Amnesty: Az uniós vezetők inkább behódoltak az idegengyűlölő kormányoknak

Az EU vezetői a félelmet választották a szolidaritás helyett amikor támogatták az Európai Tanács mai zárónyilatkozatát – írja az Amnesty International pénteki közleményében. Hozzáteszik, véleményük szerint a terv önző és veszélybe sodorja a világ legkiszolgáltatottabb embereit.

Az Amnesty közleményében kifejti, úgy látják, a nyilatkozat egy új migrációs tervet vázol fel, amely alapján „zárt táborokban helyeznék el a menedékkérőket és migránsokat az EU területén illetve úgynevezett regionális partraszállási állomásokat hoznának létre az Unión kívül”.

Napokig tartó civakodások után az EU vezetői egy veszélyes és önző tervvel álltak elő, amely nőket, gyerekeket és férfiakat tesz ki durva jogsértéseknek

–mondta Iverna McGowan, az Amnesty International brüsszeli irodájának vezetője.

A csúcs kiváló alkalom lett volna, hogy megjavítsák a nem működő európai menekültügyi rendszert. Ehelyett az uniós vezetők inkább behódoltak az idegengyűlölő kormányoknak, akik mindenáron zárva akarják tartani a kontinenst és EU-n kívüli országokra akarják terhelni a felelősséget

-tette hozzá. Megjegyezte,

ijesztő, hogy azokat, akik eljutnak Európába, zárt táborokba akarják csukni. Ez valójában az udvariasabb megfogalmazása annak, hogy fogvatartják a védelemért Európába menekülőket. Ez nagyon messze van az olyan közös értékektől, mint a szolidaritás és az emberi jogok tisztelete.

Az Amnesty szerint a Tanácsnak arra sem sikerült semmilyen megoldással szolgálnia, hogyan fognak véget vetni a menekültek és migránsok ellen Líbiában elkövetett szörnyű jogsértéseknek, „amelyekért komoly mértékben az EU-t és a tagállami kormányokat terheli a felelősség”. Nehezményezték, hogy

az EU által támogatott líbiai partiőrség egyre több embert fog el a tengeren és szállít vissza azokba a táborokba, ahol aztán megkínozzák, megerőszakolják és kizsákmányolják őket. Jelenleg nagyjából 9000 embert tartanak fogva önkényesen ilyen táborokban.

Mivel Málta és Olaszország lezárja a kikötőit a civil szervezetek mentőhajói előtt, a civil szervezet szerint

egyre sürgősebbé válik, hogy legyen egy terv arra, hogy ezek a hajók hol köthetnek ki, megtörténjen végre a Dublini rendszer reformja és a veszélyes utak helyett az országok biztonságos és legális útvonalakat biztosítsanak a menekülő emberek számára.

Forrás: Amnesty International közleménye; fotó: amnesty.org

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: