Érthetetlen: a szólásszabadság élharcosai sivalkodnak, mert Trump rendeletben biztosítaná a szólásszabadságot

2019. március 5. 10:00

Nagy a visszhangja Donald Trump elnök bejelentésének, miszerint elnöki rendeletet tervez a szólásszabadság biztosítására az amerikai oktatási intézményekben.

Donald Trump szombaton jelentette be, hogy kötelezni fogja az oktatási intézményeket a szólásszabadság biztosítására, és erről elnöki rendeletet is hoz.

Az elnök a Konzervatív Politikai Akció (CPAC) nevű konzervatív ernyőszervezet szombaton Washington mellett rendezett szokásos évi konferenciáján mondott beszédében szólt erről. Óriási tapssal és éljenzéssel többször megszakított beszédében a többi között leszögezte: “nagyon rövid időn belül” aláírja a rendeletet, amellyel kötelezi az iskolákat “a szólásszabadság támogatására”, amennyiben a szövetségi kormánytól továbbra is pénzt szeretnének.

Ha akarják a dollárjainkat, és mi milliárdokat adunk nekik, akkor meg kell engedniük, hogy olyanok is szót kaphassanak, mint Hayden”

– mondta.

Az elnök a pódiumra felhívott Hayden Williams konzervatív aktivistára mutatott, akit a kaliforniai Berkeley egyetemen a múlt hónapban megvertek.

A Hayden arcára mért kemény ütés mindannyiunkat érintett”

– fogalmazott Trump a CPAC-konferencián.

A kaliforniai egyetemeket összefogó oktatási felügyelet vezetője közleményben ítélte el a tervezett elnöki rendeletet, amelyet félrevezető és szükségtelen lépésnek minősített. A szervezet elnöke, Janet Napolitano – aki az előző, Barack Obama elnök irányította kormányzat belbiztonsági minisztere volt – azt hangoztatta, hogy “a szólásszabadság hagyománya él és virágzik”, és nincs szükség a szövetségi kormányzat beavatkozására.

Hayden Williams

Az Amerikai Oktatási Tanács alelnöke, Terry Hartle a tervezett elnöki rendeletet “egy probléma megoldásának keresése közben született megoldásnak” minősítette, bár leszögezte, hogy az amerikai egyetemeken és főiskolákon ma is szólásszabadság van.

Betsy De Vos oktatási miniszter jelezte: összegyűjtötte az egyetemi szólásszabadság hiányára vonatkozó panaszokat.

Bár az említett elnöki rendeletről még nem derültek ki részletek, Trump bejelentése sokakat megmozgatott. Konzervatív portálokon az iskolák jó részében uralkodó, liberális véleményuralom végét vizionálták.

Az iskolai szólásszabadság ügye nem új keletű, ráadásul az elmúlt két évben felerősödtek és megszaporodtak a konzervatív, elsősorban egyetemi diákok panaszai, akik amiatt elégedetlenek, hogy véleményüket el akarják hallgattatni, nem hívnak meg konzervatív előadókat, vagy zaklatják őket.

Tavaly Orrin Hatch republikánus szenátor törvényjavaslatot terjesztett elő arról, hogy az egyetemi campusokon be kellene tiltani azt a gyakorlatot, miszerint politikai beszédet a diákok csakis az egyetem egyes, a vezetés által kijelölt helyein tarthatnak. Hatch szenátor tervezete már a bizottsági szavazásig sem jutott el.

Bár a demokrata párti törvényhozók folyamatosan a szólásszabadság fontosságát hangsúlyozzák, annak már nem tudnak örülni, hogy rendeletben biztosítanak a szólásszabadságot, hiszen ez liberális véleményterror végét jelenthetné.

Demokrata párti törvényhozók azt próbálják sulykolni, hogy egy elnöki rendelet a provokátoroknak teremtene kedvező helyzetet, és az egyetemeket arra kényszerítené, hogy válasszanak a szövetségi anyagi támogatás megőrzése vagy az egyetem biztonsága között. Habár érthetetlen, hogy miért vélik úgy, hogy a szólásszabadság kockázatot jelent az egyetem biztonságára nézve.

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: