BALLIBERÁLIS KÍSÉRLETEZŐK

Képzeljük magunkat abba a helyzetbe, amikor biztosak vagyunk abban, hogy a saját állításunk helyes, és mások tévednek! Engedünk-e ilyenkor a többiek nyomásának? Ezt vizsgálta Solomon Asch szociálpszichológus több klasszikus kísérletben. Az egyiket elmesélem.

Egy csoportnak három eltérő hosszúságú függőleges vonalat mutatott. A résztvevőket arra kérte, mondják meg, melyik vonal azonos hosszúságú egy másik vonallal. Egy személy kivételével mindenkit beszervezett, azaz ők direkt rossz választ adtak. A kísérleti alanyt utoljára kérdezte meg, aki addigra végighallgatta a válaszokat, majd észrevette, hogy eléggé bizarr helyzetben van. Megdörgölte a szemét, hogy valóban jól lát-e, közelebbről is megnézte a vonalakat, közben fürkészte a többieket. Habár a helyes válasz nyilvánvaló volt, végül alkalmazkodott a csoportkonszenzushoz, és ő is rossz választ adott.

Na, most szakadjunk el a pszichológiai kísérlettől, és térjünk át a magyar gazdaság helyzetére! Statisztikai adatok tömkelege bizonyítja, hogy hazánk teljesítménye több ponton is töretlenül erősödő pályán van. Múlt héten kiderült, hogy kiemelkedő mértékű, 4,2 százalék volt a bruttó hazai termék növekedése tavaly. Ráadásul a negyedik negyedévben a szezonálisan és naptárhatással kiigazított adatok szerint 4,8 százalékos volt a bővülés az előző év azonos időszakához viszonyítva.

Ez nem zavarta Róna Pétert, az ellenzéki köröknek oly kedves közgazdászt, hogy elképesztő véleményének adjon hangot az ATV-ben. Szerinte nem történt semmi, és Varga Mihály nemzetgazdasági minisztert ettől kezdve nem lehet komolyan venni. Róna Péter nagyon sajnálja, ami az elmúlt hét és fél év alatt történt, ami miatt Magyarországon romlás, gazdasági lecsúszás van, és ez a folyamat szinte megállíthatatlan. A magasabb teljesítményt szerinte legfeljebb az uniós pénzekkel lehet magyarázni.

Tehát Róna Péter – ahogy a balliberális körök más megmondóemberei és pártjai – azt próbálja magyarázni a fehérre festett papírról, hogy az fekete. Hátha a választópolgárok nem a saját szemüknek és tapasztalataiknak fognak hinni, hanem annak, amit ez a csoport sulykol.

A pártok támogatottságát nézve úgy tűnik, hogy ez a pszichológiai kísérlet most nem működik. Azaz: a választók többségét nem lehet hülyére venni.

A nemzetközi hitelminősítő, a Standard & Poor’s például nem véletlenül erősítette meg hazánk befektetésre ajánlott adósosztályzatát, amelyre pozitív kilátást tart érvényben. A szervezet szerint a növekedést támogatja a reálbérek és a foglalkoztatottság emeléséből adódó fogyasztási „boom”, a költségvetési ösztönzés, az Európai Unió támogatásainak jelentős gyorsulása, a lakástámogatásokra fordított összeg növelése, a magánszektor pénzügyi mérleghelyzetének erősödése, valamint a folytatódó euróövezeti fellendülés. A költségvetési hiány terén pedig nem lát komoly kockázatokat, így adott esetben a következő időszakban bizonyos feltételek teljesülése esetén tovább javíthat a magyar besoroláson.
Ha ez nem lenne elég, és ha a jelenlegi pártszövetség folytathatja április után a kormányzást, akkor nagy eséllyel meglépi azt, amit már régen ígér: a 15 százalékos személyi jövedelemadó kulcsát 9 százalékra csökkenti. Ez automatikusan havi tízezreket hoz majd a konyhára. Na, ekkor a liberális elitkommandó újabb kísérletet tehet arra, hogy bebizonyítsa: a több mitől kevesebb. Ha ez a csoda sikerül, akkor az eredményt akár a tudományos szaklapokban is publikálhatják.
Én azonban előre szólok: az emberek a saját pénztárcájuknak fognak hinni, így az ellenzék zsenijeinek még várniuk kell a közgazdasági Nobel-díjra.

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: