EGYRE SZÜRREÁLISABB HELYZETBEN DONALD TRUMP

ISMÉT A KORMÁNYZATON BELÜLRŐL ÉRTE TÁMADÁS AZ AMERIKAI ELNÖKÖT

Egy nappal azután, hogy a Washington Post idézeteket közölt Bob Woodward Fehér Házat lehúzó könyvéből, szerdán egy a The New York Times liberális napilapban publikált névtelen levél terelte ismét a még korántsem lankadó figyelmet Donald Trump amerikai elnök háza tájára. A véleményoldalon megjelentetett Része vagyok a Trump-kormányzaton belüli ellenállásnak című írást a washingtoni adminisztráció egy állítólagos magas ragú tisztviselője jegyzi. A lap vezércikkrovata a felvezetőben felhívta a figyelmet, hogy tudja a szerző nevét, de a tisztviselő ennek elhallgatását kérte.

„Az elnöknek dolgozom, de a hasonló gondolkodású kollégákkal megfogadtuk, hogy meghiúsítjuk tervei egy részét és legrosszabb hajlamait… Hogy tisztázzuk a dolgot, nem a népszerű baloldali ellenállásról van szó, azt akarjuk, hogy a kormányzás sikeres legyen. Meggyőződésünk azonban, hogy legfontosabb kötelességünk az országot szolgálni, az elnök viselkedése viszont hátrányos köztársaságunk egészségére” – indokolja a levélírást a titokzatos ismeretlen.

 

 

 

 

 

 

Szerinte Trump vezetési stílusa „féktelen, ellentmondásos, kicsinyes és nem hatékony”. A kormányzatban ugyanakkor vannak „felnőttek”, akik meg akarják előzni a katasztrófát. Egy ponton még az is szóba került, hogy életbe léptetik az alkotmány 25. kiegészítését, amely lehetővé teszi, hogy az alelnök vegye át a hatalmat, ha a mindenkori amerikai elnök, úgy is mint a hadsereg főparancsnoka, nem képes ellátni a hivatalából eredő feladatokat. Ezt végül elvetették, mivel senki sem akart alkotmányos válságot előidézni.

A szerző Trumpot minden erkölcsi értéket nélkülöző embernek állította be, aki nemigen vonzódik az olyan hagyományos konzervatív értékekhez, mint például a szabadpiac vagy a szabadgondolkodás. Kedveli viszont az autokratákat és diktátorokat, pél­dául Vlagyimir Putyin orosz elnököt és Kim Dzsong Un észak-koreai vezetőt.

Az elnök egy fehér házi rendezvényen reagált a The New York Timesban megjelent cikkre: az írást „ pipogya vezércikknek”, az újságot pedig kudarcos lapnak minősítette. Twitter-üzenetei­nek egyikében továbbá azt írta, hogy „amennyiben ez a pipogya, névtelen személy valóban létezik, a Timesnak nemzetbiztonsági okokból azonnal ki kell adnia a kormánynak”.

Egyébként Trump hivatali tevékenységét már a kezdetektől jellemzi a szürreális harc közte és csapata néhány tagja között. A huzakodás ezen a héten azonban szélesebb nyilvánosságra került, mégpedig oly módon, ami megkérdőjelezi az elnök kormányzási képességeit éppen úgy, mint emberei felelősség- és kötelességtudatát.

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: