy megtudják, ha esetleg távol maradna, akkor honnan állathatják elő. Nagy Ervinnek nem állt szándékában ilyesmi, így nem érti, miért feltételezte róla a bíróság, hogy nem tesz eleget állampolgári kötelességének. Ismert, a közelmúltban két alkalommal is aránytalan intézkedést rendeltek el a hatóságok portálunk munkatársaival szemben. A PestiSrácok.hu főszerkesztőjét, Huth Gergelyt rendőrök akarták elvinni lakásáról egy olyan bírósági tárgyalásra, amelyre éppen elindulni készült, Szarvas Szilveszter főszerkesztő-helyettes ellen pedig körözést adtak ki, miután előre jelezve távol maradt egy tárgyalásról. Megjegyzendő ugyanakkor, hogy a vádlottaknak a büntetőügyek döntő többsége esetében nem kötelességük részt venni a büntetőpereikben, és még csak ki sem kell magukat menteniük a bíróságon.

Fotó: Horváth Péter Gyula/PS

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: