A baloldal már nemcsak azt szabná meg, hogy honnan lépjen ki a Fidesz, hanem azt is, hová csatlakozzon

fotó: MTI

Hiába kavarta fel az állóvizet a Magyar Nemzet ma reggeli szerkesztőségi állásfoglalása, amelyben a Fidesz kilépését szorgalmazza az Európai Néppártból, nem nagyon záporoznak az ellenzéki hozzászólások. Pedig hónapokon át vehemensen követelték az EPP politikai ellenfelei, hogy a pártcsalád zárja ki a tagjai közül a magyar kormánypártot. Miután Orbán Viktor az MTI megkeresésére reagált a cikkben megfogalmazottakra, és mindenkit higgadtságra intett, nem lehet könnyű helyzetben az egyszeri ellenzéki politikus, hogy a kormányfőnek vagy az általa a kormányfő házilapjának tartott újságnak higgyen. Érdemben nem is próbálkozott más a kérdés feloldásával, csak Bősz Anett, akire bátran lehet számítani az ilyen helyzetekben is.

A Liberálisok egyetlen képviselője – tulajdonképpen Fodor Gábor megnyújtott keze az országgyűlésben – rendkívül drámai beszédet intézett honfitársaihoz. Gordiuszi csomóként vágta át a dilemmát, és kijelentette, hogy nem szabad hinni sem Orbán Viktornak, sem a Fidesz kilépését kategorikusan cáfoló Gulyás Gergelynek. Új szelek fújnak, hiszen a liberális ellenzék egyik tagja hirtelen mégiscsak hiteles forrásként kezdte kezelni a kormánypárti sajtót.

Bősz magabiztosan közölte, hogy márpedig a Fidesz nem várja meg azt a szégyent, hogy kirúgják, ezért önként távozik a Néppártból.

 

Önként távozik egy olyan közösségbe, amely arra szövetkezik, hogy szétverje az európai közösséget. Az olaszok és a lengyelek jó társak Orbán Viktornak arra, hogy aláássa az európai integrációt, és mindenbe éket verjen, ami a közösség közös érdeke volna; mindenbe éket verjen, ami olyan folyamat lenne, amin keresztül az Európai Unió választ tud adni a XXI. századi kihívásokra

– írta körül virágnyelven, hogy a Fidesznek van bőr a képén a progresszív világforradalom elvárásaihoz nem idomulva politizálni. A fiatal politikus mondanivalója azonban csak ezután vált igazán fajsúlyossá. Azon kezdett siránkozni, hogy a Fidesz Néppártból való, (Bősz által biztosra vett) távozásával Magyarországnak nem lesz hatása különböző döntéshozatali fórumokon. Eddig tehát azért panaszkodtak a baloldaliak, mert a magyar kormány nem úgy hatott a néppárti döntéshozatalra, ahogy ők akarnák, most meg az lenne a baj, ha nem gyakorolna rá hatást. Nem egyszerű kiigazodni a balliberális észjáráson, nem erősségük a következetesség.

SZENT ISTVÁN MÁSKÉPP GONDOLJA

Ezután jött a kandírozott cseresznye a tejszínhabon:

Eltávolodunk azoktól a nyugati értékektől, amelyekért végtére is rendszert váltottunk, és amelyekhez már Szent István is tartozni akart több, mint ezer évvel ezelőtt.

Istentől származtatott királyi hatalom, amely nem a népakaratra, hanem a királyi birtokokra, a nemesekre és az egyházra támaszkodik, az állam és az egyház elválaszthatatlan szimbiózisa, tevékeny, napi rendszerességű katolikus vallásgyakorlás, feudális társadalmi rétegződés, különböző jogállások a nemesek és a jobbágyok esetében, elkötelezett hittérítés és persze az ország katonai erővel történő megvédése mindenféle, akár nyugati keresztény, akár keleti pogány beavatkozástól.

A felsorolásból nem véletlenül maradt ki a liberális demokrácia, az újkommunista morál, a Pride-on való felvonulás mókás zokniban, a melegházasság, valamint az állami egészségpénztár által támogatott nemváltó műtétek. Hát ezért reméljük mindig a legjobbat, amikor Bősz Anett megszólal.

AZ ELLENZÉK MÁR TUDJA, AMIT MÉG A FIDESZ SEM

A Liberálisok üdvöskéjén kívül csak Szabó Tímea préselt ki magából érintőleges reakciót a mai hírekre reagálva. Ő is inkább G. Fodor Gábor „Viktorjugend”-et emlegető szövegével foglalkozott, de ő is jól értesültnek mutatta magát, és hozzáfűzte, hogy a Fidesz már

tárgyal Le Pen szélsőjobbos frakciójával, hogy ha kidobják őket a Néppártból, akkor oda ülnek be.

Sneider Tamás is annak a közösségnek az értékeiért aggódott egy sort még szerdán, amelybe a Fidesz tartozik. A Jobbik nemrég világos iránymutatástkapott Kis János egykori SZDSZ-elnöktől, hogy a bevándorlás és a melegjogok kiterjesztésének elfogadása kell még ahhoz, hogy megkapják a demokratikus pecsétet, a szkinhed-pártelnök pedig érezhetően kelletlenül ugyan, de teljesíti az elvárást, és felmondja a leckét.

Nem úgy Niedermüller Péter, a DK kölcsönpénz-kedvelőmegmondóembere, aki bármikor örömmel áll elébe egy szaftos fideszezésnek. Ő is tényként közölte, hogy a Fidesz Marine LePen pártjával egyezkedik arról, hogy

átül az európai szélsőjobboldal közé Salvini, a lengyel kormánypárt és a francia Nemzeti Front társaságában.

Ennek a szuperjól értesült EP-képviselőnek mindössze arról a két dologról nem sikerült még tudomást szereznie, hogy Marine LePen pártját kilenc hónapja Nemzeti Tömörülésnek hívják, továbbá a lengyel kormánypárt nem a szélsőjobboldalhoz tartozik, hanem a jobbközép Európai Konzervatívok és Reformerek frakció tagja. Cserébe viszont ő is kiosztotta kereszténydemokrataságból és konzervativizmusból a magyar kormánypártot – ehhez különösen értenek a liberális figurák, akiknek végképp nincs, és nem is volt soha közük egyikhez sem.

A VÁLASZTÁSI EREDMÉNY ALAPJÁN DÖNTHETNEK A KIZÁRÁSRÓL

Elértünk egy szlovén és egy cseh EPP-képviselőt is, akik nyilatkoztak a PestiSrácoknak a kizárási ügyről. Milan Zver, a Szlovén Demokrata Párt képviselője nyomatékosította, hogy a pártja és ő személyesen is ellenzi az EPP szankcióit saját tagpártja ellen.

Ezek a szankciók igazságtalanok lennének mind a Fidesszel, mind a magyar kormánnyal szemben, amely igazolta a múltban, hogy jó döntéseket hozott a jó időben

– írta válaszában. A Fidesz kizárására irányuló törekvésekkel kapcsolatban kifejtette, hogy azok nem újkeletűek, azonban kiemelte, hogy Juncker és néhány EPP-tagpárt legutóbbi manővere, amellyel elindították a kizárási folyamatot, különös súllyal bír, és az EP-választásokat komolyan befolyásolhatja. Zver érthetetlennek nevezte, hogy egyes EPP-tagok csatlakoznak a szocialisták és liberálisok céljaihoz, amelyek a Néppárt bomlasztását célozzák.

Tomáš Zdechovský cseh néppárti képviselő szerint Orbán Viktor a jelenlegi kampánnyal átlépte az eltűrhető szint vörös vonalát. Ennek ellenére nem gondolja, hogy kizárják a pártot az EPP március 30-i választmányi ülésén, egyrészt az egység megőrzése végett, másrészt arra számít, hogy a döntést inkább majd a választási eredmény fényében hozzák meg.

Ez utóbbi nem lenne meglepő, hiszen a várakozások szerint a Néppárt és a szocialisták is mandátumokat veszítenek majd, így Manfred Weber néppárti csúcsjelöltnek nagy szüksége lehet majd a tizenpár fideszes képviselő szavazatára, hogy az Európai Bizottság elnökévé válhasson.

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: