Képek és képversek Cseh Tamás kezéből

Városi tájak, indiánok, iskolaimappa-borítók – A zenész képzőművészeti alkotásai közül láthatóharminc a Bartók Béla úti Arnoldo Galéria és Kávézó falain

Pálffy Lajos – 2018.02.19. 00:33

Hetvenöt éves lenne az idén Cseh Tamás, az eredetileg rajztanár végzettségű zenész kis híján képzőművész, grafikus lett. Pályafutásának elején készített műveiből most a Bartók Béla úti Arnoldo Galériában láthatunk egy csokorral.

Cseh Tamás képek 20180219

Tussal és tollal is folyton rajzolt a hetvenöt éve született előadóművész (Fotó: Varga Imre)

A Gross Arnold grafikusművész emlékét ápolni hivatott, az újbudai Bartók Béla úton lévő Arnoldo Galériában láthatók március 3-ig a néhai zenész, Cseh Tamás rajzai, családja jóvoltából, születésének hetvenötödik évfordulója alkalmából.

 

A kis híján grafikusi pályára lépő alkotó műveiből egyébként mintegy félezer található a Magyar Nemzeti Digitális Archívum gyűjteményében is. A gyermekkora óta sokat rajzoló Cseh Tamás a József Attila Gimná­zium­ban letett érettségi után sikertelenül felvételizett a Képzőművészeti Főiskolára, és ezt megpróbálta még vagy négyszer. Dolgozott a Gamma Optikai Művekben, és volt képesítés nélküli tanár Perkátán, ahol egy ablaktalan helyiséget kapott szolgálati lakásnak. Végül egy kemény kelenföldi nevlőtanároskodás után ért „révbe” Kőbányán, ahol felsősöket taníthatott, miközben felvették az egri tanárképzőre is. Itt a rajz szakon az a Blaskó János volt a mestere, akinek más, szélárnyékba szorított társai mellett most rendeztek kiállítást a Műcsarnokban.

És aki rajzot tanít és tanul, az rajzol is. A kötelező stúdiumok mellett unalmában a füzet margójára, a presszó asztalán a zsebben talált fehér papírra, mindenre, amire csak lehet. Tollal, tussal, filccel, bármi mással, csak úgy unalomból, vagy éppen határozott céllal is. Aztán jobb esetben odaadja a kész művet valaki másnak, egy szép lánynak mondjuk. Vagy hazaviszi, és összerakja, hogy egyszer majd előszedve, segítsék az emlékezést azokra a jó vagy rossz időkre.

Így maradhattak meg a most kiállított munkák is, kisebb rajzok, amiket két nagyobb, vélhe­tően a főiskolán készített tusrajzzal együtt láthatunk. Mindjárt az elején, közel a galéria ablakában lakó kalitkás madárkához három képvers, majd pedig Cseh Tamás Zsolt, mert ez volt a másik, akkoriban használt neve, VIII. osztályos tanuló rajztömbjének borítója látható. A betűk egy kantáros rövidnadrágba bújtatott kisfiú luficsokrába vannak beleírva. Itt a hatodik osztályos mappa borítója is, amin egy kismadár cseresznyeágon állva kottát fütyül a világba. Aztán ebből az évfolyamból egy vízfestékkel megoldott bendzsó is fennmaradt, amire persze ötöst adott a tordasi rajztanár.

Mert a család 1956-ig Tordason lakott, Cseh Tamás falun nőtt fel. Ezért is látta olyan más szemmel a várost, ami dalai mellett ezeken a rajzokon is megjelenik. Mert a vadnyugati témák mellett ebben a kis csokorban is jócskán van városkép, utcarészlet, de ezeken kevés a vidámság, sötétek a tónusok.

Annál színesebbek az indiános jelenetek, ami nem véletlen, hiszen tudhatjuk, hogy a gyermekkori rajongás sosem múlt el, barátaival 18 éves kora óta nyaranta ott táborozott Bakonybél mellett. Ezek a könyvillusztrációnak is jól használható tollrajzok vannak itt most többségben, néhányat erős színekkel, akvarellel ki is színezett.

Van itt erdőben fehér lovasra leső vörösbőrű, táborban lóra pattanó harcosok, fűben pihenő fehérek puskás őrrel, és még folytathatnánk. Aztán egy rajz erejéig felbukkan talán Napóleon orosz hadjárata is, mert Cseh Tamást, tudjuk, a történelem is érdekelte, nem csak a rajzolás és a zene. Az pedig, hogy végül nem lett „hivatásos” képzőművész belőle, óriási szerencse. Mert gondoljunk csak bele, hogy mi lenne velünk a dalai nélkül, hogyan éltük volna túl a hetvenes, nyolcvanas éveket.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: