Tizenkét éves az őszödi beszéd, amelyre a választók ötöde már nem is emlékszik (videóval!)

Tizenkét éve szivárgott ki Gyurcsány Ferenc bukott miniszterelnök őszödi beszéde, amely után egy hónapig tartó országos tüntetéssorozat kezdődött. A felvétel egy hónappal azután készült, hogy az MSZP megnyerte a 2006-os parlament választást. Gyurcsány az őszödi beszédben elismerte, végighazudták az utolsó másfél-két évet; a költségvetési adatokat meghamisították; hazudtak reggel, éjjel, meg este. A PestiSrácok.hu az őszödi beszéd tíz éves évfordulóján, Gyurcsány trágár szónoklatának jubileumán rendezett performanszt a fővárosban, amelyről PS-Mozit is készítettünk és amelyet most ismét bemutatunk. A videó fent megtekinthető, amely már csak azért is ajánlott, mert mai hír, hogy a magyar választók 19 százaléka már nem emlékszik, mi is történt akkor, kihez is köthető az őszödi beszéd. 

Akkori performanszunkon egy erre az alkalomra kidekorált IK180-as típusú veterán csuklós autóbusszal ment végig Budapest belvárosán, az őszödi járatra Alexa Károly író, kritikus, Dézsy Zoltán filmrendező, az Elment az őszöd rendezője, Pesty László dokumentumfilm-rendező, a Megsebzett ünnep rendezője, Szikszai Péter, a Hír TV vezérigazgatója és Stefka István újságíró, a PestiSrácok.hu lapigazgatója is felült, hogy együtt elevenítsük fel, 2006-ban milyen politikai döntések és rendőri akciók maradtak következmények nélkül.

Gyurcsány Ferenc kijelentései miatt már szeptember 17-én spontán tüntetések szerveződtek a fővárosban és több vidéki városban. Szeptember 18-án pedig, mikor nyilvánvalóvá vált, hogy a miniszerelnök nem kíván lemondani, elszabadultak az indulatok. A demonstrálók az MTV Szabadság téri székháza elé vonultak, majd benyomultak az épületbe. Azon az éjszakán 191 rendőr sérült meg, és később egy hatósági vizsgálóbizottság arra jutott, hogy a rendőröket szakszerűtlenül irányították, és a védőfelszerelésük hiányos volt. Az őszi tüntetések legvéresebb napja épp az 1956-os forradalom 50. évfordulójára esett, emlékeztet a Magyar Idők. Október 23-án a kormányellenes tüntetés résztvevőit a rendőrség a Fidesz és a KDNP ünnepi nagygyűlése felé terelte. Ezzel óriási káoszt okoztak a belvárosban. A brutális tömegoszlatás közben az azonosító jelzést nem viselő rendőrök többek között gumilövedékes fegyvereket is alkalmaztak, súlyos, maradandó sérüléseket okozva sok civilnek: volt, akinek a szemét lőtték ki, másoknak acsontját törték, és számosan voltak olyanok is, akiket a rendőrségi fogdán bántalmaztak vagy aláztak meg. A korabeli híradások szerint 167 tüntető és rendőr sérült meg, 33-an kórházba kerültek.

 

 

 

Hozzászólás