Czakó Gábor: Hol vagyok!?

Miért nem tudják a rosszak, hogy melyik oldalon állnak?

Czakó Gábor – 2018.05.28.

 

A rejtvényt maga a kérdés oldja meg: azért nem tudják, mert nincs mély, érett fogalmuk se a rosszról, se a jóról, se önmagukról. Gazdaságkor neveltjeiként úgy tudják, hogy szép/jó az, ami haszonnal kecsegtet, ami piacképes. Az intézők szándékosan összekevernek jót és rosszat, büdöset meg illatosat, és ami a legveszélyesebb: lényüket kivonják a dologból. A kívülállók kényelmébe képzelik magukat. Mintha sötétebb mivoltuk nélkülük tett volna szert hibáira.

Hanem e világon nem létezhet kívülálló lélek. Egyikünk sem az. Bármennyire igyekszünk kibújni a kellemetlenkedő események, leginkább a felelősségek akácbozótjából, annál inkább belegabalyodunk. 

Például az esztéták hada módfölött megduzzadt – se szeri, se száma a széptanászoknak azóta –, mióta szinte senki sem tudja, hogy mitől szép a szép. Olyannyira „megoszlanak a vélemények”, hogy immár az a kérdés: létezik-e egyáltalán ilyesmi. A szépség és az esztétika fogalmai szétváltak, a hasadékba üzlet és politika nyomult. No, ez a mai demokrácia.

A világtörténelem addigi legaljasabb elméleténél, a marxizmus–leninizmusnál semmi sem iszonyodott jobban a szépségtől, hiszen Marx, Engels és egymást is öldöső szocialista utódaik tarkabarka rendszereit a Nagy Négyes: a szeretet, az igazság, a jóság és a szépség kiirtására találták ki. Mindet. Mégis, vagy inkább éppen ezért, minden „foxi-maxi egyetemen” működött Esztétika Tanszék. Aki egy hangyányit elmélyedt a náci-szoci-hol- lyreál művészetben, az tudja, hogy miért.

Egy marxista, vagy az eszme bármelyik alizmusának, utódának híve, zsigerileg érzi, hogy a szépség és három társa neki örök ellensége, ahogy a bűznek az illat, tűznek a víz. A foxi-maxi utódán, a Soros Egyetemen éppenséggel ugyanez a szellem uralkodik és sugárzik szét az áldozatnak kiszemelt népben. Nagy kérdés toronylik elénk: lehet-e mindezt megvallani, amikor a leigázandó ember alap-törekvése a szépséghez és köréhez tartozni? Ugyan! Száz éve vagy régebben aligha fordult elő ilyen beismerés. Manapság más a helyzet: fejlődött a világ. Beértek a halódás gyümölcsei – ujjbotlás. Úgy látszik, hogy az ember tudatalattija őszintébb a kelleténél…

Visszatérve a lényegre, a Nagy Négyes őskori tudása semmilyen mai tanmenetben nem szerepel, viszont a túloldal „alkotói” egyre rikoltóbb sikereket érnek el. Ennek hamis tanúi az összes művészeti ágban hemzsegnek, mint kukacok a romlott húsban. Roppant érdekes, hogy az alkotók többsége kedves és szeretetreméltó éke a társasági életnek, addig rogyásig dicsért „műveik” leginkább a rémirodalom hatására elterjedt mai trollság körébe sorolhatók – alaki és szellemi szempontból egyaránt.

Az uralkodó közvélemény szerint trollnak lenni undokság, de sikeres, amióta „szép a rút, és rút a szép”. Amióta meg lehet a rondából élni, és nem is akárhogy, azóta trollnak lenni jó. Csúcs, mert jövedelmező. Az igazi troll haladó: élvezi a halódás gyümölcseit. Mit tudja ő, de fütyül is rá, hogy éppen melyik oldalon áll.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: