Sárosdi Lilla bevédte a dulakodó Juhászt és kivégezte a magyar #metoo mozgalmat

fotó: nepszava.hu

A színésznő arról lett híres tavaly, hogy Magyarországon elsőként szólalt meg az Egyesült Államokban elindult #metoo kampány leágazásaként, s így ő lett a bátor női kiállás jelképe idehaza. A kampány lecsengésével, és egy másik, a választási kampány elérkeztével azonban úgy döntött, a #metoo ügyben szerzett hitelességével megsegíti a nőverés vádja miatt bajba került Juhász Pétert. Átlátszó mellébeszélése, amellyel mentegetni próbálta politikus barátját, finoman szólva nem sikerült, azt viszont feltétlenül elérte, hogy a nők zaklatás elleni felszólalása ezentúl legalább olyan kockázatos és nehéz legyen, mint azelőtt volt.

Forradalmi erővel robbant be tavaly a #metoo kampány, most viszont alantasan alárendelték a napi politikai céloknak, ahogy az a forradalmak nagy eszméivel történni szokott. A téma, amelyet boncolgatott, nagyon fontos, hiszen elemi szabálynak kéne lennie, hogy az ember – legyen férfi vagy nő – nem él vissza a hatalmával, és nem zaklatja szexuálisan a beosztottját. Ahogy persze annak is alapnak kéne lennie, hogy nők ne juthassanak feljebb a szakmai vagy akármilyen ranglétrán, ne kaphassanak meg állásokat pusztán a külsejük és a szexuális hajlandóságuk révén, ezzel lehetőségeket elvéve akár férfiak, akár tisztességes nők elől.

A téma jogosságán az sem változtat, hogy a #metoo kampány csakhamar önbíráskodó nők bosszúhadjáratává vált, amellyel bemondásra ki lehetett csinálni férfiakat. Férfiakat, akik feltehetően nem voltak ártatlanok, csakhogy az évek-évtizedek múltán felbukkanó állítások ellenőrizhetetlenek. Ezt az aggályt akkoriban számos alkalommal leírták és elmondták, azonban most, éppen néhány nappal Marton László visszatérése után, maga a kampány magyarországi megnyitója, Sárosdi Lilla ölte meg az egész kérdéskört.

A NŐVERŐ SZOLGÁLATÁBA ÁLLÍTOTT #METOO-HITELESSÉG

A baloldal politikai céljaival előszeretettel azonosuló Sárosdi álságos módon elkezdte aprópénzre váltani a saját kis #metoo történetének hozadékát. A magyarországi közéletben ő lett a „hiteles, bátor nő”, aki idehaza elsőként mert kiállni és lebuktatni egy hatalmával visszaélő férfi zaklatót, most viszont ezt a hitelességét éppen arra használta fel, hogy szemen köpje a zaklatók elleni fellépést és az áldozatokat. Mint afféle felkent zaklatás- és bántalmazásügyi tisztánlátó, kijelentette, hogy hazugságnak tartja mindazt, amivel Juhász Pétert vádolják. Emlékezetes, arról van szó, hogy az Együtt elnöke a kiszivárgott periratok szerint bántalmazta, begyógyszerezte, és akarata ellenére fogva tartotta korábbi élettársát, három gyermekének anyját.

Érdemes megfigyelni Sárosdi érvelését, amellyel ki akarja menteni politikus barátját a slamasztikából. Előbb leszögezi, hogy mindenkit ismer a történetből, azaz a hiteles véleményező szerepébe helyezkedik, majd elmeséli, hogy évek óta barátságban van Juhásszal és az új családjával is. Vagyis a régivel nem. Mindennek tetejébe az is kiderül, hogy Juhász „milyen szeretettel és gondoskodással viszonyul a gyerekeihez”.

Hazugságnak tartom mindazt, amivel vádolják, és a nyilvánosság előtt igyekeznek kivégezni ezt az embert!

– nyomatékosítja Sárosdi Lilla, csakhogy komoly hibák csúsztak a mentegetésébe.

ÁTGONDOLATLAN FACEBOOK-BEJEGYZÉS, FÉLRECSÚSZOTT TERV

Azzal, hogy Sárosdi elárulta, Juhásszal és új családjával is jóbarátok, a korábbi élettársával viszont nem, azonnal szertefoszlott a pártatlanságának hamis látszata. Az pedig, hogy az Együtt elnöke jól bánik a gyerekeivel, semmin sem változtat, hiszen a vádak nem a gyerekek, hanem a volt élettárs bántalmazásáról szólnak. Hab a tortán, hogy éppen Sárosdi Lilla, a #metoo magyarországi arca int a nyilvánosság előtti kivégzéstől. És van még egy zamatos eper is azon a habon, hiszen a színésznő hazugságnak tartja a Juhászt érintő vádakat, noha első zavarában maga a politikus ismerte el februárban, hogy valóban „dulakodott” egy órán át a korábbi élettársával.

A terv nyilván az volt, hogy ki kéne menteni Juhász Pétert a ráégett nőverési ügyből így a választások előtt, márpedig ha Sárosdi Lilla, Magyarország legismertebb zaklatottja mentegeti, azt bizonyára sokan el fogják hinni. Ehhez viszont nem egy hímező-hámozó, félig igaz megnyilvánulás kellett volna, hanem – ha már rászánta magát – egy igazi pofátlan, vérbő hazugság.

Az ügynek két tanulsága van. Az egyik, hogy a Juhász Péter elleni nőbántalmazó vádakat még kiváló barátja sem tudta eloszlatni. A másik, hogy ha még Sárosdi Lilla, a zaklatott nők hazai jelképe is ilyen könnyen lép túl a jelenségen, és siet a pont ilyen gyanúba keveredett barátja segítségére, akkor nyilvánvaló, hogy itt nem zaklató, bántalmazó férfiak és zaklatott, bántalmazott nők vannak, hanem barátok és ellenségek. Ami persze legitim dolog, csak Sárosdi Lilla éppen azt az erkölcsi többletet végezte ki egyetlen Facebook-bejegyzéssel, ami eddig megvolt a #metoo kampány mögött. A #metoo pedig innentől nem több egyszerű politikai eszköznél, sárdobálásnál. Valószínűleg a zaklatott nők örülnek legkevésbé Sárosdi árulásának.

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: