“Nem segítséget kérünk a néppárttól, hanem éppen mi akarunk segíteni nekik” – Portálunk kérdésére tette helyre az uniós támadásokat Gulyás Gergely

Magyarországra is hatni fog egy esetleges nemzetközi gazdasági válság, amelynek vannak tünetei, de hazánk költségvetése és gazdasági helyzete és stabilitása lehetővé teszi, hogy ne legyünk vesztesei a krízisnek, ha az bekövetkezik – jelentette ki a PestiSrácok.hu kérdésére Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a mai Kormányinfón. Portálunk azután kérdezte ezt a tárcavezetőtől, hogy a sajtóban idén is kiszivárgott Orbán Viktor miniszterelnök kötcsei beszéde, amelyben a kormányfő a sajtóhírek szerint arról beszélt, hogy a közeljövőben válság sújthatja Európát, amely érzékenyen érinti majd az eladósodott nyugati államokat. Gulyás Gergely kérdésünkre úgy válaszolt, a magyar gazdaság és költségvetés mostani alapjai erősek, ezért egy esetleges válság a remények szerint nem úgy érinti majd Magyarországot, mint 2009-ben.

 

 

 

 

“Akkor egy másik kormány volt hatalmon, az ország és a gazdaság leggyengült állapotban volt, a csőd szélén állt hazánk. Az akkori gazdasági krízist az erős lengyelek úgy élték túl, hogy miközben a magyar GDP hét százalékkal esett vissza, Lengyelország ugyanakkor egy százalékkal növekedett éves szinten. Most, 2018-ban a mi alapjaink is erősek. 2019-re négy százalék fölötti gazdasági növekedéssel számolunk, ha a gazdasági válság nem köszön ránk, akkor ez tartható. Az eurózónában számítunk válságtünetekre, ahol magas az eladósodottság, politikai instabilitás van, a déli államokban pedig a munkanélküliség is magas. A magyar kormány ugyanakkor felkészül egy esetleges válságra, ezért a jövő évi költségvetésben a büdzsé tartalékát 50 százalékkal megnöveljük, miközben 4000 milliárd forintnyi beruházással tervezünk és 1,8 százalékos hiánnyal kalkulálunk. Arra törekszünk, hogy az ország biztonsága szavatolható legyen” – fejtette ki Gulyás Gergely.

Hozzátette azt is, jövőre a családtámogatási rendszer is tovább fejlődik, hiszen a kétgyermekes családok családi adókedvezményének mértéke havi 40 ezer forintra emelkedik, járulékkedvezményekkel pedig az adókat is tovább csökkentik. Elárulta, a jövő évi költségvetést július 20-án fogadhatja el az Országgyűlés.

A PestiSrácok.hu Orbán Viktor kötcsei beszédének kiszivárgása miatt azt is megkérdezte a minisztertől, vizsgálják-e a kiszivárogtató személyét, de Gulyás Gergely leszögezte, nem szokták vizsgálni, így most sem teszik. Kíváncsiak voltunk, hogy miután Gulyás Gergely ma délután Berlinbe utazik, a tárgyalásokon szóba hozza-e a Fideszt és a KDNP-t folyamatosan érő néppárti kritikákat, támadásokat. A Miniszterelnökség vezetője kérdésünkre úgy válaszolt, SDP-s és CDU-s, CSU-s politikusokkal is találkozik majd a magyar delegáció, a néppárti pártokra, politikusokra szövetségesként tekintenek. “Úgy véljük, hogy most mi vagyunk azok, akik a néppárton segíteni tudnak. Nem segítséget kérünk, hanem mi ajánljuk fel a segítségünket” – egyértelműsítette Gulyás Gergely.

A Kormányinfón a miniszter kérdésre válaszolva elárulta, nem tanul ultizni, mint Lázár János, új kártyajáték megtanulását nem tervezi, marad a pókernél és nincsenek miniszterelnöki ambíciói.

Szükségesnek és fontosnak nevezte a Stop Soros törvényjavaslatot és az alkotmánymódosítást Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a mai Kormányinfón. A tárcavezető nyomatékosította, a Fidesznek és a KDNP-nek Magyarország az első, támogatják, hogy büntethető legyen az illegális migráció támogatása, finanszírozása, szervezése. “A migráció szervezése bűncselekmény lesz Magyarországon, az alaptörvény módosításában pedig rögzítjük, hogy Magyarország csak első biztonságos országként nyújt menedéket a menekülteknek” – mondta Gulyás Gergely. A tárcavezető arra is felhívta a figyelmet, hogy érdekes, az ENSZ menekültügyi főbiztossága azonnal, néhány óra alatt megtámadta a kormány terveit. “Most vagy gyorsan fordítanak magyarról angolra, vagy nincs is szükségük a törvénytervezet szövegének ismeretére” – jegyezte meg Gulyás Gergely. Kiemelte, Soros György befolyása, ráhatása az uniós politika alakítására a jövőben is fenn fog állni.

Szükség van a büntetőjog alkalmazására az illegális bevándorlás elleni küzdelemben, az alkotmányban pedig ki kell mondani, hogy nem telepíthető be idegen népesség Magyarországra – mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter keddi budapesti sajtótájékoztatóján, miután a kormány áttekintette a “Stop Soros” törvényjavaslatot és a hozzá kapcsolódó alkotmánymódosítási előterjesztést, amelyek vitája kedden kezdődött az Országgyűlésben. “Számunkra Magyarország az első, ebből pedig következik az ország szuverenitásának és biztonságának védelme és megóvása” – mondta a tárcavezető, hozzátéve: ezért támogatja a kormány annak kimondását, hogy Magyarországra idegen népesség nem telepíthető be.

Gulyás Gergely arról is beszélt: a közelgő európai uniós csúcstalálkozón a magyar kormány szeretné elérni, hogy ne fogadják el a kötelező kvótákat, Orbán Viktor kész vétózni is, de szerinte Angela Merkel német kancellár minapi nyilatkozata kifejezetten biztató ebben az ügyben. “Angela Merkel jelezte, Európában sikertelen volt a 160 ezer menedékkérő elosztása, márpedig ha az unió egyik legnagyobb államának vezetője így látja, akkor felesleges a kvótát erőltetni” – mondta Gulyás Gergely.

Vezető fotó: MTI/Kovács Attila

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: