NEM CSAK A JOBBIK, A KÉT SZOCIALISTA G@ZEMBER IS GÁTLÁTALANUL HAZUDIK!

Nem csak a Jobbik, a két szocialista g@zember is gátlátalanul hazudik!

FLAG

Ezt írta Szanyi Tibor…

Tisztelt Polgármester Asszony/Úr!

Bizonyára Ön előtt is ismert, hogy javában folyik az EU jövőjéről szóló össz-európai konzultáció. Bár Magyarországon inkább sajátos nemzeti konzultációkhoz vagyunk szokva, az európai integráció fejlődésének iránya senki számára nem lehet sokadlagos kérdés.

Jelen levelünk célja közös jövőnk egyik sarkalatos terepének hazai áttekintése, hogy minél inkább tudjuk hallatni a hangunkat a hazai és az európai döntéshozatali fórumokon. A vidéki megélhetés, a mezőgazdaság és a vidékfejlesztés perspektíváiról van szó.

Mindeközben a magyar vidék fölé sötét felhők is gyülekeznek. Ha az Orbán-kormány tovább lesz képes bitorolni a hatalmat, akkor a kistelepülések önkormányzatiságának egyértelműen befellegzett, s az ön küldetése, megbízatása is hamar véget ér. A hírek szerint a kormány elképzelése, hogy a 2000 fő alatti települések önkormányzatait bezárják, így ezen közösségek vagyona és egyben jövője is kikerül a helyi emberek kezéből. Menjünk ennek elébe! Szocialista politikusokként is nyilván arra kérjük Önt, győzze meg választóit az európai építkezés hasznosságáról, s merő önvédelemből ne támogassák a Fidesz további ámokfutását.

Csatlakozzanak inkább ahhoz a mozgalomhoz, amely a 2020 utáni európai működési keretekre összpontosít, s ezek sorában újra virágzó falvakat, magabiztos vidéki embereket és lelkes fiatalokat kíván a mai sorvadás és pusztulás helyett. Minderre már csak azért is szükség van, mert az európai mezőgazdaság, illetve a kistelepülési élet sem maradt érintetlen a globális folyamatoktól, s bár a világ más részeihez mérten tompítottabban, ám földrészünkön is erőteljes birtokkoncentráció ment végbe, a kisüzemek visszaszorulása megannyi embert tett munkanélkülivé, s szinte megállíthatatlannak látszik falvaink elnéptelenedése.

Ezek a folyamatok mára oda vezettek, hogy hosszabb távon megroppanhat az EU élelmiszertermelő képessége, ami a globális versenyben kiszolgáltatottá tehet minket. Furcsa ellentmondások által gerjesztett kihívásokkal szembesülünk. Más térségek nehézségeihez képest Európában bőven van termőföldünk, vízben sincs abszolút hiányunk, ám az e javakkal való elégtelen gazdálkodás, esetenként bűnös kizsákmányolásuk, védelmük elhanyagolása aláássa jövőnk kilátásait. A kistelepülési közösségek felbomlása, a generációs szakadékok kialakulása és a tudásbázisok kiürülése komoly veszedelmek képét vetíti előre.

Nagyon általánosan fogalmazva a vidék, s benne a mezőgazdaság messze nem jut hozzá azokhoz a szolgáltatásokhoz, amelyek a városokban megszokottak, ezáltal egyre kevésbé tudja nyújtani azokat a teljesítményeket, amelyeket az európai állampolgárok elvárhatnának. Ördögi körben vagyunk.

Ezek az elvárások roppant összetettek. Az alapfeladat a magas minőségű élelmiszerek méltányos áron való megtermelése, miközben a környezetünket tisztán, egészségesen kell tartanunk. Ehhez azonban az szükséges, hogy az új tudással rendelkező fiatalok generációja is belépjen a körforgásba, márpedig ehhez jó iskolák, működő infrastruktúra, s vonzó falusi környezet kellenek, hogy ne kelljen mindenért a városba rohangálni, legyen szó pénzügyekről, árucikkekről, kulturális igényekről, avagy az oktatásról, egészségügyről stb. Minőségi életet biztosító falvakat akarunk, amelyek kifejezetten vonzóak a fiatalok számára is.

Az Európai Unió a tagországai éves teljesítményének 0,4 %-át fordítja a mezőgazdaság és a vidék támogatására, s nagyjából ugyanennyit a felzárkóztató regionális politikákra. Ha valóban támogatásként tekintünk ezekre a forrásokra, akkor talán elégségesek, ám ha beruházásként fogjuk fel, akkor bizony roppant kevés. Márpedig egyre inkább ez utóbbiakra van szükség.

A fenti gondolatsor csupán egy tömör összegzése annak, ami az ‘európai okosfalvak’ (EU Smart Villages) koncepciót életre hívta. Büszkék vagyunk arra, hogy ennek mi, e levél aláírói kezdetektől fogva társszerzői vagyunk, s más kollégákkal összefogva elértük, hogy az európai mezőgazdaság és vidékfejlesztés jövőjéről szóló EU-szintű vitában ez a lehetséges irány hovatovább evidenciaként tör magának utat, olyannyira hogy – kezdeményezésünkre – az Európai Parlament és az Európai Bizottság pusztán a tervezési előkészületekre közel 4 millió eurót különített el.

Az ‘európai okosfalvak’ modelljeinek részletes megépítése tehát még előttünk áll. Lenyűgöző ugyanakkor, hogy a téma tárgyalásakor a kistelepülési polgármesterekből áradnak a jobbnál jobb ötletek, megvalósított gyakorlatok, amelyek tárháza kiapadhatatlannak tűnik. Éppen ezért feltételezzük, hogy a koncepció intézményes hátterének kialakításakor első helyen lesz egy olyan jól kezelhető adatbázis felállítása, amely a rengeteg apró, de értékes gondolatot egy közös ‘házba’ tereli. Ebben számítunk az ön alkotó közreműködésére.

Mindazonáltal már most is vannak jól látható sarokpontok. Egyik ilyen az internet használata, a másik pedig a mobilitás kérdése. Tömören szólva: azt kell elérnünk, hogy az okostelefon a falvak lakói számára is igazi munkaeszközzé válhasson, illetve azt hogy a vidéki térségek a modern megoldások révén jól megközelíthetők legyenek. Úgy, hogy egy falusi házba is fél órán belül lehessen meleg ételt hozatni, vagy akár éjszaka drónnal kijuttatni a sürgős gyógyszert. Ezek csak apró példák, a tényleges szükségletek lényegesen sokrétűbbek.

Nagy szükség van az Ön, illetve az Ön mögött álló polgárok véleményére. Az EU történelmében először nem csupán; vagy szinte kizárólag a mezőgazdákat, hanem a falusi, kistelepülési polgármestereket hívjuk közös gondolkodásra: miként adhatunk új lendületet a vidéki életformáknak, hogyan tudjuk ehhez átalakítani az európai adófizetők által biztosított költségvetési kereteket?

Ide kattintva talál egy kérdőívet, amelyet kérjük, hogy 2018. március 4-ig szíveskedjék kitölteni.

A feldolgozási folyamatba tudományos munkatársakat is bevonunk, és mindvégig biztosítjuk a következtetések anonimitását, azaz kizárólag a szakmai értékekre fókuszálunk. A beérkező adatok feldolgozását és további tudományos felhasználását Mudri György irányítja.

Reméljük, hogy válaszával megtisztel minket és egy jól kivitelezett ‘európai okosfalvak’ mozgalom megvalósításával, közösen is hozzájárulhatunk települése polgárainak életminősége javulásához.

Budapest, 2018.02.12.

Köszönettel és Üdvözlettel:

Gúr Nándor

országgyűlési képviselő

Szanyi Tibor

európai parlamenti képviselő

***

Vegytiszta hazugság ebben az írásban az állítás. Több józanságot, kevesebb gyűlölködést, képviselő úr….

Fábry Szabolcs
polgármester
Nagyvázsony

Forrás: Bádog – Bayer Zsolt blogja

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: