Fidesz-siker Brüsszelben

Álláspont. Félreértés ne essék, a tegnapi néppárti politikai közgyűlés tétje csak látszólag a Fidesz kizárása vagy maradása volt

Faggyas Sándor – 2019.03.21. 03:08

Wir schaffen das! – mondta a migrációs válság tetőpontján Angela Merkel német kancellár, akinek elhibázott bevándorláspárti (se nem keresztény, se nem demokrata) politikájának súlyos kulturális, társadalmi és gazdasági következményei beláthatatlanok, ő mégis még 2021 őszéig szeretne hivatalban maradni. Hát jól megcsinálta! Ahogy az Európai Néppárt is, amely nagy sebességgel száguld a szakadék felé. 

Félreértés ne essék, a tegnapi néppárti politikai közgyűlés tétje csak látszólag a Fidesz kizárása vagy maradása volt. Valójában – mint Orbán Viktor Fidesz-elnök a háromórás vita után elmondta – az forgott kockán, hogy sikerül-e megakadályozni a legnagyobb, legerősebb euró­pai pártcsalád felszeletelését, a konzervatív, kereszténydemokrata szárny eltávolítását és súlypontjának baloldali-liberális irányba húzását. 

Mivel a Fidesz elkötelezett az erős Európa és az egységes, sikeres Európai Néppárt iránt, továbbá mivel a magyar pártot megtámadó tizenhárom baloldali, bevándorláspárti EPP-tagpárt nem vonta vissza kizárási indítványát, a Fidesz a Néppárt jövője, különösen a májusi európai parlamenti választásokon való sikeres szereplése érdekében elfogadta azt a kompromisszumos megoldást, hogy a Néppárt leveszi a napirendről a Fidesz kizárásának, illetve felfüggesztésének kérdését, cserébe a Fidesz egyoldalúan felfüggeszti jogainak gyakorlását. A Néppárt felállít egy háromtagú „bölcsek tanácsát”, amely a következő időszakban megvizsgálja a Magyarországgal és a Fidesszel szemben megfogalmazott jogállamisági vádakat, kritikákat, és miután elkészíti jelentését, újra leülnek tárgyalni a Néppárt és a Fidesz viszonyáról. De bármi lesz majd a jelentés eredménye, Orbán Viktor leszögezte, a Fideszt mint az EPP egyik legsikeresebb tagját, nem lehet sem kizárni, sem felfüggeszteni, és a Fidesz semmilyen körülmények között nem változtat migrációs politikáján, továbbra is védeni fogja az európai keresztény értékeket és kultúrát.

A tegnapi csatát tehát minden ellenkező előjel ellenére a Fidesz nyerte meg, de a harcnak messze nincs még vége. Az pedig ma még nyitott kérdés, hogy a Néppárt is nyerni fog-e.

Ha a Néppárt győzni szeretne a májusi EP-választásokon, Közép-Európában azt kell mondania: Juncker úr a múlt, Weber úr a jövő – mondta Orbán Viktor másfél hete a Welt am Sonntag című konzervatív német lapnak adott interjúban. A tegnapi felemás néppárti döntés után azonban nagyon is elképzelhető, hogy Manfred Weber is a múlt süllyesztőjébe kerül, hiába vágyakozik az Európai Bizottság elnöki székébe. Mint az ókori Babilónia királya, Belsazár, ő is – Junckerrel, Daullal, Merkellel stb. együtt – „megméretett a mérlegen és híjával találtatott”.

Ha a Néppárt bajor csúcsjelöltje ismerné híres névrokona, Max Weber konzervatív társadalomtudós szentenciáját, miszerint „a politika kemény deszkák erőteljes és lassú átfúrása, szenvedéllyel és szemmértékkel”, akkor talán belátná, ő sem intellektuális, sem morális szempontból nem alkalmas arra, hogy elhivatott és rátermett politikai vezető legyen. Ellentétben Orbán Viktorral, akit tavaly már negyedszer választottak meg miniszterelnökké, és akinek 2030-ig szóló nagy ívű országépítő céljait és évek óta vívott, bátor országvédő harcát a magyar nép többsége rendületlenül támogatja.

Tegnap délután a gyors ütemben erodálódó néppárti hegy Brüsszelben egy egeret szült. De talán még mindig van remény, hogy észbe kapnak azok a hitehagyott, taktikázó percemberkék, akik azt hiszik, a Fidesz és az általa képviselt kereszténydemokrata politika kirekesztése árán juthatnak jól fizető brüsszeli hatalmi pozíciókhoz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: