Sokan vagyunk kevesen – minden ellen tüntetett az ellenzék (Videó+galéria!)

Hat nappal a 2018-as országgyűlési választás után, a legutolsó szavazatok összeszámlálásának óráiban tartotta meg sokadik kampánynyitóját a csalódott ellenzék immár követhetetlen irányvonalú frakciója, amely a szinte semmiben egyet nem értő rajongótábora előtt megtartott performanszában új voksolás kiírását, a harmadszor is kétharmados többséggel megválasztott, még meg sem alakult negyedik Orbán-kormány lemondását, a teljes ellenzék távozását, a rossz dolgok megszüntetését követelte. Az Operánál gyülekező, majd a Kossuth térre vonuló tömeg – mindenféle számháborús stratégiát mellőzve – valóban megtöltötte a teret, ami nem titkolt céljuk is volt, stábunknak több résztvevő elmondta, hogy többen akartak lenni, mint ahányan a Békemeneten voltak. Azt, hogy ez miért jó bárkinek, nem sikerült megfejteni, azt viszont feltételezhető, hogy az egész országból Budapestre utaztatott, a választás végeredményét még mindig felfogni képtelen tömegnek pontosan ugyanannyi tagja van, ahányan szombaton a Kossuth téren megjelentek. A mindenkire dühös emberek gyűlölködve követelték a gyűlölet beszüntetését, és egymás közelségében delirálták, hogy ők a rendszerváltó többség.

Bár korábban másokkal együtt  jelezte részvételét az eseményen a múlt vasárnap bucira vert Gyurcsány Ferenc, a politikából magát bravúrosan kicselező Vona Gábor és Kunhalmi Ágnes, a szervezeők esélyt sem adtak nekik, amikor már előre bejelentették, hogy politikus – pláne ellenzéki – nem szólalhat fel a tüntetésen.

 

A bemelegítés bájosan szerencsétlenkedő perceiben Orbán Viktor harminc évvel ezelőtti nyilatkozatainak összeollózásával igyekeztek megtalálni az önigazolás útját az ötletgazdák, majd a színpadra penderült a Ligetvédők hőse, a főállású felforgató, a mára az összes zöldaktivistát a korábbi barátaikkal örihariba taszító Komáromy Gergely CIA-alkalmazott, és rappelt egyet. Utána körülbelül egy órán át tartottak a szónoklatok, olyan hatalmas egyéniségek tartottak gyújtó hangú beszédeket, mint a szombati demonstráció kezdeményezője, Lányi Örs. A huszonegy éves, először szavazó fiatalember elmondta, hogy ő nem senki, és olyan országban szeretne élni, ahol jól érzi magát. Mondanivalója nagyjából ennyi volt, a fiú egy olyan embernek tűnt, aki először lottózott, de nem találta el a nyerőszámokat, és ezért a háttérhatalmakat okolva elkezdte kibogozni az összeesküvés fondorlatos szálait, de nem jutott semmire.

Fröcsögő szájjal, dagadó erekkel, egy reménytelen, utolsó, halálos csatába induló frontkatona tébolyultságával üvöltötték az éjszakába Homonnay Gergely és Szendrő Tamás bloggerek, hogy elég volt a gyűlöletből, közben az a benyomásunk támadt, hogy élve fel tudnának falni egy kisebb csoport Fidelitas-aktivistát.Bár politikusok nem szerepelhettek a műsorban, mégsem lehetett teljes az este a KDNP elárulása után nagy utat bejáró, de egyetlen utat sem találó Lukácsi Katalin nélkül, aki ezerhatszázhuszonegyedik alkalommal harsogta el mások bulijait meghekkelve, hogy mindenből elege van. Ugyancsak a nehézsúlyúak mezőnyében lépett a színpadra Gyetvai Viktor, akitől még maga Orbán Viktor is retteg, máskülönben biztosan elment volna vitázni vele, amikor nemrég a Független Diákparlament hat gimnazista aktivistája hetekig követelte kitartóan, hogy a miniszterelnök személyesen adjon nekik számot országrombolásáról.

A tüntetés szónokait hallgatva, és a szimpatizánsokkal beszélgetve a PestiSrácok.hu stábjának feltűnt, a demonstrálók között még abban sem volt egyetértés, hogy miért gyűltek össze. Az eredeti hívószó az volt, hogy a Fidesz elcsalta az egy héttel ezelőtti választásokat, ezért új voksolást kell tartani. Ez néha hullámzóan visszatért, több fellépő viszont arról beszélt, hogy a négy év múlva esedékes voksolásra kell olyan ellenzéki jelölteket állítani, akik legyőzhetik a Fideszt. Mások arról beszéltek, hogy a Gyurcsány, az MSZP-féle társaságot kell száműzni, de azt nem tudták megmondani, hogy akkor kik fognának össze kikkel. A szombati tüntetés egyediségére , illetve szellemiségére utal, hogy az egymással homlokegyenesen ellentétes javaslatokat a szimpatizánsok ugyanakkora lelkesedéssel üdvözölték. A tünti természetesen nem lett volna teljes, ha nincs az Oktogonon afterparty, amelyről levált egy kisebb kemény mag, a kapatos társaság elment megrohamozni a Fidesz Lendvay utcai székházát, ott egy ideig nézték az épületet, majd rájöttek, hogy elfogyott a sörük, és a cigijük, így visszamentek a körútra táncolni. A szervezők a következő szombatra hasonló demonstrációt gründolnak, amelyen reményeik szerint még többen lesznek.

A videót készítette: Csibra Tibor és Szerencsés D. Márton

Fotók: Horváth Péter Gyula/PestiSrácok.hu

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: