2,2 milliárd forinttal tartoznak az államnak a kamupártok, ebből Szepessy köre 600 millióval szívódott fel

A napokban adott tájékoztatást a Magyar Idők megkeresésére a Magyar Államkincstár arról, hogy összesen 2,2 milliárd forintot kellene visszafizetnie 13 kispártnak a felvett kampánytámogatások címén, ugyanis nem értek el egy százalékos eredményt a választásokon. Az új választási törvény szerint, amely éppen arra hivatott, hogy az anyagi haszonszerzés céljából pártot alapító csalókat kiszűrje; ilyen esetben minden, kampányra felvett pénzt vissza kell fizetni. A kincstár még május közepén kiküldte a felszólításokat, ennek ellenére a mai napig csak az Együtt, a MIÉP és a Munkáspárt tett eleget a visszafizetési kötelezettségnek. Az Összefogás Párt, a Családok Pártja és a Magyarországon Élő, Dolgozó és Tanuló Emberek (Medete) Pártja a hírhedt, jelenleg is büntetőeljárás alatt álló Szepessy Zsolthoz köthető. A volt monoki polgármester ismerősei, korábbi munkatársai mindhárom pártban fellelhetők vezetőként, koordinátorként vagy jelöltként. Olyan családok is akadtak, ahol az egyik családtag az egyik, másikuk a másik párt színeiben indult el. Végül összesen több, mint 600 millió forint állami támogatást zsebeltek be, aminek jó eséllyel bottal lehet ütni a nyomát. A Családok Pártja és a Medete Párt már a legnagyobb igyekezettel sem elérhető, sem a korábban bejegyzett irodáikban, sem telefonon. Az Összefogás Párt megszűnését pedig a napokban jelentették be.

Az új, hatályos választási törvény szerint minden olyan pártnak, szervezetnek, amelyik nem érte el a választáson az 1 százalékos küszöböt, vissza kell fizetnie a felvett állami támogatást. A kis pártok sorában a legnagyobb összeg, amit az országos lista alapján a kampányra igénybe vehettek, közel 306 millió forint volt. Erre hárman voltak jogosultak: a Munkáspárt, a MIÉP és az Összefogás Párt. Az előbbi kettő a pénzt el sem költötte, és már vissza is fizette az államnak.

Az Összefogás Párt, amelyiknek jogi aspektusból már az elindulása is kérdéses volt, egy forintot sem…Szepessy Zsolt pedig, akihez, mint megírtuk, a nagy összefonódások mögött legalább három párt köthető éppen visszavonul a politikától. Honlapjai “karbantartás alatt” állnak, az Összefogás Párt megszűnését pedig már be is be is jelentette.

SZEPESSY ELLEN AZ ELŐZŐ VÁLASZTÁS MIATT MÁR FOLYIK BÜNTETŐELJÁRÁS

Szepessy, aki még monoki polgármesterként a Szociális Kártyával turnézta körbe az országos sajtót, hogy ezzel ismertséget szerezzen, már 2014-ben is nekifutott országos listával a választásoknak. Akkor pártja, az Összefogás Párt 299 millió forint állami támogatást vett fel a kampányra, miközben a választáson 0,13 százalékos eredményt sikerült csak elérnie.

A számvitel rendjének megsértése miatt még tart az ellene indult büntetőeljárás. És nem ez az egyetlen. Első fokon már ítélet is született abban az ügyében, amikor pénzért kínált magyar állampolgárságot – még csak nem is kárpátaljai magyaroknak, hanem ukránoknak… A nem jogerős ítélet szerint 4 évre kellene börtönbe vonulnia.

A 2018-as választások előtt – annak ellenére, hogy sikerült összeszedni az országos listaállításhoz szükséges jelölt-támogatásokat – a Nemzeti Választási Bizottság megpróbálta megvétózni az indulásukat. Nem sikerült. A Kúria ugyanis felülbírálta a határozatot, így Szepessy és csapata felvette a következő 306 milliós állami támogatást. És vélhetően nem csak ennyit.

GYANÚS ÖSSZEFONÓDÁSOK MÁSIK FELSZÍVÓDOTT PÁRTOKKAL

Korábban Győr-Moson-Sopron megyében tártuk fel az Összefogás Párt, a Családok Pártja és a Medete Párt rejtélyes kapcsolatait. Az erősen jobbikos kötődésű Karaffa Dávidnak, az Új Magyar Gárda Győr-Moson-Sopron megyei elnökének keresztszüleire bukkantunk a Szepessy-hálózat jelöltjeinek sorában.

Karaffa Lászlónak a Medete Párt színeiben sikerült is összegyűjtenie a jelöltté váláshoz szükséges 500 aláírást. Feleségének, aki ugyanabban a körzetben a Családok Pártja színeiben szeretett volna elindulni a választáson, nem.

Telefonon akkor mindkét újdonsült politikust sikerült elérnünk. Karaffa László szóba sem állt velünk, amint megtudta, kik vagyunk és miért keressük, azonnal bontotta is a vonalat. Karaffa Lászlóné azonban hosszasan, szívélyesen elbeszélgetett velünk. Igaz, pártjuk politikai programjáról semmit sem tudott mondani.

A nő azt elmondta, hogy egy ismerősük kereste meg őket, és pénzt ajánlott, ha vállalják a jelöltséget. Az Összefogás Párt, a Családok Pártja és a Medete, azaz Magyarországon Élő, Dolgozó és Tanuló Emberek Pártja közül választhattak. Neki a Családok Pártja, férjének az utóbbi, a Medete volt szimpatikusabb.

Azt sajnos nem árulta el, mennyit kerestek a politikai bizniszen, ahogy azt sem, hogy kaptak-e tájékoztatást arról, hogy ha nem éri el pártjuk az 1 százalékos küszöböt, mindent vissza kell ám fizetni…

ORSZÁGOSAN ISMERT ALAPÍTVÁNY VEZETŐJE ÉS ANYJA IS A SZÉLHÁMOSOK KÖZÖTT

Hasonló családi szálakra bukkantunk Veszprém megyében is. Sinka Vivien és édesanyja, Sinkáné Vati Júlia 2014-ben még Szepessy Zsolt kampányát segítették, illetve Sinkáné már akkor, az Összefogás Párt színeiben jelöltséget is vállalt.

Amikor közeledtek a választások, elárulta, hogy Szepessy ismét megkereste őket, de úgy döntöttek, semmilyen kétes ügyletben nem fognak részt venni. Egy ideig még információkkal segítette Szepessy tevékenységéről portálunkat. Megdöbbenéssel tapasztaltuk azonban, hogy a behálózás ezúttal is sikerrel járt: nem csak Vivien, hanem az anyja is jelöltek lettek. Annyira azért óvatosak voltak, hogy legalább nem a korábbi veszprémi körzetben vágtak neki az ajánlók gyűjtésének, hanem veszprémi lakosként a Vas megyei Körmenden, méghozzá egymás ellen indulva…Sinka Vivien, aki a Medete Pártban marketinges szerepet is vállalt, a Medete színeiben mérettette meg magát; édesanyja a Családok Pártja zászlaja alá állt be.

Persze egyikükből sem lett képviselő, de még a szavazólapra sem kerültek fel.

Anya és lánya jól ismertek a médiából. Vivien az Együtt az Eltűnt Gyermekekért Alapítvány elnöke, munkáját édesanyja is segíti. Tevékenységük jobbára Facebook-posztok gyártásában és terjesztésében merül ki. Vivien előszeretettel nyilatkozik gyermekek eltűnése kapcsán az országos híradóknak. Hozzá kell tenni, néhány keresésben azért tevékenyen részt is vettek. Az is felmerült több esetben, hogy pénzt kértek az eltűntek családtagjaitól benzinköltségre, telefonszámlára – mivel egyébként folyamatosan anyagi nehézséggel küzdenek.

Nem csoda. Hivatalos munkahelye sem Sinka Viviennek, sem az édesanyjának nem volt. Azokból a támogatásokból tudnak megélni, amit az alapítványnak szereznek, e téren pedig Vivien igencsak tehetségesnek nevezhető: több országos cég anyagi és egyéb, szolgáltatásbéli segítségét is elérte már az elmúlt években.

A cégbíróság honlapján, a civil szervezetek sorában rákerestünk az Együtt az Eltűnt Gyermekekért Alapítványra. Az utolsó beszámolójuk, ami elérhető, 2016-os. Ebben az évben – megduplázva a korábbi éves bevételt – már több, mint 4 millió forintot gyűjtöttek össze.

A SZEPESSY-KÖRBEN EMBERÖLÉSSEL VÁDOLT JELÖLT IS VOLT

És ez még mindig nem a hab a tortán. Amit vélhetően nehéz lenne überelni, az az, hogy Szepessy Zsolt még emberölés miatt előzetes letartóztatásban ülő gyanúsítottat is kihozott a rácsok mögül. Kiss Gyulának, aki kis híján halálra késelte a feleségét, nyilván jól jött a jelöltséggel járó mentelmi jog. Ő az Összefogás Pártban volt jelölt. Szabadon hagyhatta el a büntetésvégrehajtási intézetet. Igaz, nem örülhetett sokáig a szabadságnak. Miután nem nyert mandátumot, visszakerült a rácsok mögé.

RÉGI SZEPESSY-EMBEREK A SZÁZMILLIÓKAT ELNYELT PÁRTOKBAN

A Medete Pártot és a Családok Pártját is néhány hónappal a választások előtt alapították. Az utóbbi a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Ófehértóra van bejegyezve. A hivatalos székhely viszont egy mini ABC, ahol a HVG.hu tudósítása szerint soha nem hallottak sem a pártról, sem annak vezetőiről, akiknek családi-politikai hálóját alaposan kibontotta a portál.

Az országos listavezető egy bizonyos Hegedűsné Bányai Ildikó volt, aki korábban Mezőberényben élt, most Pécelen, 2014-ben pedig a Szepessy-féle Összefogás Párt színeiben indult egyéniben Orosházán.

Bányai Ildikó lányai szintén megjelentek a párthálóban. Fábián Kata a Családok Pártja koordinátora. Bagó Anita 2014-ben az Összefogás Párt színeiben indult, 2018 áprilisban már egy másik körzetben, Vecsésen, a Családok Pártja színeiben tűnt fel. Facebook-adatlapja szerint családtagja, Bagó Csaba ellene indult el a Medetét képviselve. A harmadik gyermek, Hegedűs Rebeka is a Medetét erősítette – az ország egy harmadik pontján, egy békési körzetben.

Hegedűsné Bányai Ildikó férje, a gyermekek édesapja sem maradt ki a családi politikabizniszből. Hegedűs Csaba Kaposváron kapott jelölti helyet a Családok Pártjában. Sógornőjét, Vasas Mónikát pedig a Békés megyei 3-as, gyulai körzetben indította szintén a Családok Pártja. Vasas Mónika párja, Fábián Balázs papíron elég messzire, a Vas megyei Szombathelyre került. Itt gyűjtött támogatási aláírásokat, hogy a Családok Pártjának egyéni képviselőjelöltje lehessen.

SAJÁT VAGYONUKKAL FELELNEK

Az új választási törvény szerint elvben már nem annyira egyszerű lenyúlni kamupártoknak az állami százmilliókat. A jogszabálymódosítás kimondja, hogy a kampányra felvett támogatásért az eges pártok vezetői személyes vagyonukkal felelnek.

A fentiek szerint a Szepessy köré szerveződött hálótól – a 2014-es támogatásokat nem számolva is – körülbelül 600 millió forintot kellene behajtani. Az jó kérdés, hogy miből.

A visszafizetendő kampánytámogatások kapcsán kerestük a Magyar Államkincstárat, ahol a nyilatkozni jogosult vezető jelenleg szabadságát tölti. A jövő hétre ígértek interjút.

Vezető kép: PS-montázs

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: