Jaj Istenem, mi lesz most?

Felültek a hazugságnak: Megszavazta az Európai Parlament a Magyarország elleni Sargentini-vádiratot

Az Európai Parlament 448 igen, 197 nem szavazattal, 48 tartózkodás mellett megszavazta a Magyarországot elítélő Sargentini-jelentést. Orbán Viktor miniszterelnök keddi vitában elmondott nagy erejű beszéde, és a magyar kormány által készített, 108 oldalas cáfolat sem gyakorolt komoly hatást a végeredményre. Mindez azt sugallja, hogy a kormányfő nem járt messze az igazságtól, amikor azt mondta, a vitától és a tényektől függetlenül ezt a ítéletet már előre meghozták. Az Európai Néppárt frakciója kedden este még külön is meghallgatta Orbán Viktort, melyet követően Manferd Weber, a Néppárt frakcióvezetője igen csak langyos nyilatkozatot tett. Közölte, hogy ő ugyan nemmel fog szavazni a jelentésre, de nem írták elő a frakciótagoknak az egységes voksolást, a képviselők lelkiismeretére bízták, milyen gombot nyomnak. Ez aztán az eredményben is megmutatkozott. A néppárti képviselők olyan megosztottan szavaztak a jelentésről, mint amilyen megosztott ma maga a néppárt. 

Több néppárti képviselő is felvetette, még a keddi vitanap kapcsán, hogy Flanagen képviselőt és Ujhelyi képviselőt büntessék meg az Európai Parlamenthez méltatlan megnyilvánulásért, a házszabály megszegéséért. Flanegen szennynek, szemétnek nevezte bekiabálásában a magyar miniszterelnököt, Ujhelyi István az MSZP  EP-képviselője pedig Goebbelshez hasonlította a magyar kormányfőt. Szankcióról, büntetésről nem született döntés.

A magyarországi demokrácia helyzetéről szóló Sargentini-vádirat szavazása 13 órakor kezdődött. Először a módosító indítványokról szavaztak, amelyek nagy részét elutasították.

A jelentésről név szerinti szavazást tartottak. A szavazáson 693 képviselő vett részt, így a 448 igen szavazattal adott volt a kétharmados többség. A szavazás eredményét az a balliberális frakciók felállva tapsolták meg.

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: