A világot megdöbbentette a párizsi tűzvész

Több nemzetközi szervezet és ország vezető tisztségviselői biztosították szolidaritásukról a franciákat a párizsi Notre Dame székesegyházban kitört tűzvész miatt.

A világot megdöbbentette a párizsi tűzvész

„Hitet teszünk Krisztus irgalmas szeretete mellett, és megvalljuk reményünket, hogy a Mindenható Isten, aki a halálból feltámasztotta Krisztust, a mi közösségeinket is új életre, hitre és szeretetre támasztja” – olvasható a bíboros levelében.

A VATIKÁN megrendülten fogadta a pusztító tűzvész hírét. „A Szentszék megrendülve és szomorúsággal eltöltve fogadta hírét a Notre Dame székesegyházban pusztító szörnyű tűznek, amely a francia kereszténység és a világ egyik jelképében tombol„  – jelentette ki Alessandro Gisotti, Ferenc pápa szóvivője.

Gisotti kifejezte együttérzését a francia katolikusokkal, valamint Párizs lakóival, illetve – mint mondta imádkoznak a tűzoltókért, illetve mindazokért, akik mindent megtesznek a drámai helyzet megoldásáért.

THERESA MAY brit miniszterelnök a Twitteren azt írta: „Ma este gondolatban a franciákkal vagyok és a mentőszolgálatok tagjaival, akik a szörnyű tűzvész ellen küzdenek a Notre Dame székesegyházban”.

SEBASTIAN KURZ osztrák kancellár pedig úgy fogalmazott: „Sokkoló képek Párizsból. Egy városi jelkép, világörökség, s a francia történelem egyik legszebb épülete, a Notre Dame lángokban áll. Reméljük, hogy senki sem sérült meg.”

Az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) Franciaország mellett áll, hogy segítsen megmenteni és helyreállítani ezt a felbecsülhetetlen kincset – írta hétfőn a Twitteren Audrey Azoulay, a szervezet főigazgatója.

Az ANGLIKÁN EGYHÁZ nevében a westminsteri apátság fejezte ki együttérzését.

ANTONIO TAJANI, az Európai Parlament elnöke Twitter-üzenetében bátorságra buzdította a lángoló, „Európa büszkeségét jelentő katedrális” oltásán dolgozó tűzoltókat.

JEAN-CLAUDE JUNCKER, az Európai Bizottság elnöke rövid nyilatkozatában elmondta, percről percre követi az eseményeket, azt, „hogyan ejti zsákmányul” a párizsi Notre Dame-ot, amely – mint írta – az egész emberiség öröksége. A katedrális írókat, festőket, filozófusokat inspirált, és látogatókat vonzott a világ minden szegletéből – írta. „Micsoda szomorú látvány! Micsoda borzalom!” – fogalmazott a bizottsági elnök.

DONALD TUSK, az Európai tanács elnöke Twitter-üzenetében együttérzését fejezte ki Franciaországgal, és úgy fogalmazott, hogy a párizsi Notre Dame egész Európa katedrálisa.

DONALD TRUMP amerikai elnök szerint a Notre Dame Franciaország és az egész európai kultúra jelképe. „Rendkívül fájdalmas látni a lángoló székesegyház szörnyű képeit. Ez a katedrális a világ egyik legnagyobb kincse, kultúránk és életünk része, valószínűleg nincs hozzá fogható a világon” – mondta Trump egy Minnesotában rendezett eseményen.

MIKE PENCE, az Egyesült Államok alelnöke szerint a Notre-Dame világszerte a hit szimbóluma, éppen ezért „szívfacsaró látni, hogy Isten háza lángokban áll”. 

Az OSZTRÁK KORMÁNY nevében Karin Kneissl külügyminiszter is megdöbbenten fogadta a történtek hírét Twitter-bejegyzésében. „Szörnyűséges képek érkeztek hozzánk Párizsból, a város jelképének számító, világhírű katedrális, amely az egész világ keresztlényei számára zarándokhelyként szolgált, lángokban áll”- írta német és francia nyelven a miniszter. „Gondolatban francia barátainkkal vagyunk” – tette hozzá.

PEDRO SÁNCHEZ spanyol miniszterelnök hangsúlyozta: a tűzeset híre szíven ütött bennünket, európaiakat.

A hatalmas tűzvész sújtotta párizsi Notre Dame székesegyház „Franciaország és európai kultúránk jelképe” – jelentette ki ANGELA MERKEL német kancellár. „Francia barátainkkal vagyunk” – írta a Twitter mikroblog portálon szóvivője, Steffen Steibert.

London Párizs mellett áll „e szomorú órában, és örökre a barátja marad” – írta a Twitteren a londoni főpolgármester, SADIQ KHAN.
„Szívbemarkoló felvételek! A világtörténelem egy darabja pusztul el” – írta Firenze polgármestere, DARIO NARDELLA.

Szolidaritását fejezte ki a katasztrófa miatt „Párizs népével” MATTEO SALVINI olasz belügyminiszter és Alberto Bonisoli, az olasz kulturális örökség és idegenforgalmi miniszter is.

A katolikus hit egyik központja áll lángokban – hangsúlyozta a francia püspöki konferencia szóvivője.

A szentföldi katolikus egyház együttérzését fejezi ki a francia egyházzal – közölte Vadi Abu Nászir, a szentföldi katolikus egyház szóvivője.

GERD BACHER, a kölni dóm prépostja megdöbbenésének adott hangot a tűzvész miatt. Nyilatkozatában hangsúlyozta: „Együttérzünk a katolikusokkal és minden franciával, együtt gyászolunk velük”. Ugyanerről biztosította őket a londoni Westminster-apátság is.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: