Gulyás Gergely: Tulajdonképpen hálásak is lehetünk a Sargentini-jelentésért

Cropped landscape

2018-08-3110:43
A kormány szerdai ülésén áttekintette a Sargentini-jelentést és az ezzel kapcsolatos ügyeket. A kormánynak az az álláspontja, hogy a zöldpárti holland EP-képviselő jelentése egy utolsó elkeseredett kísérlete ennek az ötéves európai parlamenti időszaknak, egy utolsó elkeseredett kísérlete a bevándorláspárti erőknek arra vonatkozóan, hogy a bevándorlással szemben legkövetkezetesebben fellépő magyar kormányt és Magyarországot megbüntessék – jelentette ki Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a pénteki Kormányinfón. 
Gulyás Gergely emlékeztetett, Magyarország elsőként lépett fel határozottan az illegális bevándorlással szemben, a magyar kormány pedig úgy gondolja, Európa egészének az érdeke a jövőben is az, hogy az illegális bevándorlást meg lehessen akadályozni.
Az európai parlamenti választások előtt tulajdonképpen hálásak is lehetünk a Sargentini-jelentésért, hiszen az európai parlamenti képviselők számára is a jelentésről történő szavazás egy állásfoglalási lehetőség arról, hogy ki az, aki az illegális bevándorlást támogatja, és ki az, aki az illegális bevándorlással szemben foglal állást
– mutatott rá a miniszter.

A magyar kormány szerint a Sargentini-jelentés egy fontos és mindenki számára iránymutató döntés arról, hogy ennek az öt évnek az EP-képviselői, miként vélekednek az illegális bevándorlásról.

Gulyás Gergely felhívta rá a figyelmet, a jelentés olyan témákat említ meg, amelyekkel Magyarország az Európai Bizottsággal évekkel korábban megállapodott. Hozzátette, mindaz, ami a bevándorlás kérdésén kívül szerepel a jelentés tervezetében, az kizárólag mondvacsinált ügy.

A kormány határozott álláspontja szerint a Sargentini-jelentés hemzseg a valótlanságoktól, az egyetlen ok pedig, amiért megszületett, hogy azok a bevándorláspárti erők, amelyek bosszút akarnak állni Magyarországon, mert 2015-ben elsőként hangsúlyozta az illegális bevándorlással szembeni fellépés szükségességét, azoknak egy utolsó elkeseredett kísérlete ez a jelentéstervezet
– tette hozzá a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Orbán Viktor kormányfő személyesen vesz részt a Sargentini-jelentés plenáris vitáján szeptember 11-én. A magyar miniszterelnök a Tavares-jelentés idején is személyesen utazott Strasbourgba, hogy az akkori, 2013-as támadásra reagáljon. A szintén a magyar jogállam miatt aggódó jelentéstevő Rui Tavares zöldpárti, korábban kommunista portugál képviselő volt. Az akkori vita során a miniszterelnök visszautasította, hogy az Európai Parlament „gyámság” alá vegye Magyarországot.

Az Európai Bizottság 54 millió eurót fizet Magyarországnak

Gulyás Gergely a Kormányinfón bejelentette, hogy az Európai Bizottság kifizet Magyarországnak 54 millió eurót határvédelemre. A politikus ismertetése szerint a mintegy 900 millió eurós határvédelmi költségből több mint 300 millió eurót a bizottság elismer, elfogad, s ebből 54 millió eurót rövid időn belül ki is fog fizetni.

A miniszter felidézte, amikor a határkerítés elkészült, annak indokoltságát sokan bírálták, sokan vitatták, hogy Magyarország nemcsak a saját határát, de Európa egészét is védi. Úgy véli, most a bizottság részéről ennek az elismerése történt meg.

A bizottság nem finanszírozza közvetlenül a kerítésépítést, ugyanakkor az ehhez kapcsolódó költségeket igen – tette hozzá a tárcavezető.

Iskolakezdés

Az iskolakezdés kapcsán Gulyás Gergely elmondta: már a héten megkapta az 1,2 millió jogosult a szeptemberben esedékes támogatást.

A juttatások több tízezer forinttal járulnak hozzá, az iskolai eszközök beszerzéséhez
– emelte ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Jelezte továbbá, hogy elérte a kormány évekkel ezelőtt kitűzött célját az ingyen tankönyv területén. 2017 szeptemberétől az 1-9-ig osztályig ingyen kapják a diákok a tankönyvcsomagot. 2013 óta összesen mintegy 6 milliárd forinttal csökkentek szülők tankönyvre fordított kiadásai.

Hozzátette: jövőre mindez még tovább mérséklődik majd. 2019-ben a tervek szerint a költségvetés 11 milliárd forintot fordít majd tankönyvtámogatásra, mintegy kétharmaddal többet, mint 2010-ben.

Ma hozzávetőlegesen több mint 1 millió gyermek kap ingyen tankönyvet
– fogalmazott. A 2017/18-as tanévben több mint egymillióból 600 ezer gyermek étkezhetett ingyen, vagy kedvezményesen, míg 2010-ben 300 ezer gyermek volt jogosult a támogatásra. Kifejtette: 2010-ben évi 31,7 milliárd forintot finanszírozott a költségvetés az intézményi étkeztetésre, jövőre 72,3 milliárd forintot fordít iskolai gyermekétkeztetésre.

Gulyás Gergely az iskolatej- és gyümölcs program számait ismertetve elmondta: 430 ezer gyermek kap heti 4 alkalommal tejet, joghurtot és kefirt. 560 ezer gyermek kap rendszeresen gyümölcsöt, zöldséget és gyümölcslevet.

Megjegyezte: a nyolc évvel korábbi 1,2 milliárd forint helyett 6,6 milliárd forintot fordít a kormány erre a területre a jövőben.

A Lánchíd felújításáról 

A kormány döntött a Lánchíd és az Alagút felújításának támogatásáról is. Tarlós István főpolgármester a felújításhoz 7 milliárd forint kormányzati támogatást kért és Gulyás Gergely bejelentése szerint a kormány ezt az összeget biztosítja is. A kabinetnek az a kérése, hogy a munkálatok ne tartsanak tovább másfél évnél.

Az egykori Roosevelt tér, vagyis a Széchenyi István-tér is megújul és a politikus közlése szerint egy új zöldterület jön létre Budapest szívében.

Ahogy méltatlan az, hogy az Parlement előtti Kossuth teret 24-25 éven keresztül parkolónak használtuk, úgy az is méltatlan, hogy 30 éve az Akadémia előtti tér ilyen állapotban van
– tette hozzá a miniszter.

A Magyar Falu programról

Nagyjából mintegy 150 milliárdot forint csoportosít át a kormány az általános tartalékból a Magyar Falu programra a jövő évben, amennyiben nem történik rendkívüli esemény – jelentette ki Gulyás Gergely. Ezt az összeget az alsóbbrendű útszakaszok felújítására fordítják – fűzte hozzá.

A tárcavezető azt is mondta: az e-útdíjat inflációarányosan megemelik 2019-től. Ez 5,8 százalékos drágulást jelent. Gulyás Gergely jelezte: az e-útdíjól befolyó többletforrás az uniós szabályok betartásával egy falusi útalapba kerül. Ez az útalap biztosít lehetőséget arra, hogy a kevesebbé fejlett vidéki útszakaszok fejlesztése megtörténjen.

Változik a 10 napos autópályamatrica ára: október elsejétől ez a kategória, amelyet egyébként főként külföldiek használnak, 2975 forintról 3500 forintra emelkedik – mondta.

ECHO TV – A nemzet hangja

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: